România, în faţa valului 4. Câte paturi Covid avem în spitale. Ministrul Sănătăţii şi şeful DSU au anunţat ce măsuri se vor lua VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Mihăilă anunţă că avem 110 paturi pentru copiii care se infectează cu noul coronavirus
Ioana Mihăilă anunţă că avem 110 paturi pentru copiii care se infectează cu noul coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, au susţinut o conferinţă de presă pe tema pregătirilor pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19. Arafat a anunţat că exclude ipoteza unui nou lockdown total. Cei doi au explicat importanţa vaccinării în procesul de limitare a răspândirii virusului.

„Amploarea valului 4 al pandemiei de COVID-19 depinde de câţi dintre noi ne vom vaccina”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Mihăilă a centralizat paturile de Terapie Intensivă, inclusiv pentru copii, şi a cerut necesarul de personal din aceste secţii, pentru eventuale detaşări.

 Astfel, în acest moment, în secţiile ATI sunt disponibile 110 paturi pentru copii, însă, la nevoie, cei mici pot fi trataţi şi în secţii ATI pentru adulţi, ventilatoarele putând fi adaptate. În secţiile ATI, din România există în total 350 de paturi pentru adulţi. 

„Anul trecut pe vremea aceasta aveam în jur de 1.000 de cazuri pe zi. Pregătirea spitalelor, alături de măsurile de protecţie, erau singurele lucruri pe care le puteam face. Anul acesta ne putem vaccina", spune ministrul Sănătăţii, care subliniază că amploarea valului 4 depinde de câţi dintre noi aleg să se vaccineze.

Direcţia de Sănătate Publică a 22 de judeţe au publicat pe site-urile proprii numărul de paturi, urmând şi celelalte judeţe să facă acelaşi lucru. 

Raed Arafat a cerut date despre capacitatea de ventilaţie din secţiile de terapie intensivă, din spitale. De asemenea, şeful DSU a menţionat că fiecare spital va putea trata cazurile de Covid-19.

„Fiecare spital de urgenţă să aibă paturi pentru COVID, să nu ne bazăm pe spitale total destinate COVID. Încercăm să menţinem activitatea curentă în spitale”, a spus şeful DSU. 

Acesta a anunţat că în această perioadă se pregăteste reactivarea structurilor mobile de tratare a pacienţilor COVID, inclusiv spitale modulare, în cazul în care va fi nevoie de acestea.

Autorităţile vor prezenta săptămânal un raport privind situaţia pandemiei, după modelul Comitetului de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea, condus de Valeriu Gheorghiţă, mai spune Raed Arafat.

Explicaţia şefului DSU despre un viitor lockdown

„Lockdown cum a fost înainte (la începutul pandemiei - n.red.) nu se preconiează", a afirmat Raed Arafat, subliniind că România nu a avut nici la începutul pandemiei un lockdown atât de dur ca alte ţări. Şedul DSU spune că, în funcţie de rata de infectare, în anumite zone accesul ar putea fi restricţionat, însă problema unui lockdown total nu se pune.

Secretarul de stat Raed Arafat a exclus restricţiile de circulaţie. 

Restricţiile vor apărea zonal, în funcţie de rata de incidenţă.

„Dacă într-o zonă ajungem la incidenţa care prevede limitarea accesului în anumite zone, se va lua măsura. Dar se va merge şi pe identificarea persoanelor vaccinate, care să poată intra în anumite zone. Acest lucru urmează să se decidă. Înainte erau restricţii pentru toţi, acum poate o să fie permisii pentru unii. Nu e ţintită persoana nevaccinată. Încercăm să menţinem anumite activităţi neînchise. Poate fi vaccinare, dar şi testare. Încercăm să aplicăm măsuri de sănătate publică”, a spus Arafat. 

Când este preconizat vârful valului 4 al epidemiei de coronavirus

„Ultima raportare de la INSP corectează o raportare anterioară şi estimează că vârful s-ar putea să fie la finalul lunii septembrie, dar e o estimare. În scenariul cel mai rău posibil, INSP estimează că putem să ajungem la 4.000 de pacienţi spitalizaţi. Acesta este scenariul cel mai rău posibil”, a spus ministrul sănătăţii. 

„Când facem estimări, facem estimări, ele pot să se schimbe, iar când luăm decizii le luăm pe baza informaţiilor din acel moment. În fiecare zi apar informaţii noi ştiinţifice şi adaptăm deciziile faţă de informaţiile noi”, a spus Raed Arafat. 

    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite