Patroana unei mari firme de mezeluri din România, condamnată definitiv la închisoare pentru fraudă cu fonduri europene

Patroana unei mari firme de mezeluri din România, condamnată definitiv la închisoare pentru fraudă cu fonduri europene

Gabriela Ciuburciu FOTO: Arhivă

Gabriela Ciuburciu, acţionar majoritar şi fost director general al unei societăţi producătoare de mezeluri, a fost condamnată vineri, 16 iulie, la şase ani şi opt luni de închisoare, de Curtea de Apel Bucureşti, alături de trei dintre partenerii de afaceri, pentru fraudarea fondurilor europene, luare de mită şi spălarea banilor. Sentinţa este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gabriela Ciuburciu, fosta directoare a societăţii Vascar SA Vaslui, unul dintre principalii producători de preparate din carne şi conserve din România, fusese initial condamnată, în 2019, la 4 ani şi 4 luni de închisoare în regim de detenţie, însă aceasta a făcut recurs, în urma căruia pedeapsa a fost majorată până la 6 ani şi 8 luni. 

Femeia de afaceri, considerată cea mai influentă femeie de afaceri din Vaslui, a fost trimisă în judecată în 2012, alături de alţi patru parteneri. Ea a fost acuzată că a prejudiciat statul român cu peste 1,5 milioane de euro, dar şi de luare de mită în timpul derulării unui proiect cu fonduri europene, menit să modernizeze o fabrică de produse din carne.

Potrivit DNA, în acest context, în perioada noiembrie - decembrie 2005, Gabriela Ciuburciu, în calitate de asociat şi director general al SC Vascar SA şi responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Italia să mărească preţul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% şi să-i remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziţie a liniei de fabricare a conservelor. 

Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume şi pentru a-i ascunde adevărata provenienţă, Ciuburciu ar fi întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte şi alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii.

De asemenea, susţin procurorii DNA, pentru a obţine în mod injust suma totală de 4.525.551,56 RON (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuării plăţilor) provenită din fonduri SAPARD şi din bugetul naţional, Gabriela Ciuburciu a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte de natură să creeze aparenţa de legalitate a plăţilor efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declaraţii pe propria răspundere, contracte etc.). Pe tot parcursul procesului, femeia de afaceri a negat acuzaţiile reţinute în sarcina sa. Femeia de afaceri a fost apărată în instanţă de adevărată armată de avocaţi, printre cei mai titraţi din România.

Gabriela Ciuburciu mai este judecată într-un dosar pentru fapte similare, fiind acuzată de un prejudiciu de peste un milion de euro. Dosarul, cel de-al doilea, în care femeia de afaceri a şi fost arestată preventiv, se judecă în prezent la Tribunalul Vaslui. 

Vezi şi: Cutremur la vârful producătorilor de mezeluri din România. Patroana Vascar, condamnată la închisoare cu executare

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările