Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: La prezidenţiale au fost atacuri cibernetice în scop politic, fiind implicat un post TV

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: La prezidenţiale au fost atacuri cibernetice în scop politic, fiind implicat un post TV

Marcel Opriş este directorul STS FOTO Mediafax

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, a declarat, joi, că la alegerile prezidenţiale din 2014 au fost folosite atacuri cibernetice în scop politic, fiind implicată o televiziune românească prin intermediul căreia a fost dat un semnal pentru „un atac calificat pentru IT-işti devastator”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Posibilităţile de atac cibernetic pot fi folosite şi altfel, şi în alte scopuri, şi cred că nu e noutate pentru dumneavoastră. În perioada alegerilor prezidenţiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic. Cred că nu e o noutate sau v-aţi închipuit. Prin sală ştiu şi oameni, sunt şi oameni care ştiu bine lucrul acesta fiindcă s-ar putea ca unii dintre ei să fi fost ca Michiduţă, dintre cei care îndemnau «hai, hai, hai». Dar un exemplu extrem de relevant este când o instituţie şi un om trebuiau atacate şi într-o emisiune de televiziune a unui post de televiziune de acum câteva vreme a zis «acum o să vă demonstrăm că nu a făcut nimic şi sistemul respectiv nu funcţionează». Până cu un minut înainte totul era normal, sistemul era perfect funcţional. Şi atunci cei care se ocupă de securitatea acestui sistem au zis «hopa, stai că se întâmplă ceva, ia uitaţi-vă acum ce se întâmplă». În următorul minut un atac calificat pentru IT-işti devastator, «denial of service», adică zeci de... cel mai primitiv, dar cel care poate fi declanşat instantaneu, din zeci de mii de surse din întreaga lume după un anunţ la televizor, la o televiziune românească. A pornit un atac şi sistemul respectiv nu mai era accesibil, a aşteptat persoana respectivă cele două-trei minute cât ştia că îşi face efectul şi a spus «acum intră tu acum pe sistemul ăla». Evident că nu avea cum să intre”, a declarat Opriş în cadrul unei dezbateri, citat de Mediafax.

Acesta a încheiat precizând că „instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite şi în scop politic”.

Directorul STS a luat parte la o dezbatere organizată de grupul parlamentar al PNL pe marginea legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice şi a telecomunicaţiilor.

Opriş a refuzat să dea clarificări legate de acest incident, în ciuda insistenţelor jurnaliştilor.

Totodată, deputatul PNL Mihăiţă Calimente a afirmat că nu are cunoştinţă la ce s-a referit Marcel Opriş, însă va propune la nivelul Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor ca directorul STS să fie audiat în legătură cu acest subiect.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările