Judecătorul Costică Bărbuţă, care a vândut 69 de sentinţe pe ouă şi ciocolată, a fost arestat preventiv

Judecătorul Costică Bărbuţă, care a vândut 69 de sentinţe pe ouă şi ciocolată, a fost arestat preventiv

Judecătorul Bărbuţă, reţinut de procurorii DNA FOTO Adevărul

Magistratul Costică Bărbuţă de la Judecătoria Rădăuţi ar fi vândut 69 de sentinţe în schimbul cărora a primit ouă, ciocolată şi carne. Omul de afaceri care a cumpărat deciziile judecătorului şi-a făcut o „asigurare” de 92.000 de euro şi la un procuror, care urma să-i rezolve eventualele probleme penale.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 22.29: Magistratul Costică Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, potrivit deciziei luate luni seară de Curtea de Apel Bucureşti. Aceeaşi măsură este valabilă şi pentru celelalte două persoane acuzate în acelaşi dosar: Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi omul de afaceri Constantin Babiuc. Decizia Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea Supremă.

Magistratul Costică Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, a fost reţinut luni de procurorii DNA, care urmau să ceară aseară instanţei Curţii de Apel Bucureşti arestarea lui preventivă. Procurorii anticorupţie susţin că judecătorul Bărbuţă ar fi luat mită ouă, ciocolată, carne şi un sejur pe litoralul românesc pentru a da nu mai puţin de 69 de sentinţe ilegale.

Concret, anchetatorii îl acuză pe judecător că, în intervalul 22 martie 2005 - 18 octombrie 2005, ar fi pronunţat ilegal, sprijinit de omul de afaceri Constantin Babiuc, 69 de hotărâri judecătoreşti. Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care a vândut-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ patru milioane de lei.

„Omul de afaceri a întâmpinat greutăţi în a obţinere cele 79 de parcele, având o suprafaţă totală de 41,59 hectare, al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară”, susţin anchetatorii.

„Asigurare judiciară“ de 92.000 de euro

Tot în acest dosar, procurorii susţin că omul de afaceri Constantin Babiuc i-ar fi dat 92.000 procurorului Dumitru Dîmbu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, urmărind pur şi simplu să se pună la „adăpost”.

„Pe 27 ianuarie 2014, Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, i-a solicitat omului de afaceri Constantin Babiuc suma de 92.000 euro, pentru un apropiat al său, sumă pe care Babiuc i-a dat-o, în aceeaşi zi, persoanei indicate de procuror. Astfel, cunoscând influenţa procurorului, omul de afaceri  a urmărit să se pună la adăpost, atât el, cât şi persoane din anturajul său, de problemele judiciare prezente şi viitoare”, notează anchetatorii.

Judecătorul, procurorul şi omul de afaceri au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Doi judecători, un procuror, cu comisar şef de poliţie de frontieră, avocaţi şi doi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Suceava au fost „săltaţi” de procurorii DNA într-un dosar care vizează fapte de corupţie judiciară.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările