UPDATE Teroristul Omar Hayssam a fost adus în România. Traian Băsescu sugerezează că agenţii români l-ar fi răpit pe teroristul irakian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam a fost încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei FOTO Adevărul
Omar Hayssam a fost încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei FOTO Adevărul

Omar Hayssam a fost adus în România. Anunţul a fost făcut vineri dimineaţa de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Traian Băsescu nu a putut oferi amănunte şi nici nu a putut confirma misiunea agenţilor români, lăsând să se înţeleagă că aceştia ar fi efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul unui alt stat pentru aducerea în ţară a teroristului care a coordonat răpirea în Irak, din 2005, a celor trei jurnalişti români.

UPDATE Motivul pentru care Preşedinţia este instituţia care a anunţat aducerea lui Omar Hayssam în ţară este acela că Hayssam este condamnat pentru terorism, iar terorismul este atributul primordial al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Şeful CSAT este preşedintele. Aşa a explicat Traian Băsescu informarea transmisă de Preşedinţie la ora 7 dimineaţă.

Preşedintele nu a confirmat nimic în legătură cu aducerea lui Hayssam în ţară, explicând că ar prejudicia siguranţa ofiţerilor implicaţi. „Cum aş putea să vă confirm că România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul unui alt stat?”, a întrebat, retoric, preşedintele.

Hayssam este de acum problema Justiţiei

„Din acest moment, am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce a trebuit. Omar Hayssam este o problemă politică, economică, penală. Este, din acest moment, sarcina Justiţiei. Din punct de vedere al Preşedintelui, consider misiunea încheiată. Am văzut sintezele pentru ziua de azi. Presa, cu siguranţă şi cetăţenii, au foarte multe întrebări legate de relaţiile sale politice, de cum a dobândit averea, de cum a finanţat partide, de cum a făcut trafic de ţigări şi de alcool, trafic de armament, dar acestea sunt problemele procurorilor şi judecătorilor”, a susţinut preşedintele.

UPDATE Omar Hayssam va fi dus marţi, 23 iulie, în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti, când va avea avea loc un nou termen în dosarul în care acesta este acuzat de delapidare, prejudiciul creat fiind de aproximativ 20 de milioane de euro. 

În acest dosar, Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat că teroristul a fost adus în ţară cu un avion militar, dar şi că serviciile de informaţii şi ministerele Apărării, de Externe, Interne şi Justiţie sunt instituţiile care au muncit pentru ca Hayssam să fie adus în România. Acesta a arătat că el nu cunoaşte şi vreun rol al Preşedinţiei, dar a adăugat imediat: „Ba da, a dat comunicatul de presă". 

El a mai afirmat că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, aducerea în ţară a lui Omar Hayssam fiind însă o operaţiune legală, cu punerea în aplicare a unei decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile, a declarat premierul Victor Ponta.

Ulterior acesta a revenit şi a spus că România are acord de extrădare cu Siria.

UPDATE Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că reţinerea lui Omar Hayssam este indiscutabil un succes important al statului român, precizând că aducerea în ţară a acestuia "s-a întâmplat datorită eforturilor făcute de preşedintele României, de instituţiile statului".

El a adăugat că trebuie să se lămurească modul în care Hayssam a ieşit din închisoare, din ţară, adăugând că el ştie şi crede că în versiunea oficială.

"Va trebui pentru totdeauna să se lămurească modul cum a ieşit din închisoare, dacă a fost sau nu bolnav, cum a plecat din ţară. Ştiu versiunea oficială, cred în ea, dar nu ar mai trebui să se întâmple astfel de lucruri", a mai spus Vasile Baga.

UPDATE Fostul şef al Doi şi-un sfert Virgil Ardelean, care şi-a dat demisia în 2006, în urma scandalului privind fuga lui Omar Hayssam din România susţine că nu ştie dacă sirianul a fost într-adevăr adus în România, arătând că nu vrea să facă niciun comentariu pe această temă.

"Nici nu ştiu dacă Omar Hayssam a fost adus în România. Eu sunt demult plecat din Bucureşti şi nu mai am nicio legătură cu probleme de acest gen", a spus Ardelean pentru Mediafax.

UPDATE Sorin Mişcoci, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, spune că era convins că Omar Hayssam va fi adus în ţară, precizând că aşteaptă să vadă ce are de spus sirianul despre răpire şi despre cine l-a ajutat să plece din România

"Eram convins că o să se întâmple, nu ştiam când, pentru că preşedintele a promis că îl aduce în ţară. Eu am încredere în instituţiile statului, inclusiv în Servicii, ştiam că o să facă tot ce le stă în putinţă ca să îl aducă", a declarat Sorin Mişcoci, care în prezent este cameraman oficial al şefului statului.

El a menţionat că aşteaptă să vadă "ce are de spus Omar Hayssam". "Aştept să vedem ce ne spune, de la răpirea noastră la plecarea lui din ţară, poate ne motivează acţiunile lui. «De ce ne-ai răpit, până la urmă? Cine te-a ajutat, până la urmă, să pleci?»", a spus Mişcoci.

UPDATE Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat că este foarte bine că Omar Hayssam a fost adus în ţară, el precizând că justiţia trebuie să facă lucrurile ca lumea.

"E foarte bine că a fost adus, justiţia să facă lucrurile ca lumea", a spus Iliescu precizând că nu are ce comenta vizavi de cazul Omar Hayssam.

UPDATE Fostul procuror general al României Ilie Botoş, care a părăsit funcţia după plecarea din România a lui Omar Hayssam, a declarat că se bucură că instituţiile statului şi-au făcut datoria şi că se reintră în legalitate. 

"Mă bucur că instituţiile statului şi-au făcut datoria şi că se reintră în legalitate. Alt comentariu nu am de făcut", a spus Botoş.

UPDATE Hayssam a fost încarcerat pe baza a trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

"Persoana în cauză a fost condamnată în 2010 la 3 ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă, în octombrie 2012 la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism, iar în noiembrie 2012 la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni", se arată în comunicatul poliţiei.

Teroristul Omar Hayssam este în ţară, în arestul Poliţiei Capitalei

UPDATE Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a precizat că Omar Hayssam se află în acest moment în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

UPDATE Consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţională, Iulian Chifu, afirmă, referitor la cazul Omar Hayssam, că un "un stat serios îşi aduce acasă toţi infractorii condamnaţi", el adăugând: "Mulţi nu vor mai dormi bine vacanţa asta şi anii următori".

Un stat serios îşi aduce acasă toţi infractorii condamnaţi. Mulţi nu vor mai dormi bine vacanţa asta şi anii următori...", a comentat pe Facebook consilierul prezidenţial referitor la aducerea în ţară a lui Hayssam.

UPDATE: „Mi se pare prea frumos ca să fie adevărat”

Unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi în urmă cu opt ani, Ovidiu Ohanesian, s-a declarat surprins de predarea lui Omar Hayssam, precizând că nu se aştepta ca sirianul să mai ajungă vreodată în România, pentru ispăşirea pedepsei.

Aşteptăm povestiri din partea domnului Hayssam, aşteptăm foarte multe dezvăluiri din partea lui. Vreau să aflu multe, cum a fugit el din ţară, despre politicienii cu care a colaborat de-a lungul vremii, despre traficul de armament în care a fost implicat alături de persoane grele din România, sau ce s-a întâmplat cu el în Siria în această perioadă. În locul lui, eu aş vorbi, dar acum depinde de cine a fost adus şi de ce a fost adus, de ce acorduri au fost în spatele acestei operaţiuni. Mi se pare prea frumos ca să fie adevărat. Pentru mine este o mare surpriză. Nu mă aşteptam să ajungă în România vreodată”, a spus la Digi24 jurnalistul. 

Într-un comunicat remis de biroul de presă al preşedintelui Băsescu se arată că "În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român".

De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui subliniază că detalii suplimentare privind acest subiect nu pot fi prezentate presei.

„Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei", se arată în comunicatul dat publicităţii în această dimineaţă.

George Maior: E în interesul ţării să-l aducem pe Hayssam

Pe 22 februarie 2013, directorul SRI George Maior declara că Hayssam "este încă în inchisoare. Să vedem ce se întâmplă, e bine că s-a încheiat acel acord care va continua, urmărim acest obiectiv, e un individ condamnat pentru terorism în România, se ştie acest lucru. E în interesul serviciului şi al ţării de a-l aduce înapoi pentru a-şi servi pedeapsa aici",spăunea Maior la Digi24. Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012. Documentul urma să fie ratificat şi de regimul de la Damasc.

Acesta a precizat că acordul de extrădare cu Siria "va continua indiferent de evoluţiile regimului de acolo". 

La rândul lui, avocatul care l-a apărat pe Omar Hayssam, Ion Cazacu, declara, în 10 ianuarie 2012, că există un document oficial de la Procuratura generală a Siriei, transmis tatălui sirianului, în care se arăta că există o decizie de executare a patru ani de închisoare, începând cu 9 ianuarie 2008. 

Ion Cazacu a spus atunci că nu ştie unde este Omar Hayssam. "Nu ştiu unde este Omar Hayssam, nu m-a informat familia lui nimic", a spus avocatul Cazacu.

Marie Jeanne Ion, reporter şi Sorin Mişcoci, cameraman, ambii la postul de televiziune Prima TV, împreună cu Ovidiu Ohanesian, ziarist la cotidianul Romania Liberă, au fost răpiţi pe 28 martie la Bagdad, împreună cu călăuza lor, cetăţeanul american de origine irakiană Mohammad Munaf. 

Condamnat la pedeapsa maximă

În octombrie 2005 Omar Hayssam - cetăţean sirian, născut în 1 martie 1963 - a fost trimis în judecată sub acuzaţia de iniţiere, constituire şi sprijinire a unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism. 

Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată menţionează faptul că Omar Hayssam a intenţionat, iniţial, să organizeze răpirea unor senatori şi deputaţi români - printre care senatorul Ion Vasile (tatăl jurnalistei Marie-Jeanne Ion şi fost prefect de Buzău, judeţ în care Hayssam avea afaceri), cu care era în relaţii destul de apropiate. Eliberarea acestora ar fi urmat să fie condiţionată de deplasarea lui Hayssam la Bagdad. Acesta plănuia să scoată din ţară patru milioane de dolari - recompensa pentru eliberarea ostaticilor.

A fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad - Irak, cazul acestuia constituind o premieră în România. 

În 2006 însă, acesta a plecat din România după ce a fost pus în libertate pentru motive medicale. Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea.

Fuga acestuia a determinat demisiile şefilor serviciilor de informaţii, dar şi a procurorului general al României.

Atunci preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară "ca un domn", prin aeroport, fără probleme.

Sirianul Omar Hayssam i-a declarat însă telefonic procurorului DIICOT, Ciprian Nastasiu - care l-a deferit justiţiei pentru răpire şi ulterior a cerut eliberarea sa - că a plecat din România "ca un domn, cu capul sus, la costum, aranjat, parfumat", cu ajutorul unui paşaport cu identitate falsă şi alt "look", de pe Otopeni.

O poveste încâlcită

Alături de Omar Hayssam în acest dosar a mai fost acuzat şi Mohammad Munaf, care a primit zece ani de închisoare (pentru că a colaborat cu autoriăţile - n.r.), pentru fapte de terorism.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi pe 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia timp de 55 de zile şi a fost arestat de armata americană, după eliberarea jurnaliştilor, fiind bănuit de complicitate în răpirea românilor, alături de alte cinci persoane.

În urma unui proces în Irak, în prima instanţă, Munaf (având dublă cetăţenie irakiană şi americană, fiind rezident şi căsătorit în România, la momentul organizării răpirii românilor - n.r.) a fost condamnat la moarte prin spânzurare, însă decizia a fost contestată.

Curtea Federală de Casaţie irakiană a decis, pe 29 ianuarie 2008, că hotărârea de condamnare la moarte prin spânzurare a lui Munaf şi a celorlalţi cinci acuzaţi ar fi avut la bază vicii de procedură (inclusiv transcriere greşită a numelor) şi erori în aplicarea legii şi a stabilit anularea acesteia. Astfel, Curtea a anulat decizia de condamnare.

Potrivit anchetei, cei trei ziarişti români au fost răpiţi în apropierea cartierului Jami'a, în timp ce se aflau în maşina condusă de Mohammad Munaf. Ei au fost eliberati în luna mai, iar pe 24 au sosit înapoi în Romania. 

infografie hayssam MEDIAFAX

    


Citeşte mai multe:

Răpirea din Irak: Cinci ani de mistere

Răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, în 2005, a ţinut cu sufletul la gură o ţară întreagă.  Mai apoi, drama ziariştilor s-a pierdut în spatele unui val de speculaţii şi jocuri politice. La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului.

Cum a reuşit statul român să-i elibereze pe cei trei jurnalişti răpiţi în Irak, în 2005

Măsurile luate de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti şi a însoţitorului lor, Muhammad Munaf, după ce au fost răpiţi în Irak, în 2005, de o grupare necunoscută, au dat roade după două luni, timp în care cei patru au fost ţinuţi ostatici.

 

Hayssam i-a trimis pe ziaristi la moarte pentru 25.000 tone de zahar

Omar Hayssam a dezvaluit in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti dedesubturile rapirii celor 3 jurnalisti. Sirianul a spus ca, la baza acestei plecari, s-au aflat relatiile de afaceri pe care le

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.

Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Omar Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite