Ministrul Justiţiei a discutat cu însărcinatul cu afaceri al SUA despre neconstituţionalitatea controlului judiciar

Ministrul Justiţiei a discutat cu însărcinatul cu afaceri al SUA despre neconstituţionalitatea controlului judiciar

Dean Thompson s-a întâlnit la Guvern cu ministrul Cazanciuc FOTO Mediafax

Însărcinatul cu afaceri al Americii, Dean Thompson, sosit marţi dimineaţa la Guvern, a discutat cu ministrul Robert Cazanciuc, despre problemele justiţiei, în principal despre recenta decizie a Curţii Constituţionale privind controlul judiciar, ministrul având la el, în timpul discuţiei, proiectul unei ordonanţe de urgenţă care să aducă modificări în domeniu înainte de publicarea deciziei CC, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Discuţia dintre oficialul american şi ministrul Justiţiei s-a concentrat asupra efectelor recentei decizii a Curţii Constituţionale privind controlul judiciar. Ministrul a avut la el textul ordonanţei de urgenţă prin care se va interveni în acest domeniu”, au arătat sursele.
 
Discuţia dintre oficialul american şi ministrul Justiţiei are loc în contextul în care Curtea Constituţională a stabilit, joi, că articolele din noul Cod de procedură penală care reglementează modul de aplicare a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale, pentru că restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă, iar Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat că sunt necesare modificări printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
 
Plenul Curţii Constituţionale a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede şi durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri.
 
„Caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor articolului 53 din Constituţie”, se arată în decizia CC.
 
Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolelor 211 - 217 din Codul de procedură penală, care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune.
 
Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Satu Mare.
 
DNA a cerut modificări legislative
 
Direcţia Naţională Anticorupţie propune ca măsura controlului judiciar să fie dispusă pentru 60 de zile şi prelungită succesiv pentru aceeaşi perioadă, dar nu mai mult de doi ani, solicitând ministrului Justiţiei să fie făcute aceste modificări legislative, după decizia Curţii Constituţionale.
 
Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a transmis o scrisoare ministrului Justiţiei, în care susţine necesitatea unei intervenţii legislative urgente care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune şi să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura şi durata maximă pentru care pot fi prelungite.
 
În opinia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile şi prelungit succesiv pentru aceeaşi perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depăşească doi ani.
 
În scrisoarea transmisă ministrului Justiţiei, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie notează că adoptarea recentei decizii poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Astfel, există riscul ca inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal.
 
„Având în vedere că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie există mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave şi care beneficiază de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea în rândul publicului impresia că inacţiunea autorităţilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală", se mai arată în comunicatul citat.
 
Procurorul şef al DNA apreciază că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
 
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Procurorul-şef al DNA i-a cerut ministrului Justiţiei să întocmească de urgenţă un proiect de lege care să modifice prin ordonanţă de urgenţă articolele din noul Codul Penal care reglementează măsura controlului judiciar declarată neconstituţională. Altfel, spune Laura Codruţa Kovesi, sute de inculpaţi ar putea dispărea, iar anchetele procurorilor ar fi compromise.
 
 
Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), i-a transmis ministrului Justiţiei o scrisoare prin care susţine „necesitatea unei intervenţii legislative urgente” care să modifice prevederile legale privind controlul judiciar. Concret, DNA susţine că această măsură ar trebui dispusă pentru un termen de 60 de zil,e care să poată fi prelungit ulterior.

Controlul judiciar, neconstituţional. Parlamentul sparge oalele în capul Justiţiei

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit joi că măsura preventivă a controlului judiciar, prevăzută în noul Cod Penal, este neconstituţională. Conform judecătorilor, această dispoziţie încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. Printre persoanele faţă de care s-a dispus această măsură se numără deputaţii Ion Diniţă şi Cătălin Teodorescu, dar şi primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările