Cine este generalul-locotenent Laurian Anastasof, cel care a rămas la comanda Armatei Române. A fost pilot activ în Forţele Aeriene

Cine este generalul-locotenent Laurian Anastasof, cel care a rămas la comanda Armatei Române. A fost pilot activ în Forţele Aeriene

Generalul Laurian Anastasof (centru) alături de fostul ministrul Apararii, Mircea Dusa şi generalul Nicolae Ciuca un exercitiul bilateral româno-american Dacian Warhawk, la Baza 71 Aeriana de la Câmpia Turzii, in anul 2015,     FOTO DAN TAUTAN / MEDIAFAX FOTO

După ce prelungirea mandatului generalului Nicoae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării (SMA) a fost suspendată de instanţă, iar prin decret al preşedintelui Klaus Iohannis,  adjunctul acestuia,  generalul Adrian Tonea, a fost trecut în rezervă, la comanda Armatei Române  a rămas generalul-locotenent Laurian Anastasof. Iniţial pentru acestă funcţie se vehicula numele generalului Vasile Toader, locţiitor pentru operaţii al şefului SMA.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE În urmă cu puţin timp, Biroul de Presă al MApN a comunicat cu privire la situaţia locţiitorului şefului SMAp,  că această funcţie este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului apărării naţionale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuţiilor acestei funcţii generalul-locotenent Laurian Anastasof. Practic, el va fi la conducerea SMAp până la judecarea pe fond a dosarului privin prelungirea mandatului generalului Ciucă, iar acest proces se va judeca pe 12 februarie. 

Pilot cu experienţă în Forţele Aeriene

Generalul-locotenent Laurian Anastasof a fost pilot activ în Foţele Aeriene Române  începând din 1990 când a absolvit Şcoala Militară Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu”. Ulterior a fost, printre altele, comandant de escadrilă în cadrul Bazei 86 Aeriană, iar în decembrie 2013  este numai şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.
A stat în această funcţie pănă în 2017 când, prin ordin al ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, generalul-locotenent Laurian Anastasof a fost eliberat din funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Aeriene.
În timp a absolvit şi cursurile de ofiţeri de escadrilă, USAF, SUA şi ale Colegiul de Război, Maxwell tot din Statele Unite.   Generalul Vasile Toader

Generalul Toader şi-a început cariera militară încă din adolescenţă  când s-a înscris la cursurile Liceului Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza. Apoi, în anul 1987, a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Aviaţie "Aurel Vlaicu" din Bobocu. Prima funcţie primită a fost cea de navigator cu dirijarea (controlor de trafic aerian).
În prima sa misiune externă, generalul Toader a fost, în perioada aprilie 1999 - februarie 2002, observator militar la misiunea ONU din R.D. Congo. 
Apoi, între anii 2004 şi 2007, Toader a fost ofiţer de stat major (Air Operations) în Secţia implementare politici şi concepte NATO, Comandamentul Componentei Aeriene a NATO (CC-Air HQ Izmir), Izmir, Turcia.
În fine, timp de trei ani, începând din 2011, a îndeplinit funcţia de comandant al Grupului de operaţii aeriene pe Aeroportul Internaţional Kabul, Afganistan.
A fost de două ori medaliat de NATO şi a primit mai multe distincţii naţionale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările