Filmul fugii lui Hayssam sau cum a decapitat teroristul serviciile secrete româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam a fost adus vineri în ţară FOTO Adevărul
Omar Hayssam a fost adus vineri în ţară FOTO Adevărul

Fuga din ţară a lui Omar Hayssam a dus la decapitarea Serviciilor Secrete, dar fără ca asta să facă lumină în scandal. Virgil Ardelean şi-a depus demisia din funcţia de şef al „Doi şi-un sfert”, împreună cu şefii SRI şi SIE Radu Timofte şi Gheorghe Fulga. La scurt timp şi Ilie Botos, procurorul general de atunci, a părăsit fotoliul pe care îl ocupa. Nici procurorul de caz, Ciprian Nastasiu nu a mai rezistat mult în magistratură.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Motivul: teroristul ar fi fost bolnav şi operat de cancer. Intervenţia chirurgicală a fost realizată de profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Ulterior, la sfârşitul lunii iunie 2006, Hayssam a fugit din România, se pare la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informatii române, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.

După ce a părăsit ţara, Hayssam şi-a sunat procurorul 

Mai multe convorbiri telefonice dintre procurorul de caz Ciprian Nastasiu şi sirianul Omar Hayssam, înregistrate de Serviciul Român de Informaţii, au fost declasificate şi folosite în procesul armatorului Mustafa Tartoussi, cel care l-ar fi ajutat pe sirian să părăsească România la bordul navei sale. Înterceptările au fost realizate în perioada 14 august -18 septembrie 2006.

În notele aflate la dosar, procurorul Nastasiu are apelativul "Nic", aşa cum prefera să i se adreseze Omar Hayssam.

În paragrafe din convorbiri în care subiectul principal este fuga lui Hayssam din România, sirianul este notat cu "H".

H: Da. Că spune că am fugit. Eu am plecat ca un domn, cu capul sus, îmbrăcat la costum, parfumat, aranjat. N-am plecat nici în cutie, nici cioban, nici...

Nic: Dar, apropo, cu ce aţi plecat?

H: Am plecat bine, ca un domn îmbrăcat la costum. Atuncea...nici în maşină de corp diplomatic, nici...

Nic: Pe calea aerului.

Nic: Dar eu eram convins că aţi plecat ca un domn şi nu v-aţi dus cu berbecuţii. (râsete)", se arată transcrierea SRI.

Hayssam susţine la telefon că a fost monitorizat permanent şi că cei care îl urmăreau erau "din interior", nu din "exterior".

H: Afară nu îi intersesează. Vă garantez eu. Nici cât negru sub unghie.

H: Aţi citit nu? Că am fost urmărit, supravegheat până pe 7 iulie?

Nic: Păi de cine?

H: De... n-a declarat SRI-ul că m-a urmărit până pe 7 iulie?

Nic: Asta nu ştiam. Adică... şi ei spuneau că nu v-au urmărit.

H: Minte cu neruşinare.

Nic: Deci v-au urmărit băieţii?

H: Bineînţeles. Erau ei de la antitero.

Nic: De la antitero?

H: Da

Nic: Şi în momentul în care... ei v-au lăsat să plecaţi ca un domn.

H: Nu, nu. Asta nu vă pot spune acum. O să spun când trebuie. Asta nu.

Nic: Dar măcar puteţi să-mi spuneţi cu ce aţi... pe aer, pe mare, pe teren, pe terestru, pe fluvial?

H: Cu ce am plecat? Cu avionul. Am plecat cu aerul!

Nic: Civil sau militar? Dar spuneti-mi cum aţi ieşit atunci?

H: Pe aeroport. Pe aeroport.

Nic: Care ?

H: Henri Coandă. Cu avionul.

Nic: Civil sau militar?

H: Asta vreau să vorbim între patru ochi.

Nic: hayssam

H: Paşaport românesc

Nic: Nu era de dincolo?

H: România scrie pe coperta lui.

Nic: Ce culoare are?

H: Culoare românească avea. 

Nic: Filajul îl ştiaţi, îl ştiaţi dinainte?

H: Dar era cu mine, domnule Nic.

Nic: Păi cu ce aţi plecat până la urmă?

H: Am plecat cu paşaport românesc valabil. Cu poza mea şi cu alt nume.

Nic: Cu alt nume, nu s-a uitat nimeni la ea?

H: Poza mea, cu alt nume şi cu alt look.

Nic: Alt look? V-aţi pus perucă, ce v-aţi pus? V-aţi lăsat barbă? V-aţi făcut şeic sau ce?

H: Haideţi, haideţi că v-am spus cam multe. Şeic nu puteam să mă fac cu paşaport românesc. (...)”.

Nastasiu a fost sancţionat după care şi-a dat demisia

La scurt timp, procurorul de caz Ciprian Nastasiu a fost sancţionat disciplinar de CSM. Acestuia i s-a dat, vreme de trei luni, un salariu diminuat cu 15% pentru că procurorul ar fi intervenit ilegal pentru soluţionarea unor cereri în instanţă şi s-ar fi amestecat în activitatea unui alt magistrat. În acelaşi timp, Nastasiu se făcea vinovat de nerespectarea normelor de procedură cu rea-credinţă sau cu gravă neglijenţă. 

În 2008 magistratul a decis să-şi dea demisia din magistratură pentru ca în noiembrie 2009 să susţină că în fuga lui Omar Hayssam din România au fost implicaţi şi un grup de intervenţie american, care a acţionat prin Ministerul Afacerilor de Externe, dar şi avocatul Mott Tzivin.

"Eu am considerat - după ce a fugit Hayssam, şi după ce am ieşit eu din sistem şi am avut acces şi la alte documente, nu din România - că a fost vorba şi de o intervenţie a unui lobby străin. Este vorba de intervenţia unui grup privat din SUA, care a acţionat prin MAE, şi de acel avocat Mott Tzivin, care a avut acces la Hayssam în trei rânduri, acces de care eu n-am ştiut", a declarat Ciprian Nastasiu, cu ocazia lansării cărţii "Predarea României", volum ce conţine mărturii ale fostului anchetator privind cazurile Hayssam şi privatizările unor societăţi româneşti.

Întrebat care ar fi fost interesul în compromiterea sa, Nastasiu a arătat că el a fost cel care a cerut revocarea mandatului lui Omar Hayssam.

"Pentru că am fost cel care a participat în instanţă şi am solicitat revocarea, mi-am asumat public o poziţie şi o răspundere în acest dosar. Atunci, eram ţapul ispăşitor perfect, m-am oferit pe tavă: eu sunt cel care am participat, eu am solicitat, atunci construcţia lor a fost simplă. În acel caz lucram împreună cu ofiţerii SRI şi cu cei de la poliţie pentru documentarea unui dosar de trafic de armament, fiind Omar Hayssam sursa care oferea informaţiile, iar pe de altă parte altcineva şi-a făcut treaba. A fost ca la traficul de armament - un capac. Deci, sub noi cineva a lucrat în permamenţă", a declarat fostul anchetator DIICOT.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Filmul răpirii orchestrate de Hayssam

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului General, ideea răpirii jurnaliştilor români în Irak i-a venit lui Omar Hayssam în ianuarie 2005, după ce a urmărit la Al-Jazeera cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită şi ea pe 4 februarie 2005 de Organizaţia Jihadului Islamic.

8 ani de la „Răpirea din Irak”. Întreaga poveste, aşa cum şi-o amintesc cei trei ziarişti luaţi ostatici de complicii lui Omar Hayssam

La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului.

Răpirea din Irak: Cinci ani de mistere

Răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, în 2005, a ţinut cu sufletul la gură o ţară întreagă.  Mai apoi, drama ziariştilor s-a pierdut în spatele unui val de speculaţii şi jocuri politice. La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului.

Cum a reuşit statul român să-i elibereze pe cei trei jurnalişti răpiţi în Irak, în 2005

Măsurile luate de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti şi a însoţitorului lor, Muhammad Munaf, după ce au fost răpiţi în Irak, în 2005, de o grupare necunoscută, au dat roade după două luni, timp în care cei patru au fost ţinuţi ostatici.

 

Hayssam i-a trimis pe ziaristi la moarte pentru 25.000 tone de zahar

Omar Hayssam a dezvaluit in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti dedesubturile rapirii celor 3 jurnalisti. Sirianul a spus ca, la baza acestei plecari, s-au aflat relatiile de afaceri pe care le

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.

Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Omar Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.

Hayssam şi revanşa statului român

Recuperarea lui Hayssam este importantă. Epoca privilegiilor de grup şi a negocierilor subversive începe să apună. Eclipsa autorităţii publice care întreţine un climat de relativitate faţă de lege se apropie de sfârşit. Managementul instituţional al fricii colective faţă de aplicarea legii începe să funcţioneze şi în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite