Secţia de procurori a CSM: Declaraţiile ministrului Tudorel Toader, afirmaţii grave la adresa justiţiei

Secţia de procurori a CSM: Declaraţiile ministrului Tudorel Toader, afirmaţii grave la adresa justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea

Secţia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a reacţionat marţi la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit căruia Ministerul Public s-a îndepărtat de rolul de garantare a drepturilor cetăţeneşti. Procurorii CSM au catalogat aceste declaraţii drept „afirmaţii grave, de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Secţia pentru procurori a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale ministrului justiţiei din data de 27.08.2018, potrivit cărora „Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are (…) s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”. Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România. Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii cu caracter general sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public”, arată CSM, printr-un comunicat de presă.

Procurorii CSM mai subliniază nevoia unui mesaj public „echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice”, inclusiv ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Reacţia CSM vine după ce Tudorel Toader a declarat, referitor la afirmaţiile lui Augustin Lazăr potrivit cărora evaluarea lui a venit brusc, că decizia nu este una nici din senin, nici circumstanţială, deoarece ministrul a observat cum Parchetul General s-a îndepărtat, treptat, de la rolul constituţional pe care îl are. 

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare nu a venit nici din senin, nici circumstanţial. Am observat de-a lungul timpului cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care îl are. Criteriile sunt cele din lege, voi face evaluarea şi în maximum 30 de zile voi face publice rezultatele. Ca şi în trecut, voi face o radiografie a activităţii instituţiei”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările