Patriarhia Română acuză un spectacol de teatru despre lagărele de concentrare pentru homosexuali: ofensează public simbolurile religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul „Eu sunt. Şi?” prezentat la Cluj-Napoca în cadrul săptămânii „Pride” a minorităţilor sexuale.
Spectacolul „Eu sunt. Şi?” prezentat la Cluj-Napoca în cadrul săptămânii „Pride” a minorităţilor sexuale.

Patriarhia Română acuză că spectacolul de teatru ”Eu sunt. Şi?”, care a fost prezentat în prima zi a Festivalului Cluj Pride 2019, încalcă Legea cultelor, întrucât ”conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator”.

Spectacolul ironizează tabăra creştină care s-a manifestat mereu contra relaţiilor între persoane de acelaşi sex.

Patriarhia consideră că spectacolul este un ”act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice”.

”Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. (...) Amintim că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase””, arată un comunicat al Patriarhiei Române.

De asemenea, BOR pledează, în finalul comunicatului, ”pentru respectarea legii în spiritul şi litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenţei în spaţiul public, ca premisă pentru o reală toleranţă”.

Potrivit descrierii spectacolului, realizat de Asociaţia REACTOR de creaţie şi experiment, acesta porneşte de la situaţia lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia şi expune perspectiva locală/naţională asupra acestui subiect polemic.

”Spectacolul „Eu sunt! Şi?” abordează problema identităţii sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică şi aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecţii individuale şi colective.

Având ca punct de pornire situaţia lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/naţională asupra acestui subiect polemic. Conţinând elemente de performance, tinde spre o exprimare exacerbată a ideilor noastre cu privire la condiţia comunităţii LGBT. Spectacolul este un test de onestitate şi curaj atât pentru echipă, cât şi pentru public”, arată descrierea spectacolului.

În cadrul spectacolului actorii apar pe scenă în chiloţi şi acoperiţi cu obiecte vestimentare specific călugăreşti în timp ce mănâncă slănină cu ceapă pe o icoană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite