Povestea corvetelor Forţelor Navale mai face un pas spre final. Damen pierde un proces cu MApN. Ce nave de luptă pot ajunge la marinarii români VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania olandeză Damen a pierdut definitiv la Curtea de Apel Bucureşti  unul dintre procesele prin care a contestat procedura de atribuire a contractului pentru achiziţia celor patru corvete militare pentru Forţele Navale.

„Admite excepţia inadmisibilităţii plângerii. Respinge plângerea ca inadmisibilă. Respinge excepţia de nelegalitate ca inadmisibilă. Respinge cererile de sesizare a ÎCCJ şi a Curţii Constituţionale a României ca inadmisibile. Definitivă”, au arătat magistraţii în soluţia dată în dosar. Totuşi, trebuie spus că pe rolul instaţelor mai sunt două contestaţii depuse de Damen şi că din acest motiv Ministerul Apărării nu poate încheia, încă, contractul pentru navele de luptă. 

Reamintim că licitaţia a fost organizată de Ministerul Apărării Naţionale şi câştigată de francezii de la Naval Group cu nava Gowind 2500 şi soluţii de înarmare franceze (MBDA). Oferte depuse de cele trei companii: Fincantieri a propus un contract de 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro şi Naval Grup - 1,2 miliarde de euro. 

Perfomanţele GOWIND 2500

Naval Group va livra Forţelor Navale vase de luptă  de ultimă generaţie de tip GOWIND 2500, care au fost contractate deja de forţele navale din Malaezia, Emiratele Arabe Unite şi Egipt.

Conform MApN, aceste corvete vor „asigura cercetarea permanentă a litoralului şi a Mării Negre”, dar şi „desfăşurarea de acţiuni militare, independent sau în cadrul unor grupări multinaţionale, pentru asigurarea integrităţii spaţiului maritime”. În plus, „corvetele şi cele două fregate T22 R vor constitui, prin rotaţie, un grup de nave care să fie pus la dispoziţia NATO şi UE, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România”. 

Navele care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române vor avea un deplasament de 2.500 de tone şi vor dispune de o propulsie combinată Diesel - Diesel (CODAD), dar vor avea la dispoziţie şi sisteme cu jeturi de apă pentru o mai bună manevrabilitate. Radarele şi senzorii se află plasaţi, central, pe un singur catarg. 

GOWIND 2500 are o lungime de 102 metri şi este capabilă de o viteză maximă de peste 45 de kilometri pe oră. Raza de acţiune este de 6.900 de kilometri, la o viteză de peste 20 de kilometri pe oră. Este dotată cu sisteme variate de război electronic şi cu o mulţime de senzori care furnizează date sistemului de luptă. 

Sistemele de armamament sunt MBDA şi constau în rachete antinavă Exocet, sisteme antiaeriene VL Mica, dar şi torpile. În plus, corvetele sunt dotate cu un tun principal OTO Melara de 76 de milimetri şi cu alte două tunuri automate de 20 de milimetri. 

Nava are un hangar care poate fi utilizat de un elicopter de 10 tone sau de sisteme de drone. În fine, corvetele GOWIND 2500 sunt deservite de un echipaj format din 65 de marinari, iar la bord îşi au baza şi 15 ofiţeri din Forţele pentru  Operaţii Speciale. 

Ofertele concurenţei

Olandezii de la Damen au propus MApN nava Sigma 10514 cu soluţii de înarmare americane (Boeing şi Raytheon).  Compania deţine şantierul naval de la Galaţi, acolo unde au tot construit nave militare pentru export de-a lungul anilor.  

Apoi italienii de la Fincantieri, care deţin şantierele de la Brăila şi Tulcea, au oferit nava Abu Dhabi Enhanced cu soluţii de înarmare franceze (MBDA). 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite