Dosarul „Sex pentru note“ de la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele didactice de la Universitatea ”Eftimie Murgu” suspectate de corupţie au fost trimise în judecată FOTO Adevărul
Cadrele didactice de la Universitatea ”Eftimie Murgu” suspectate de corupţie au fost trimise în judecată FOTO Adevărul

Dosarul de corupţie de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa intră în linie dreaptă. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea Supremă i-au trimis, luni, în judecată pe principalii suspecţi în acest caz, acuzaţi că au luat şpagă de la studenţi pentru a-i ajuta să treacă examenele. Unul dintre profesorii incriminaţi le cerea studentelor şi favoruri sexuale.

Anchetatorii au anunţat că au finalizat cercetările în cazul lui Florin Franţ, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Irina Oriol, şefa Departamentului de Drept şi Ştiinţe Administritive din cadrul aceleaiaşi facultăţi, lectorul universitar Mihai Vişan de la aceeaşi facultate, preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, şi asistentul universitar Ruxana Ghiţă. Dosarul a fost trimis Tribunalului Caraş-Severin.

Irina Oriol este acuzată de trafic de influenţă în formă continuată iar asupra lui Florin Franţ planează acuzaţii de trafic de influenţă şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual. Mihai Vişan este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, Marian Mihăilă de abuz în serviciu în formă continuată iar Ruxana Ghiţă de luare de mită.

”Inculpaţii Franţ Florin, Oriol Irina, Ghiţă Ruxana Mariana Lavinia şi Vişan Mihai, atât personal, cât şi apelând la alte cadre didactice au promovat sau sprijinit promovarea unor studenţi (printre care şi un investigator) la materiile la care ei sau alţi colegi erau titulari, existând situaţii în care lucrările de an erau aduse gata făcute de către studenţi sau erau date în biroul de lucru al cadrului didactic, într-un cadru privat, fiindu-le permis studenţilor favorizaţi să copieze”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Totodată, în unele situaţii, susţin anchetatorii, se acordau note mari pentru menţinerea de către studentul favorizat a unei medii care să-i permită rămânerea pe locurile fără taxă sau dobândirea unei poziţii mai bune pentru care să nu mai plătească taxă în anul următor de studii, ”toate acestea ca urmare a cointeresării materiale a cadrelor didactice sau pentru favoruri de natură sexuală - ca în cazul inculpatului Franţ Florin - ori pentru dobândirea/menţinerea unei protecţii(juridice, economice, sociale) din partea celor favorizaţi, ca urmare a poziţiei pe care aceştia o deţin în rândul comunităţii”.

Şpăgi între 150 şi 300 de euro

În ceea ce-i priveşte pe Ruxana Ghiţă, Mihai Vişan şi Irina Oriol, probele administrate au relevat că aceştia, contra unor sume de bani (cuprinse între 150 – 300 euro) au oferit unor studenţi sau masteranzi lucrări de licenţă/disertaţie, gata elaborate, în format digital, asigurându-i că vor promova.

De altfel, în rândul studenţilor era cunoscut faptul că obţinerea unei lucrări de licenţă/master contra cost de la cadrul didactic, titular al cursurilor şi membru al comisiei de licenţă sau care are influenţă pe lângă membrii comisiei de examinare asigura şi o notă corespunzătoare de trecere.

”Demn de remarcat este şi modul de operare al inculpaţilor, care denotă o specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificare sau tragerea la răspundere penală a lor sau a cadrelor didactice cu care relaţionau (se fereau să pretindă bani - de exemplu cazul  inculpatei Oriol Irina cu martora C.R. sau cu investigatorul; ori prin luarea unor măsuri de autocontrol prin care se testa interlocutorul, ca în cazul inculpatului Franţ Florin care a solicitat investigatorului favoruri sexuale sau prin evitarea de către inculpaţi a unor discuţii telefonice şi alegerea unor locuri pentru întâlnirile cu studenţii favorizaţi, situate în afara universităţii cum ar fi: hoteluri, restaurante sau parcuri)”, mai arată procurorii.

Promovare la examene contra favoruri sexuale

Procurorii Parchetului General care au realizat ancheta de la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reşiţa au reuşit să introducă în universitate, pentru a strânge probe, o studentă – ofiţer acoperit. Tânăra i-a căzut cu tronc prodecanului Florin Franţ, care s-a oferit să o ajute în schimbul unor servicii sexuale. Pentru că studenta sub acoperire refuza să întreţină relaţii sexuale cu el, Franţ i-a cerut măcar câte un sărut pentru fiecare examen promovat.

„A insistat să mă sărute, mă ţinea de mână, a venit lângă mine în pat şi a început să mă mângâie pe picioare, să mă sărute pe mână şi pe gât. Deşi i-am spus să se oprească acesta continua să o facă şi mă ţinea strâns astfel încât să nu pot să mă ridic din pat. Când am reuşit să mă ridic, a făcut-o şi el iar apoi a venit şi m-a strâns în braţe. Dacă acesta a văzut că nu cedez sub nicio formă mi-a propus altceva. Franţ Florin m-a întrebat câte examene am avut în iarna iar eu i-am răspuns că am avut şapte apoi mi-a zis că pentru ele ar trebui să-i dau şapte pupici, câte unul pentru fiecare, menţionând-i că este o plată bună. (…) Din nou a încercat să tragă de mine să mă sărute, repetând în mod constant că trebuie să-i plătesc cele şase examene promovate în iarnă cu ajutorul acestuia şi că nu va pleca din camera mea până n-o să-l sărut. Văzând că insistă foarte mult i-am precizat acestuia să se oprească, că trebuie să înţeleagă că nu este momentul şi să aibă mai multă răbdare cu mine, iar acesta a plecat destul de nervos”, a arătat investigatoarea sub acoperire în procesul verbal pe care l-a întocmit după întâlnirea cu profesorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite