Se întâmplă în Târgu Mureş: povestea fetelor simple, „de la ţară”, transformate în dame de companie. Drogate de iubiţi şi forţate să se prostitueze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirajul vieţii de noapte, al cluburilor fiţoase, atenţiile, hainele luxoase sau telefoane scumpe au transformat mai multe tinere în prostituate ale unui clan interlop din Târgu Mureş. Visul se spulbera în ameninţări, violenţă şi droguri, potrivit procurorilor DIICOT care au instrumentat cazul.

Aproximativ 10 fete din judeţul Mureş, unele dintre acestea aveau sub 18 ani, au căzut în poveştile de dragoste spuse de interlopi şi au ajuns să facă sex pe bani pentru iubiţii lor. Proxeneţii cumpărau droguri şi substanţe cu efect psihoactiv din care distribuiau apoi tinerelor care trebuiau să consume aceste substanţe pentru a putea rezista la programul de lucru impus.

Detaliile apar în cea mai recentă anchetă a procurorilor  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Târgu Mureş. Ancheta a vizat gruparea condusă de interlopul Lampo Jeno, zis „Jenci”. Acuzaţiile: constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism şantaj, trafic de droguri de mare risc şi operaţiuni cu substanţe cu efect psihoactiv.

Potrivit monitorizării făcute de procuroriii DIICOT, gruparea controla piaţa prostituţiei din judeţul Mureş. Practic, proxeneţii din judeţ, sau prostituatele care lucrau singure, erau puşi să plătească taxe de protecţie dacă voiau să continue activitatea. În medie, o prostituată achita o taxă de protecţie între 100 de lei şi 150 de lei/zi.

Vrăjite cu mirajul vieţii de noapte

Cele mai multe prostituate care aparţineau claunului au fost recrutate prin metoda lover-boy.  Proxeneţii profitau de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea,  datorată vârstei fragede, a lipsurilor materiale în care trăiau, a lipsei de cultură, majoritatea fiind semianalfabete pe care le introduceau în mirajul vieţii de noapte, a cluburilor, le cumpărau haine, le duceau la restaurant, le prezentau ca fiind iubitele lor. Ulterior le cereau  acestora să practice prostituţia în folosul grupării.

Unul dintre martorii ameninţaţi din acest dosar, care au dat declaraţii sub identitate protejată au explicat la DIICOT cum decurgea totul. „ Ştiu că fetele care lucrau pentru aceşti proxeneţi, la început erau atrase  cu un comportament civilizat şi cu diferite atenţii în bani sau produse ( haine, telefoane ), ulterior, după ce începeau să lucreze pentru ei, acestea erau testate, fiind trimise persoane din anturajul proxeneţilor ca şi clienţi, iar în cazul în care constatau că fetele nu declarau toate sumele de bani obţinute, deveneau extrem de violenţi, verbal şi fizic. Ştiu că, la început, Jenci plătea chiria pentru apartamentele închiriate sau camerele de hotel, ulterior fetele trebuiau să restituie acele sume din munca lor”, a  precizat martorul ameninţat.

„Aceste fete sunt simple, de la ţară”

În general, fetele se prostituau în Târgu Mureş, dar, la cererea clienţilor, fetele erau transportate şi în alte localităţi: Sighişoara, Reghin sau Sovata. Declaraţia martorului ameninţat a fost confirmată de  interceptările telefonice şi filaje. 

Un alt martor a confirmat metoda. „Aceste fete sunt simple, de la ţară, iar toţi aceşti bărbaţi au profitat de această naivitate a lor, le-au scos la un restaurant, le-au cumpărat haine, telefoane, şi astfel, au putut să le manevreze şi să le atragă în această activitate, cerându-le să practice prostituţia, iar sumele de bani obţinute să le fie predate acestui grup”, a explicat acesta în faţa procurorilor.

După majorat, Germania 

Odată intrate în această activitatea minorele nu mai puteau refuza activitatea de prostituţie pentru care fuseseră de la început recrutate, fiindu-le ruşine să se întoarcă în familii. De fapt nici nu se cunoaşte activitatea lor, rudele şi consătenii cunoscând doar că acestea se află în relaţii cu unul dintre membrii grupării. „Ştiu că minorele sunt ţinute în acest mod să lucreze în ţară până împlinesc vârsta de 18 ani, după care, sunt duse în Germania, la un club de noapte, ce aparţine tatălui lui Lampo Jeno”, a declarat la DIICOT un martor ameninţat.

Mai mult, interlopii achiziţionau droguri şi substanţe cu efect psihoactiv din care distribuiau apoi tinerelor care trebuiau să consume aceste substanţe pentru a putea rezista la programul impus.  „Ştiu că Jenci se ocupă şi cu droguri sub formă de praf, pastile, „iarbă”, din care consumă atât el cât şi prietenii şi fetele care lucrează pentru el”, a povestit, la DIICOT, un alt martor. 

Anunţurile postate pe site-uri

Tinerele, odată racolate, sunt fotografiate în ţinute intime sau nud, în poziţii sugestive după care fotografiile sunt încărcate pe diferite site-uri de profil (Publi24, Escorte-Sexy, Nimfomane.com, etc.) unde acestea sunt însoţite de anunţuri în care oferă relaţii sexuale persoanelor interesate. În aceste anunţuri, tinerele postează şi numere de telefon de contact. 

Gruparea avea închirate apartamente şi garsoniere situate pe raza oraşului Tg.Mureş, dar şi camere în incinta unor pensiuni şi hoteluri, unde apoi duceau tinerele ce se prostituau în folosul interlopilor realizând în acest mod un control strict a acestor tinere şi a veniturilor obţinute din această activitate.

Liderul grupării, Lampo Jeno, zis „Jenci” este cunoscut în Mureş pentru agresivitatea sa şi era în termen de încercare pentru o condamnare anterioară, astfel că, făcea tot posibilul să nu îşi asumă riscuri directe care să ducă la anularea suspendării executării pedepsei primite. 

„Da pot da şi cu pumnu’!”

Un martor ameniţat a dat o declaraţie sub acoperire în care a explicat cum funcţiona reţeaua. „În ce priveşte grupul de proxeneţi, pentru care lucrează aceste fete, ştiu că este format din Lampo Jeno, zis «Jenci», care este considerat şeful grupării, în primul rând datorită faptului că el dădea ordinele şi că ceilalţi executau ordinele respective, alături de acesta fiind fratele lui «Pafi», vărul lui Jenci «Toto», Dragoş, «Roşcatu», Alex din Timişoara....”, a arătat martorul ameninţat.

Martorii care au dat declaraţii sub identitate protejată au povestit cum erau pedepsite prostituatele. „Din câte ştiu, foarte multă lume cunoaşte faptul că una dintre minore, Alexandra, era bătută frecvent de către Jenci, învineţită de-a dreptul, pentru faptul că minora mai pleca la discotecă sau în alte părţi, şi nu stătea să lucreze tot timpul pentru Jenci. Un comportament violent faţă de fetele care lucrează pentru el îl are şi Toto (locotenent al liderului clanului -nr), respectiv este violent verbal şi fizic, având un control permanent asupra acestora”, a declarat martorul.

Procurorii DIICOT care au făcut filajul au observat întaga grupare. Ei l-au intercetat pe Zoltan Toto, locotenentul lui Lampo Jeno, cum le ameninţa pe stradă pe fete: „Auzi tu, pot discuta frumos, da pot da şi cu pumnu’!” sau „puneţi-vă minţile în cap şi nu vă mai certaţi”.

Cine sunt cei reţinuţi

Opt persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT îna ce caz. Este vorba de Lampo Jeno- zis „Jenci”, Mocan Dragoş Andrei-zis „Moky”, Toto Zoltan- zis „Zsoltyka”, Irsai Artur Tamas - zis „Roski” sau „Roşcatu”, Fulep Janos- zis „Pafi”, Tamas Zsolty Alex, Szabo Istvan- zis „Pistu” şi Otvos Norbert- zis „Norbi”. Auzaţiile: constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism şantaj, trafic de droguri de mare risc şi operaţiuni cu substanţe cu efect psihoactiv.

Procurorii DIICOT au cerut arestarea acestora pentru 30 de zile. „Aşa cum rezultă din actele de urmărire penală, inculpaţii reperau şi recrutau tinere, în mare parte minore, exploatând slăbiciunile acestora dar şi naivitatea, inocenţa, lipsa de discernământ specifică minorilor, astfel încât să-şi poată asigura, din exploatarea acestor tinere, resursele necesare întreţinerii lor şi a familiilor acestora, ajungând ca inculpaţii, în general, tineri cu o medie de vârstă de 30 de ani, să nu deţină locuri de muncă, să nu depună niciun efort ca să muncească, ci doar să aştepte ca aceste minore să producă banii din care apoi , ei să trăiască şi să se distreze”, arată anchetatorii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite