ONU investighează violenţele Jandarmeriei de la mitingul din 10 august

ONU investighează violenţele Jandarmeriei de la mitingul din 10 august

Peste 400 de persoane au fost rănite în noaptea de 10 august 2018  FOTO Inquam Photos Adriana Neagoe

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a început o anchetă cu privire la violenţele Jandarmeriei din 10 august şi cere explicaţii Guvernului României pentru folosirea forţei împotriva demonstranţilor paşnici, se arată într-un comunicat al comunităţii Declic.

Ştiri pe aceeaşi temă

ONU dă curs, astfel, petiţiei comunităţii Declic, prin care peste 80.000 de persoane au cerut Naţiunilor Unite investigarea şi sancţionarea abuzurilor Jandarmeriei Române la mitingul Diasporei.   

 
„Persoana noastră de contact de la ONU ne-a înştiinţat cu privire la corespondenţa purtată cu Ministerul Afacerilor Externe din România pe tema încălcării drepturilor omului la protestul diasporei. Într-o scrisoare trimisă ministrului Teodor Meleşcanu, acesta este înştiinţat că ONU a primit informaţii care indică încălcări grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului şi a modalităţilor în care autorităţile au ales să se raporteze la manifestanţii paşnici.”, a declarat Antoniu Bumb, campaigner Declic.
 
Raportul ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi finalizat şi făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului.
 
Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, este somat de ONU să răspundă acuzaţiilor şi i se cer informaţii suplimentare despre investigaţiile derulate în România cu privire la acţiunile Jandarmeriei. Nu în ultimul rând, ONU solicită dovezi că s-au luat măsuri pentru ca „apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să îşi poată derula activitatea fără frica represaliilor.”
 
„[...]Excelenţa dumneavoastră, dorim să aducem la cunoştinţa Guvernului din care faceţi parte că am primit informaţii cu privire la folosirea forţei împotriva protestatarilor, informaţii care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. [...] În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declaraţii surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acţiunilor Jandarmeriei”, specifică David Kaye, rapotor special ONU pentru promovarea şi protecţia libertăţii de opinie şi exprimare, în scrisoarea transmită lui Teodor Meleşcanu.
 
Campaignerii Declic au intrat şi în posesia răspunsului trimis de Teodor Meleşcanu către raportorii ONU. Ministrul de externe asigură Organizaţia Naţiunilor Unite că România este o democraţie funcţională, dar nu răspunde concret la niciuna din cerinţele sau acuzaţiile celor de la ONU. Raportorii Naţiunilor Unite sunt doar informaţi despre investigaţiile aflate în derulare în România.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: