Exodul creierelor în cifre: tinerii cu studii superioare înlocuiesc necalificaţii în cursa către joburi în Occident

Exodul creierelor în cifre: tinerii cu studii superioare înlocuiesc necalificaţii în cursa către joburi în Occident

Românii rămân în continuare interesaţi de perspectiva muncii în afara ţării, dar segmentul care face demersuri reale în acest sens s-a schimbat faţă de anii trecuţi. Joburile în străinătate existente pe platforma de recrutare online eJobs.ro au adunat, de la începutul anului şi până acum, aproape 2 milioane de aplicări, cele mai multe aparţinând candidaţilor din categoria de vârstă 25-35 de ani (aproximativ 855.000 de aplicări).

Ştiri pe aceeaşi temă

Următorii cei mai interesaţi de perspectiva de a lucra în afara ţării sunt candidaţii foarte tineri, aflaţi la începutul vieţii profesionale, fără experienţă sau cu experienţă minimă pe piaţa muncii. Este vorba despre cei care au între 18 şi 24 de ani şi care au avut, în perioada ianuarie-octombrie 2019, aproape 450.000 de aplicări.
 
În mod surprinzător, candidaţii cu vârste cuprinse între 36 şi 45 de ani se află la o distanţă sensibilă faţă de cei din categoriile anterioare de vârstă. Aceştia au însumat, de la începutul anului, circa 385.000 de aplicări pentru locurile de muncă din străinătate. În fine, la rândul lor, cei care au depăşit vârsta de 45 de ani, au totalizat anul acesta 227.000 de aplicări.
 
Ţările vizate
 
Majoritatea celor care îşi doresc o carieră în afara ţării vor să rămână, totuşi, în Europa. Germania este ţara care atrage cel mai mult candidaţii, joburile disponibile pentru această ţară înregistrând puţin peste 100.000 de aplicări. Este urmată, la mica distanţă, de Marea Britanie şi de Olanda. Franţa, Polonia, Belgia şi Spania sunt următoarele cele mai căutate destinaţii pentru relocare în afara ţării. Surprinzător, Italia iese din top 10, ceea ce reprezintă o schimbare majoră faţă de acum 10 ani şi chiar mai puţin de atât, când era în topul preferinţelor candidaţilor. Arabia Saudită, Canada, Qatar, Cipru, Cehia şi Statele Unite ale Americii sunt ţările care se află în coada clasamentului.
 
De altfel, profilul candidaţilor care vor să lucreze în afara României este confirmat şi de domeniile care atrag cele mai multe CV-uri. Pe primul loc se află vânzările, urmate de bănci, financiar-contabilitate, alimentaţie /  HoReCa şi management. Oarecum, mai puţin neobişnuit, din top 10 ies domenii precum transport, turism / hotel staff, babysitter, curăţenie sau construcţii şi instalaţii.
 
Caracterul latin ne-a mai ţinut în ţară
 
Expertul în HR George Butunoiu susţine că avem de-a face cu o schimbare de trend naturală, iar actuala tendinţă se va accentua cu trecerea timpului. „Italia şi-a pierdut din importanţă pentru că acolo plecau de obicei oameni din construcţii, de exemplu, sau chiar necalificaţii. Pe acest segment salariile au crescut şi în ţară, iar oamenii nu mai sunt tentaţi de plecare”, susţine expertul. 
 
Tinerii cu pregătire nu mai au probleme să se mute într-o ţară europeană dacă acolo le este mai bine, lucru care se petrecea mai greu cu o generaţie în urmă
George Butunoiu
Expert HR
 
George Butunoiu mai spune că, faţă de acum 20 de ani, românii cu studii sunt mult mai dispuşi să plece în străinătate. „Este o tendinţă naturală de transformare a mentalităţii românilor după liberalizarea circulaţiei în Europa. Tinerii cu pregătire nu mai au probleme să se mute într-o ţară europeană dacă acolo le este mai bine, lucru care se petrecea mai greu cu o generaţie în urmă. Această schimbare de atitudine a apărut şi datorită dezvoltării masive a tehnologiei. Acum comunicarea instantanee cu cei dragi rămaşi acasă nu mai este o problemă. Şi în urmă cu 20 de ani exista tentaţia şi oportunitatea aplicării pentru un job în străinătate, dar o puternică barieră psihologica ne împiedica să plecăm în număr mare mai ales că avem un caracter latin ”, a precizat George Butunoiu. 
 
La rândul sau, Bogdan Badea, CEO eJobs România susţine că mulţi români au în vedere exclusiv plecări definitive din ţară.  „Ce ne spune acest top, nu doar dacă luăm în calcul ţările în care aplică, ci şi categoriile de vârstă cele mai interesate de emigrare, este că încep să-şi dorească să plece din ţară din ce mai mulţi specialişti sau corporatişti. Din păcate, planurile lor nu sunt doar temporare, ci majoritatea îşi doresc o schimbare completă de viaţă şi de carieră şi pleacă în perspectiva unei emigrări definitive”, a concluzionat Bogdan Badea.
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările