Deputaţii lucrează intens la o nouă lege a securităţii cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor a început să lucreze la o nouă Lege privind securitatea cibernetică a României, după ce varianta iniţială a legii fost declarată neconstituţională de CCR.

În prezent, membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei lucrează la creionarea unui nou proiect privind siguranţa în spaţiul virtual. „Conştienţi de importanţa fundamentală a acestei legi pentru siguranţa naţională, mai ales în contextul internaţional în care ameninţările din spaţiu virtual sunt din ce în ce mai complexe şi mai frecvente, membrii Comisiei elaborează în aceste zile un proiect care va fi transmis spre dezbatere şi consultare societăţii civile", se arată într-un comunicat de presă remis Adevărul.

Comisia precizează că se colaborează intensiv cu membrii Comisiei pentru apărare din Cameră, cu grupurile de lucru constituite la nivel guvernamental precum şi cu ceilalţi factori implicaţi.

„Noua lege va respecta indicaţiile Curţii Constituţionale şi va include amendamentele formulate de deputaţi şi senatori", se mai arată în comunicat.

Magistraţii CCR au susţinut că securitatea cibernmetică a României nu trebuie coordonată de un organism militar, cum e Serviciul Român de Informaţii (SRI), aşa cum cerea legea trecută în grabă de Parlament, ci de o organizaţie civilă, nemilitarizată.

„Pentru asigurarea unui climat de ordine, guvernat de principiile unui stat de drept, democratic, înfiinţarea sau identificarea unui organism responsabil cu coordonarea problemelor de securitate a sistemelor şi reţelelor cibernetice trebuie să vizeze un organism civil, care să funcţioneze integral pe baza controlului democratic, iar nu o autoritate care desfăşoară activităţi în domeniul informaţiilor, al aplicării legii sau al apărării“, se arată în motivarea CCR.

.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite