Răspunsul Comisiei Europene la scrisoarea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu: Suntem foarte bine informaţi despre mizele care sunt în joc

Răspunsul Comisiei Europene la scrisoarea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu: Suntem foarte bine informaţi despre mizele care sunt în joc

FOTO Arhivă

Comisia Europeană (CE) a răspuns scrisorii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în care şefii PSD şi ALDE spun că oficialii europeni nu sunt bine informaţi în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei şi a codurilor penale.

Ştiri pe aceeaşi temă

CE a transmis un răspuns către Digi24 la scrisoarea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

„Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România şi evoluţia discuţiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informaţi despre acest proces, despre mizele care sunt în joc şi despre potenţiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar şi societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare“, se arată în răspunsul prezentat de Digi24.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au semnat, miercuri, o scrisoare adresată preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, în care explică faptul că dezbaterea legilor justiţiei s-a făcut transparent, cu implicarea tuturor participanţilor la actul de justiţie. 

Cei doi îşi exprimă „îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterilor“ şi afirmă că reacţia Comisiei Europene este „surprinzătoare“. 

În plus, Tăriceanu şi Dragnea susţin că oficialii europeni au avut o reacţie „diametral opusă“ când Guvernul Cioloş a făcut modificări la legile jusţitiei, ceea ce „nu poate fi pus decât pe seama modului în care a fost informată Comisia de către diverse surse din mediul românesc“, transmite news.ro.

Liderii PSD şi ALDE şi-au mai exprimat speranţeel că România va „încheia cu succes Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cursul actualului mandat al Comisiei Europene“.

Tot ieri, Jean-Claude Juncker şi Franz Timmermans au transmis o declaraţie comună prin care cer României să regândească legile justiţiei.

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene“, se arată în declaraţia lor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările