Trofeul Omar Hayssam, competiţia sezonului între politicienii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam a fost adus în ţară vineri dimineaţa  FOTO Mediafax
Omar Hayssam a fost adus în ţară vineri dimineaţa  FOTO Mediafax

De vineri, ziua în care Omar Hayssam a fost adus în ţară, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au duelat în declaraţii, fiecare încercând să-şi aroge meritele repatrierii teroristului

Teroristul Omar Hayssam va apărea mâine în public pentru prima oară de la revenirea în ţară. El este aşteptat în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti care va dezbate cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia în dosarul în care este judecat pentru o delapidare de 20 de milioane de euro. În acest dosar, Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Nadina Spînu, susţine că la trimiterea cazului în judecată s-a cerut arestarea preventivă a lui Hayssam, dar până acum nu s-a putut discuta această solicitare din cauză că inculpatul nu a fost prezent la proces.

Odată cu aducerea sirianului în ţară, specialiştii se aşteaptă ca problemele anchetatorilor să se rezolve şi ca multe dintre semnele de întrebare care s-au ridicat de la fuga lui să capete un răspuns. Până atunci însă, pe marginea acestui subiect în acest weekend au avut loc mai multe dispute verbale între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta.

FILMUL UNEI DIMINEŢI AGITATE

Aducerea lui Omar Hayssam în România a fost ştirea-bombă a zilei de vineri. De la primele ore ale dimineţii, Administraţia Prezidenţială a anunţat că cel mai căutat om din România, găsit vinovat de justiţie pentru răpirea în 2005 la Bagdad a jurnaliştilor Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian şi Marie Jeanne Ion, a fost adus în ţară şi predat Poliţiei pentru a fi încarcerat. Comunicatul oficial nu menţiona nimic despre o eventuală extrădare, explicaţiile repatrierii fiind lapidare. „Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român (...) este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român“, se arăta în informaţia dată presei de Administraţia Prezidenţială.

Pentru că nota venită de la Cotroceni spunea că mai multe informaţii nu pot fi date publicităţii, în cel mai scurt timp, vestea a deschis un lung şir de interpretări. Susţinătorii şi consilierii preşedintelui s-au grăbit să-i atribuie acestuia succesul, iar, de cealaltă parte, premierul împreună cu câţiva miniştri ai cabinetului său au încercat să tragă de partea Executivului succesul capturării lui Hayssam.

Nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost preluat cu un avion al Armatei Române. Traian Băsescu, preşedintele României

Astfel, la scurt timp după anunţul oficial, premierul Ponta a ţinut să enumere instituţiile care au contribuit la aducerea în ţară a controversatului om de afaceri sirian. El a completat că teroristul a fost adus din Siria cu un avion militar. Întrebat dacă preşedintele nu are niciun merit în capturarea teroristului, Ponta a răspuns ironic: „Eu nu cunosc vreun rol. A, ba da, a dat comunicatul de presă“.

Câteva ore mai târziu, preşedintele Traian Băsescu a contrazis versiunea premierului şi a susţinut că ar fi vorba despre o „operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat“. „Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost preluat cu un avion al Armatei Române. Şi, în sfârşit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare“, a fost replica preşedintelui.

Aceste declaraţii au făcut şi mai multe valuri, inclusiv în presa străină fiind redate pe larg de cele două mari agenţii de presă, Associated Press şi AFP, şi preluate ulterior în mass-media internaţională. Cele mai importante posturi TV din SUA, ABC şi Fox News, precum şi publicaţii ca „Washington Post“ sau „Le Figaro“, au subliniat faptul că preşedintele Băsescu consideră că autorităţile române au efectuat o „o operaţiune neautorizată“ în străinătate pentru a-l captura pe Omar Hayssam.

Eu nu pot păcăli că nu ştiu de unde şi cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreţi să jucaţi în filme poliţiste proaste, puteţi să o faceţi.  Victor Ponta, premierul României

„NU POT SPUNE POVEŞTI CU RAMBO“

Premierul n-a pierdut ocazia să-l contreze din nou pe şeful statului, dar a evitat să detalieze „afacerea“ repatrierii lui Omar Hayssam. „Eu nu pot păcăli că nu ştiu de unde şi cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreţi să jucaţi în filme poliţiste proaste, puteţi să o faceţi, eu nu pot să vă insult inteligenţa, eu nu pot spune că Hayssam a venit din Lună cu un cal înaripat sau poveşti cu Rambo care salvează oameni, dar nu spune de unde“, a fost răspunsul lui Ponta.

MERITUL ESTE AL OAMENILOR INVIZIBILI

Politologul Lucian Dârdală crede că aceste contre între preşedinte şi premier sunt periculoase, dar le pune pe seama conflictului de imagine dintre aceştia. „La nivel declarativ putem vorbi despre o scindare neplăcută a unui organism ce ar trebui să rămână coeziv. Pe lângă conflictele politice, între preşedinte şi premier este şi un conflict de imagine, dar nu cred că trebuie să dramatizăm“, spune Dîrdală, care atrage atenţia că „ar fi extrem de neplăcut ca aceste conflicte politice să se mute în CSAT“.

Marius Văcărelu, analist politic, crede că premierul Victor Ponta nu a luat parte la această operaţiune, principala instituţie implicată în cazul Hayssam fiind Servicul de Informaţii Externe (SIE). „Sunt sigur că operaţiunea a fost făcută fără să ştie premierul. Victor Ponta vrea să apuce din glorie. Meritul principal nu aparţine nici preşedintelui, nici premierului, ci aparţine oamenilor invizibili din SIE“, crede Văcărelu.

Meritul principal nu aparţine nici preşedintelui, nici premierului, ci aparţine oamenilor invizibili din SIE.  Marius Văcărelu, analist politic

Cum a decapitat teroristul serviciile secrete româneşti

 Fuga din ţară, în 2006, a lui Omar Hayssam a dus la decapitarea serviciilor secrete, dar fără ca asta să facă lumină în scandalul dispariţiei acestuia. Virgil Ardelean şi-a depus demisia din funcţia de şef al „Doi şi-un sfert”, împreună cu şefii SRI şi SIE Radu Timofte şi Gheorghe Fulga. La scurt timp, şi Ilie Botoş, procurorul general de atunci, a părăsit fotoliul pe care îl ocupa. Nici procurorul de caz, Ciprian Nastasiu, nu a mai rezistat mult în magistratură.

Omar Hayssam a fost arestat pe 5 aprilie 2005. Nu pentru implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, ci pentru infracţiuni economice. La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Motivul: teroristul ar fi fost bolnav şi operat de cancer. La sfârşitul lunii iunie 2006, Hayssam a fugit din România.

HAYSSAM ŞI-A SUNAT PROCURORUL

Mai multe convorbiri telefonice dintre procurorul de caz Ciprian Nastasiu şi sirianul Omar Hayssam au fost declasificate şi folosite în proces. În acest cadru, teroristul se laudă că a plecat din ţară cu avionul. „Eu am plecat ca un domn, cu capul sus, îmbrăcat la costum, parfumat, aranjat. N-am plecat nici în cutie, nici cioban, nici... Cu ce am plecat? Cu avionul, cu paşaport românesc valabil. Cu poza mea cu alt nume şi cu alt look“, i-a spus acesta magistratului.

La scurt timp, Nastasiu a fost sancţionat disciplinar de CSM pentru nerespectarea normelor de procedură cu rea-credinţă sau cu gravă neglijenţă. În 2008, magistratul a decis să-şi dea demisia din magistratură pentru ca în noiembrie 2009 să susţină că în fuga lui Hayssam a fost implicat şi un grup de intervenţie american, care a acţionat prin Ministerul Afacerilor Externe.

28 martie 2005 – ziua care a şocat România

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului General, ideea răpirii jurnaliştilor români în Irak i-a venit lui Omar Hayssam în ianuarie 2005, după ce a urmărit la Al-Jazeera cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită şi ea pe 4 februarie 2005 de Organizaţia Jihadului Islamic.

În rechizitoriu este citat un martor, angajat în cadrul uneia dintre firmele lui Hayssam, căruia i s-a spus că sirianul era agitat din cauza problemelor juridice pe care le avea, dar că acestea se vor rezolva în cel mai scurt timp. Teroristul punea deja la cale răpirea. El urma să fie contactat de răpitori, care trebuiau să-i ceară o răscumpărare de un milion de dolari pentru fiecare persoană sechestrată, iar eliberarea urma să fie condiţionată de deplasarea lui Hayssam la Bagdad, pentru a negocia personal totul. El ar fi vrut să iasă din România cu 4 milioane de euro.

Jurnaliştii au fost răpiţi în seara zilei de 28 martie 2005, în plină stradă, şi au fost ţinuţi în captivitate 55 de zile, fiind eliberaţi pe 23 mai.

Cumetriile politice ale sirianului

Controversatul om de afaceri româno-sirian Omar Hayssam a avut legături cu o parte dintre cei mai influenţi politicieni români. Presa vremii a scris că relaţiile sale în sfera politicului l-au scăpat o vreme de problemele cu justiţia şi i-au facilitat afacerile. De exemplu, în aprilie 2003, Hayssam l-a însoţit pe preşedintele României Ion Iliescu în patru vizite oficiale în străinătate. Deplasările ar fi avut loc în cel de-al doilea mandat al fostului preşedinte, între anii 2002-2003. În turneul asiatic din februarie 2002, care a cuprins Emiratele Arabe Unite, Vietnam, Filipine, Japonia şi Singapore, din delegaţie ar fi făcut parte şi Mohamed Munaf (condamnat în anul 2008 pentru acte de terorism în dosarul în care a fost acuzat şi Hayssam). 

În anul 2009, era publicată o fotografie din campania electorală din anul 2000 în care Iliescu, candidatul PSD pentru prezidenţiale, şi Hayssam apar la aceeaşi masă. Alături de ei se mai afla senatorul Vasile Ion, preşedinte al PSD Buzău şi tatăl jurnalistei răpite în Irak, Marie-Jeanne Ion. Iliescu a susţinut că nu are „nicio legătură personală“ cu afaceristul sirian, admiţând însă că este unul dintre oamenii de afaceri care făcea parte din delegaţiile prezidenţiale în străinătate. În alte fotografii, sirianul mai apare alături de fostul premier Adrian Năstase şi de şefii celor două Camere ale Parlamentului, Nicolae Văcăroiu şi Valer Dorneanu.

Viorel Hrebenciuc este unul dintre principalii piloni în jurul căruia s-au învârtit o parte dintre business-urile controversatului om de afaceri, deşi acesta a negat iniţial că ar avea vreo legătură cu sirianul. Mai exact, în 30 martie 2005, Hrebenciuc a declarat la postul TV Antena 1 că nu îl cunoaşte pe Hayssam. „Nu am avut afaceri cu Hayssam. Nu am vorbit niciodată cu el la telefon şi nu ştiu dacă este membru PSD. E o tâmpenie şi puteţi verifica dacă am vorbit cu el. Nici nu îl cunosc!“, a declarat social-democratul. După circa trei luni, Hrebenciuc şi-a reconsiderat însă poziţia. „Un grup de investitori americani aveau un teren într-o zonă rezidenţială, lângă un teren de-al lui Hayssam. Voiau să-l cumpere, dar Hayssam cerea un preţ prea mare. Ştiind că eu îl cunosc pe Hayssam, americanii m-au rugat să vorbesc cu el, poate mai lăsa din sumă“, a explicat Hrebenciuc relaţia cu Hayssam. (A contribuit Alina Boghiceanu)


Citeşte mai multe despre aducerea în ţară a lui Omar Hayssam:

VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: Succesul operaţiunii de repatriere a lui Hayssam nu este nici al lui Băsescu, nici al lui Ponta

Jurnalistul Grigore Cartianu a vorbit, la Adevărul Live, despre controversele stârnite de aducerea lui Omar Hayssam în ţară şi semnele de întrebare care s-au ridicat de la fuga lui.

EDITORIAL Ioana Lupea: Reîntoarcerea lui Omar.  Sfârşitul coabitării, începutul campaniei electorale

Pactul de coabitare pocneşte la încheieturi ca o haină prost cusută şi prea mică pentru cei care o poartă, Băsescu şi Ponta, cu un ego cât Casa Poporului şi Catedrala Mântuirii Neamului la un loc.  Dacă Victor Ponta a exagerat ceea ce ştia despre extragerea lui Omar Hayssam şi a minimalizat aportul preşedintelui  pentru a nu părea un premier pion, modul în care Traian Băsescu a comentat-o mustea de sarcasm la adresa şefului guvernului şi a PSD.

Deutsche Welle: Hayssam, statul de drept şi istoria oligarhiei securisto-mafiote

Întortocheate sunt căile Justiţiei. Dar ea se face. În cazul teroristului Omar Hayssam dreptatea a aşteptat destul de mult. Şi e probabil să mai fie de aşteptat până se va face lumină deplină în varii dosare grele ale României postcomuniste.

EDITORIAL Lucian Dîrdală, politolog: Bine aţi venit, stimate domnule Omar Hayssam!

Revăzându-vă zilele trecute, înconjurat de Supermani, Zorro, Ninja şi alţi luptători cu identitate incertă, am redevenit convins de forţa statului român. Să ştiţi, însă, că unii de pe la televiziuni – poate au fumat ierburi interzise –  încep să compare drumul Dvs. către nord cu cel al lui Osama bin Laden, către Paradis. Vă rog, spuneţi-le că nu e cazul.

Crin Antonescu: „Comunicarea lui Băsescu despre Hayssam, cu un parfum de mister, e un pic provincială“

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat, sâmbătă seară, că în opinia sa comunicarea făcută de şeful statului, Traian Băsescu, despre aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, cu un parfum de mister, este, de fapt, un pic provincială şi nepotrivită.

Victor Ponta: „Blaga să explice cât de prost poate fi un ministru căruia îi fuge un infractor ca Hayssam“ / Replica liderului PDL: „Ponta e un mincinos patologic“

Premierul Victor Ponta a declarat că liderul PDL, Vasile Blaga, ministru de Interne în perioada în care Omar Hayssam a fugit din România, trebuie să explice cât de prost poate fi un ministru pentru a-i scăpa un infractor atât de periculos.

Declaraţiile lui Băsescu cu privire la aducerea lui Hayssam în România fac valuri în presa străină

Presa internaţională a preluat declaraţiile preşedintelui Băsescu, despre aducerea celebrului fugar sirian, Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani în închisoare pentru acte teroriste, răpire şi 2 ani adiţionali pentru că a părăsit ilegal ţara.

Victor Ponta: „Aducerea lui Hayssam a fost autorizată şi aprobată de Guvern, eu nu pot spune poveşti cu Rambo“

Aducerea în ţară a lui Hayssam a fost o operaţiune avizată de Guvern şi derulată conform legilor româneşti, preşedintele Traian Băsescu dorind probabil să arate că nu a fost autorizată doar de un stat străin, afirmă premierul Ponta, adăugând însă că el nu poate spune „poveşti cu Rambo care salvează oameni”.

EDITORIAL Ştefan Vlaston: Victor Ponta nu scapă de complexul Băsescu

După declaraţia Preşedintelui de joi rezultă că Victor Ponta s-a lăudat degeaba. Habar nu avea de operaţiunea Hayssam, care a fost răpit dintr-o ţară, alta decât Siria, şi adus în România. La acţiune a participat un număr mic de persoane, nu MAPN, nu MAI, ci doar serviciile secrete, SIE şi SRI, coordonate de Traian Băsescu.

EDITORIAL Cristian Unteanu: Acţiuni neautorizate antiteroriste pentru aducerea în ţară a lui Hayssam

Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam în urma unei operaţiuni pe care Preşedintele României a prezentat-o drept una neautorizată pe teritoriul altei ţări este o procedură cu implicarea serviciilor de informaţii şi trupelor speciale destul de comună în practica internaţională a ultimelor decenii.

EDITORIAL Marius Dorin Lulea: Băsescu (SIE), Patruşev (FSB), Brennan (CIA) şi Omar Hayssam

Nu mai târziu decât luna trecută Traian Băsescu i-a primit la Cotroceni pe cei mai cunoscători cetăţeni ai lumii: şeful FSB şi şeful CIA. O lună mai târziu forţe de securitate româneşti au o intervenţie în Siria şi îl capturează pe Omor Hayssam.

VIDEO Omar Hayssam, numele asociat cu prăbuşirea economică a unui oraş

De numele lui Omar Hayssam se leagă cea mai neagră perioadă din istoria oraşului buzoian Nehoiu. Sirianul a falimentat fabrica Foresta Nehoiu, prin fraude economice, lăsând fără loc de muncă peste o mie de oameni. În 2010, procurorii DIICOT au dovedit infracţiunile economice care au generat prăbuşirea fabricii de prelucrare a lemnului din Nehoiu, iar sirianul a primit trei ani de închisoare cu executare.

EDITORIAL Marius Văcărelu, specialist în geopolitică: Omar e gata să vorbească?

De dimineaţă, când mai toată lumea se gândea că va urma un weekend călduros, cu ieşit la terase şi băut bere, a explodat bomba: Omar Hayssam e în Bucureşti, vioi, fără metastaze şi a ajuns într-un loc de durere şi întristare.

Cumetriile politice care l-au făcut celebru şi bogat pe sirianul Omar Hayssam în România

Controversatul om de afaceri sirian, Omar Hayssam, a avut legături cu o parte din cei mai influenţi politicieni români. Presa vremii a scris că relaţiile sale în sfera politicului l-au scăpat de problemele cu justiţia şi i-au facilitat afacerile.

Traian Băsescu: „Îi recomand lui Hayssam să coopereze“

Preşedintele Traian Băsescu a precizat vineri, la Palatul Cotroceni, că îi recomandă lui Omar Hayssam să coopereze, având în vedere cele trei condamnări, cât şi vârsta înaintată a acestuia.

Ce scrie presa străină despre extrădarea lui Omar Hayssam

Principalele agenţii de ştiri internaţionale relatează despre cazul Omar Hayssam, toate notând că operaţiunea de readucere a acestuia în România este învăluită în secret.

Ce spuneau ostaticii străini care au împărţit aceeaşi celulă cu jurnaliştii români răpiţi în Irak, din ordinul lui Omar Hayssam

Extrădarea sirianului Omar Hayssam, vineri, din Siria în Româia readuce în prim plan povestea răpirii şi eliberării celor trei jurnalişti români – Marie Jean Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanezian, în 2005 şi declaraţiilor, uneori în contradicţi, a colegilor lor de temniţă străini, jurnalista franceză Florence Aubenas şi contractorului american Roy Hallums.

Jurnaliştii români răpiţi în Irak s-au lepădat la presă după episodul Bagdad

Cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005 au renunţat la presă după întoarcerea în ţară. Marie Jeanne Ion care fusese reporter la Prima TV şi-a deschis o firmă de consultanţă, în timp ce Ovidiu Ohanesian a devenit jurnalist freelancer, încercând să înţeleagă de ce au fost răpiţi el şi cei doi colegi ai săi. În ceea ce îl priveşte pe Sorin Mişcoci, operatorul care a însoţit-o  în Irak pe Marie Jeanne, acesta a devenit cameramanul  Preşedinţiei.

Cum a decapitat teroristul Omar Hayssam serviciile secrete româneşti

Fuga din ţară a lui Omar Hayssam a dus la decapitarea Serviciilor Secrete, dar fără ca asta să facă lumină în scandal. Virgil Ardelean şi-a depus demisia din funcţia de şef al „Doi şi-un sfert”, împreună cu şefii SRI şi SIE Radu Timofte şi Gheorghe Fulga. La scurt timp şi Ilie Botos, procurorul general de atunci, a părăsit fotoliul pe care îl ocupa. Nici procurorul de caz, Ciprian Nastasiu nu a mai rezistat mult în magistratură.

Filmul răpirii orchestrate de Hayssam

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului General, ideea răpirii jurnaliştilor români în Irak i-a venit lui Omar Hayssam în ianuarie 2005, după ce a urmărit la Al-Jazeera cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită şi ea pe 4 februarie 2005 de Organizaţia Jihadului Islamic.

8 ani de la „Răpirea din Irak”. Întreaga poveste, aşa cum şi-o amintesc cei trei ziarişti luaţi ostatici de complicii lui Omar Hayssam

La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului. Împreună cu cei trei jurnalişti a fost luat ostatic şi Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană. Acesta din urmă se oferise să fie ghidul românilor pe durata deplasării jurnalistice la Bagdad.

Teroristul Omar Hayssam a fost adus în România

Omar Hayssam a fost adus în România. Aşa a anunţat vineri dimineaţa purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea. Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism după ce a fost găsit vinovat de răpirea în Irak - în martie 2005 - a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. La aflarea veştii jurnalistul Ovidiu Ohanesian s-a arătat surprins de vestea aducerii în ţară a teroristului.

Remus Ştefureac, analist politic: „Recuperarea lui Hayssam transmite un semnal: statul nu se mai joacă”

„Recuperarea lui Omar Hayssam este importantă. Epoca privilegiilor de grup şi a negocierilor subversive începe să apună”, comentează analistul politic Remus Ştefureac, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ion Petrescu, analist militar: Hayssam Khaled Omar, prima piesă căzută într-un Domino abia început

„Hayssam, acest fost partener de dialog, evident pragmatic, al unor figuri cunoscute, consacrate, încă prezente în arena politică internă, a fost returnat autorităţilor române de oficiali sirieni, care au demonstrat astfel că se ţin de cuvânt, respectă acordurile bilaterale şi deţin puterea reală, dincolo de sincopele războiului civil, la Damasc”, scrie analistul militar Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Răpirea din Irak: Cinci ani de mistere


Răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, în 2005, a ţinut cu sufletul la gură o ţară întreagă.  Mai apoi, drama ziariştilor s-a pierdut în spatele unui val de speculaţii şi jocuri politice. La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului.

Sorin Mişcoci: „Băsescu a crezut că sunt mort“

Fostul jurnalist capturat în Irak, în prezent cameraman al Preşedinţiei Române, explică motivele pentru care Traian Băsescu s-a ataşat mai mult de el decât de ceilalţi doi colegi ai săi. Sorin Mişcoci crede că este în viaţă datorită preşedintelui Traian Băsescu. La rândul său, şeful statului s-a ataşat de Sorin şi l-a luat cameraman la Cotroceni.

Marie Jeanne Ion: „Nu am de gând să fac jocul acesta”

Jurnalista Marie Jeanne Ion, care a fost răpită în 2005, a declarat în legătură cu diverse confirmări în ceea ce priveşte informaţiile pe care le deţinea înainte de răpire, că sunt "tot soiul de confirmări care nu sunt decât nişte speculaţii".

Cum a reuşit statul român să-i elibereze pe cei trei jurnalişti răpiţi în Irak, în 2005

Măsurile luate de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti şi a însoţitorului lor, Muhammad Munaf, după ce au fost răpiţi în Irak, în 2005, de o grupare necunoscută, au dat roade după două luni, timp în care cei patru au fost ţinuţi ostatici.
 

Hayssam i-a trimis pe ziaristi la moarte pentru 25.000 tone de zahar

Omar Hayssam a dezvaluit in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti dedesubturile rapirii celor 3 jurnalisti. Sirianul a spus ca, la baza acestei plecari, s-au aflat relatiile de afaceri pe care le

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.
 

Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Omar Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite