Proiect: agenţi SRI în fiecare avion înmatriculat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasagerii nici măcar nu bănuiasc cine este "Şeriful aerului"
Pasagerii nici măcar nu bănuiasc cine este "Şeriful aerului"

Într-un anonimat perfect, ofiţerii SRI ne vor păzi obligatoriu de terorişti la altitudinea de 10.000 de metri, potrivit unui proiect de lege iniţiat de opt senatori şi deputaţi care doresc modificarea şi completarea Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Dacă legea va intra în vigoare, luptătorii ce reprezintă ultima linie de apărare împotriva unui act terorist care vizează o aeronavă aflată în zbor, vor asigura, din oficiu, securitatea tuturor avioanelor înmatriculate în România. De acelaşi regim vor avea parte şi cursele de linie care aparţin companiilor aeriene  licenţiate de autorităţile de la Bucureşti. În cadrul unor misiuni sub acoperire, evident, la fel ca omologii lor din SUA, deja celebrii „air marshals“, sau „şerifii aerului“.

„În plan global, terorismul a căpătat noi dimensiuni, nefiind un fenomen îndepărtat, ci unul aproape de spaţiul nostru (...), cetăţenii români putând fi afectaţi de consecinţele actelor teroriste", se arată în expunerea de motive. 

Europa, zonă operaţională

În plus, în acelaşi document se mai arată că riscurile teroriste sunt amplificate de fenomenul migraţionist. „Mediul general de securitate relevă că Europa a devenit o zonă operaţională, prin prisma riscurilor teroriste generate de deplasările, în şi dinspre zone de conflict, ale luptătorilor străini şi de accesarea de către terorişti a valurilor de migranţi”, se precizează în proiect. Drept urmare, una dintre prevederile iniţiativei legislative trasează  cadrul în care îşi vor face serviciul "Şerifii aerului".  „În vederea prevenirii unor acte de terorism la bordul aeronavelor civile înmatriculate în România / aparţinând transportatorilor aerieni licenţiaţi de statul român, Serviciul Român de Informaţii asigură prezenţa şi coordonarea însoţitorilor înarmaţi la bordul aeronavelor, în conformitate cu politica naţională de securitate sau obligaţiile asumate de România prin actele internaţionale la care este parte”, se arată în proiectul de lege.

Cum se face pregătirea "Şerifilor aerului"

Interesant este că, în acest domeniu, România are o vastă experienţă, la Bucureşti existând unul din cele trei centre de pregătire a „Şerifilor aerului" la nivel European. Alte două mai sunt în Germania şi Polonia.

Cursanţii nu sunt luaţi de la zero, ei fiind selectaţi din rândul ofiţerilor din trupele antitero. Cursurile se fac pe două secţiuni. Modulul de bază durează cinci săptămâni, iar cei care îl promovează accesează partea de training avansat care durează patru săptămâni. În principal ofiţerii trebuie să ajungă să folosească arma foarte rapid (timpul este vital în cazul unui atac terorist) şi extrem de precis. Pentru a ajunge la aceste performanţe, la cursuri, elevii trag zilnic cel puţin 300 de cartuşe cu arma din dotare, un pistol Glock.  

300 de cartuşe trage pe zi un viitor „Serif al aerului" în perioada de pregătire

  În plus, ofiţerii se antrenează intens în lupta corp la corp cu tehnici adaptate spaţiilor mici din avion. Asta pentru că, în cazul unui atac terorist, pentru rezolvarea crizei, pistolul este ultima variantă de intervenţie luată în calcul de „Şerifii aerului".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite