VIDEO Kovesi, interviu din biroul de la DNA: „Şeful Inspecţiei Judiciare a fost în Masonerie şi nu a declarat asta. Faptele s-au prescris”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că instituţia pe care o conduce nu este într-un conflict cu Inspecţia Judiciară, dar îl acuză totodată pe şeful acesteia, judecătorul Lucian Netejoru, că nu şi-a trecut în declaraţia de interese apartenenţa la un moment dat la o organizaţie masonică. Cazul a fost clasat, doarece faptele s-au prescris. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la postul de radio Europa FM.

Moise Guran: Este un conflict între DNA şi Inspecţia Judiciară?
Laura Codruţa Kovesi: Nu cred că există o acuzaţie formulată că DNA este în conflict cu una din institutţii. Se încearcă crearea unui scandal în spaţiu public. IJ este formată din procurori şi judecători, care verifică dacă magistraţii încalcă legea în cadrul unui dsar

Am avut anul acesta peste 43 de verificări din partea IJ, anul trecut au fost peste 80 de verificări. Au fost controale punctuale, temetice şi un control de fond. Când vine IJ şi te verifică este o activitate normală. În ultimul an şi jumătate au fost controale foarte dese.  Din ce în ce mai dese. Sunt peste 130 de controale făcute. S-a încercat să se acrediteze ideea că noi nu am fost verificaţi de IJ, am fost verificaţi de foarte multe ori.

S-a făcut o sesizare împotriva noastră privind ancheta în dosarul Ordonanţei 13/2017. Plângerea m-a vizat inclusiv pe mine. Inspectorii mi-au cerut un punct de vedere. Au evit în primăvara acestui an. Am trimis în un punct de vedere scris de 53 de pagini. Am spus că procurorii DNA au acţionat legal şi nu au încălcat legea. Astfel de dosare au fost intrumentate la DNA şi înainte să vin eu aici. Am spus că noi am acţionat legal. Până a venit decizia CCR, peste o săptămână de la începerea anchetei, noi am acţionat legal. Atunci câd CCR s-a pronunţat, DNA a dat clasare şi a  declinat dosarul la parchetul competent, pe o infracţiune pe care avea competenţă.

Moise Guran: Există o înregistrare în spaţiul public, între un inspector şi şeful acestuia.
Laura Codruţa Kovesi: Nu ştiu cât de autentică este acea discuţie, nu ştiu cine sunt aceste persoane. Nu apare numele Kovesi în discuţie. Este o discuţie între presupuşi doi inspectori. Tot din spaţiul public am aflat că discuţia ar fi fost dn luna iulie. Sunt convins că şeful IJ, dacă un inspector îi aduce la cunoştinţă presiuni, ar fi deschis o inspecţie. De ce apare abia în septemebrie? De ce nu s-au luat măsuri pentru a verifica aceste lucruri?
Nu şi-a asumat nimeni că apare în înregistrarea aceea.

IJ verifică DNA

Săptămâna trecută, plenul CSM a aprobat sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare pentru verificări cu privire la eventuale presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică. Inspectorul a făcut parte din echipa care a controlat recent procurorii DNA.

Într-o înregistrare apărută în presă, Mihaela Focică se plânge adjunctului Inspecţiei Judiciare de presiuni şi arată că are anumite temeri în perspectiva controlului de fond dispus în această vară la cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Despre dosarul lui Lucian Netejoru

„Fapta s-a prescris, dar noi am comunicat CSM acest lucru. Şeful Inspecţiei Judiciare nu a trecut în declaraţia de interese că a făcut parte din Masonerie”, a spus Laura Codruţa Kovesi. Ancheta DNA în legătură cu Lucian Netejoru ar fi fost făcută, potrivit procurorului-şef, ca urmare a unei sesizări venite în luna februarie a acestui an din partea judecătoarei Camelia Bogdan. Dosarul a fost între timp clasat, întrucât fapta s-a prescris.

Laura Codruţa Kovesi: Şeful Inspecţiei Judiciare Lucian Netejoru nu a trecut într-o declaraţie de interese că a făcut parte din Masonerie. Noi am clasat dosarul, deoarece faptele s-au prescris.

Moise Guran: Este legal să faci pare din Masonerie?
Laura Codruţa Kovesi: Există o decizie a CSM în care se arată că poţi face parte din Masonierie, dar eşti obligat să scrii în declaraţia de interese organizaţiile din care faci parte. Am verificat la Loja Masonică dacă a a făcut sau nu parte şi am dat soluţia legală.

Moise Guran:  În lojle masonice sunt foarte mulţi politicieni.
Laura Codruţa Kovesi: Domnul Netejoru nu mai face parte. Problema nu este dacă face sau nu parte, problema este că nu a  declarat asta.

Moise Guran:  Aţi dat o lovitură de stat în week-end, aşa se spune la televunile de ştiri.
Laura Codruţa Kovesi: Nu există aşa ceva.

Netejoru a contestat decizia

Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare a precizat, pentru site-ul stiripesurse.ro, că s-a formulat plângere de către inspectorul Lucian Netejoru, la soluţia oferită de DNA. Potrivit portalului instanţelor, acest proces are termen pe 4 octombrie.

„Sunt împuternicit de inspectorul şef să vă comunic faptul că a formulat plângere la instanţă împotriva soluţiei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În opinia inspectorului şef orice apreciere venită din partea unui magistrat cu privire la o cauză aflată pe rol contravine normelor deontologice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că Lucian Netejoru a contestat decizia DNA în instanţă pe motiv că faptele lui nu există, şi nu că acestea au fost prescrise.

Despre poliţiştii detaşaţi la DNA

Laura Codruţa Kovesi: Volumul de activitate în DNA creşte în fiecare an. Fiecare procuror are 70-80 de dosare în lucru. Fiecare procuror are 1-2 poliţişti în activitate. În cazul unor poliţişti le-a expirat termenul de detaşare la DNA. Avem cereri din iunie, din august, să ne prelungească detaşările. Doamna ministru ne-a explicat că trebuie să-şi prioritizeze activitatea, că le-au plecat mulţi oameni, s-au pensionat. Le-am spus că nu stă activitatea MAI în 5 poliţişti care sunt detaşaţi la DNA.  Am rugat-o pe doamna ministru şi dumneaei a promis că va reevalua situaţia.

Carmen Dan a răspuns astfel criticilor lansate luni dimineaţă la Europa FM de Laura Codruţa Kovesi, care a spus că a cerut încă din luna august prelungirea detaşării de la Ministerul de Interne pentru cinci poliţişti judiciari, dar Ministerul nu a răspuns.

„Dimineaţă am avut o discuţie cu doamna procuror în care i-am spus din ce considerente ministrul de Interne nu a mai semnat pentru detaşarea unor poliţişti cu atribuţii de poliţie judiciară către nicio structura de Parchet, însă nu e o abordare doar în privinţa instituţiei pe care o reprezintă. Aveam detaşaţi la DNA 245 de poliţişti, amintesc că este o hotărâre de Guvern prin care în responsabilitatea ministerului de Interne este şi detaşarea unui număr de 40 de poliţişti. Reiese foarte clar că noi suntem peste angajamentul asumat. Sunt 245 de poliţişti care lucrează şi sprijină această instituţie. Unii caută mereu justificări şi rezolvări la alţii, noi căutăm să ne rezolvăm problemele la noi în instituţie. Asta a fost discuţia şi nu cred că m-a văzut cineva pe mine ieşind public şi spunând că am o problema instituţională şi consider că rezolvarea problemei ar constă în detaşarea unor oameni la alte instituţii", a spus ministrul de Interne la Antena 3.

Laura Codruţa Kovesi a mai declarat, luni, că instituţia pe care o conduce  nu primeşte sesizări de la serviciul de informaţii al MAI. „Sunt sesizări (de la SRI-n.r.), dar mult mai puţine faţă de anii anteriori. De altfel nu primim sesizări nici de la serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, am avut discuţii instituţionale în acest sens”, a declarat Laura Codruţa Kovesi. 

DGPI a reacţionat. ”DGPI a transmis 29 de informări structurilor centrale şi teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie.”

”În referire la aspectele menţionate de Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa KÖVESI, cu privire la Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul interviului acordat unui post de radio, Compartimentul Relaţii publice al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne este abilitat să facă următoarele precizări:

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 194/2017, atribuţiile Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) au fost reduse, aria de competenţă reprezentând-o strict Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – respectiv informaţiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţională ale structurilor sale, dar şi coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate, precum şi pentru securitatea cibernetică la nivelul structurilor MAI”, susţin reprezentanţii serviciului.

Despre „Belina”: „Dosarul nu e din 2014. Ci în luna mai 2017”

Codruţa Kovesi a declarat că nu este o noutate pentru DNA să ancheteze miniştrii , cu referire la Dosarul Belina, care le priveşte pe vicepremierul Shevil Shhaideh şi ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb.

„DNA îşi face treaba. Dosarul e într-o etapă intermediară. Persoanele cercetate în dosar au dreptul să aducă probe în favoarea lor. În ultimii ani am tot anchetat miniştrii. Pentru noi nu e o noutate. Am tot anchetat miniştri. Însă, s-a creat o confuzie: dosarul nu e din 2014. Ci în luna mai 2017. In 4-5 luni, am făcut primele acte şi cercetări. Au mai apărut informaţii în presă în 2014. Noi ne putem sesiza din presă. Dar nu înseamnă neapărat că ce scrie în presă e şi adevărat. Dar noi putem să verificăm. Noi nu urmărim Hotărârile de Guvern. Dar când apar informaţii că e ceva în neregulă cu o hotărâre de Guvern, noi ne sesizăm din oficiu.”

Moise Guran: Despre vizita lui Victor Ponta la DNA, el a spus că nu a  fost audiat în dosarul „Belina”.
Laura Codruţa Kovesi:  Domnul Ponta a fost audiat în două dosare în acea zi, nu pot să vă zic în ce dosare.

Victor Ponta a recunoscut că a fost audiat în dosarul "Belina" spunând că atunci când va ajunge la Camera Deputaţilor pentru aviz dosarul DNA, se va vedea din dosar că nici el, nici Grindeanu sau Cazanciuc nu au depus niciun denunţ contra lui Dragnea sau oricui altcuiva.

Ancheta de la DNA

DNA a anunţat vineri că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private, susţin procurorii anticorupţie.

DNA cere şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a ministrului Rovana Plumb, în acelaşi dosar.

Despre atacurile din presă

Şefa DNA a declarat în emisiunea de la Europa FM despre atacurile din presă.
Laura Codruţa Kovesi: „Şi noi simţim, de un an şi jumătate, că este un asalt pe justiţie şi se manifestă în diverse forme. Avem atacuri prin presă, mai nou (...) se trimit emailuri false care conţin numele noastre, ale celor din DNA către diverse persoane. (...) Am primit o sesizare de la o persoană care a spus că a primit un email de la o adresă ce conţinea numele meu. Am şi trimis-o la Parchetul General să facă plângere. Se fac sesizări false la Inspecţia Judiciară. Cineva a semnat în numele unui procuror o sesizare şi a spus că procurorul şef al DNA a făcut presiuni asupra lui într-un dosar. Când Inspecţia Judiciară a verificat, a ajuns la concluzia că acea semnătură era falsă şi că acel procuror din DNA niciodată nu a făcut o sesizare."

Ea a adăugat că, în ciuda presiunilor tot mai mari la adresa DNA, activitatea acestei instituţii va continua ca şi până acum.

Laura Codruţa Kovesi:„Ne confruntăm cu aceste propuneri de modificări legislative, cu atacurile, cu tot felul de situaţii în care ni se spune că DNA-ul va fi reorganizat, că se vor tăia competenţele, că se modifică legislaţia. Da, este un asalt asupra noastră. (...) Nu ne lăsăm intimidaţi, nu ne lăsăm hărţuiţi şi ne facem treaba. Nu facem nimic în plus sau în minus faţă de ce făceam în anii anteriori. Dar, sigur, tensiune există, pentru că este şi acest asalt asupra noastră, dar noi nu cedăm. (...) Câtă vreme vom avea corupţie în România, niciodată acest lucru nu se va termina."

Câte sesizari mai trimite SRI la DNA, „Sunt sesizări, dar mult mai puţine decat erau în anii anteriori. Nu primim sesizări de la serviciul de informaţii al ministerului de interne (DIPI- nr)”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite