Balkan Pride: Scandal homofob în capitala europeană a culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam
FOTO Inquam

Politicienii homofobi din Plovdiv, capitala europeană a culturii, încearcă să oprească desfăşurarea unei expoziţii de fotografie numite „Balkan Pride”, având ca temă situaţia comunităţii LGBT din regiunea Balcanilor.

Oficialii naţionalişti din oraşul bulgar, care co-găzduieşte împreună cu oraşul Matera din Italia  ediţia din 2019 a capitalei europene a culturii, încearcă prin orice mijloace să scoată expoziţia queer din grila de evenimente culturale organizate cu această ocazie. 

Mai mult, aceştia  doresc să înlăture directorul artistic Svetlana Kuyumdzhieva din vârful comitetului organizatoric din cadrul fundaţiei culturale municipale.

„Vom folosi toate mijloacele legale şi, dacă este necesar, ilegale  împotriva organizării expoziţiei", a declarat Alexander Sidi, un deputat din partidul naţionalist VMRO, citat de The guardian.

Proiectul Balkan Pride a fost atacat şi de consilierii municipali membri ai Partidului Socialist din Bulgaria   "Protestăm ferm împotriva lansării unor proiecte care promovează idei ce nu corespund valorilor tradiţionale bulgare. Societatea din Plovdiv s-a dovedit a fi tolerantă, iar valori precum familia şi morala fac parte din această toleranţă şi nu ar trebui să fie omise. Alegem să apărăm modelul tradiţional creştin al relaţiilor de familie", a înfierat socialistul bulgar Nikolai Radev, citat de Sofia Globe.

În acelaşi ton s-au manifestat şi suporteri  ai cluburilor locale, ultra-naţionalişti notorii şi promotori ai   intoleranţei  faţă de minorităţi.

În ciuda presiunilor, Ivan Totev, primarul din Plovdiv, membru al partidului GERB aflat la putere, a respins cererea de demisie a direcorului artistic explicând că nici consilierii municipali, nici consiliul de administraţie al fundaţiei nu ar trebui să se pronunţe asupra valorii artistice a evenimentelor.

"Astfel de atacuri asupra programului pot fi tratate doar ca manifestări ale cenzurii şi ale discriminării, pentru care există autorităţi responsabile la nivel naţional şi european", a precizat Svetlana Kuyumdzhieva explicând conceptul programului  de "Capitala europeană " şi anume punerea în valoare "a diferitelor aspecte ale societăţii contemporane, diversitatea comunităţilor şi minorităţilor, valorificarea artei şi culturii în sprijinirea şi protejarea drepturilor fundamentale ale omului, valoarea primordială din cadrul familiei europeane  fiind libertatea ", citează publicaţia Sofia Globe.

Mai multe atacuri homofobe au fost înregistrate în ultimele luni în Bulgaria. În luna martie, un centru al comunităţii LGBT din Sofia, singurul din ţară de altfel, a fost vandalizat. Alte două femei queer au fost atacate în capitală, chiar şi locaţia fundaţiei municipale Plovdiv 2019 a fost acoperită cu mesaje grafitti obscene anti-gay. Un sondaj realizat de fundaţia Glas a arătat că doar unul din trei bulgari nu ar fi deranjat de orientarea sexuală a vecinilor. 

Simeon Vassilev, membru al fundaţiei  Glas, a declarat că organizaţia sa va găsi o modalitate de a realiza proiectul. 

"Politicienii par să nu înţeleagă conţinutul unui produs cultural şi nu reuşesc să-şi dea seama că capitala europeană a culturii nu ar trebui să fie politizată şi plină de intrigi. Tema centrală a ediţiei culturale din Plovdiv  este" împreună ". Unde e acest  „împreună” în contextul de faţă? ", a subliniat Simeon Vassilev. 

"Shalom", organizaţia Evreilor din Bulgaria şi-a exprimat susţinerea pentru cauza fundaţiei Glas. „Shalom” a mai  semnat recent şi un memorandum de cooperare cu mai multe ONG-uri, inclusiv GLAS, pentru a combina eforturile lor de combatere a antisemitismului,  rasismului, a xenofobiei şi a tuturor celorlalte forme de discriminare din societatea bulgară bazată pe caracteristici religioase, etnice, naţionale, sociale sau de altă natură.

Unul dintre numeroasele proiecte din cadrul programului „Capitalei culturale europene", Balkan Pride "militează pentru drepturile omului şi  luptă pentru egalitate, încercând să prezinte o lectură contemporană a tradiţiilor balcanice în contextul societăţii globale şi a realităţii digitalizate" , potrivit site-ului fundaţiei Plovdiv 2019.

 În cadrul Balkan Pride vor fi organizate o dezbatere publică, un eveniment muzical şi o expoziţie unde sunt prezentate fotografii, artefacte şi instalaţii audiovizuale din paradele LGBT din marile oraşe balcanice, inclusiv din Sofia.

"Proiectul atacă anumite stereotipuri, dar are ca scop şi un dialog între diferitele grupuri sociale, de vârstă şi etnie, în vederea îmbunătăţirii culturii urbane şi a extinderii orizonturilor publice. De asemenea, vor participa organizatori ai „Pride Parade-urilor” din Salonic, Belgrad şi Bucureşti. "

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite