Cinci vinovaţi pentru valul nevaccinaţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinare la un centru drive-in din Bucureşti
Vaccinare la un centru drive-in din Bucureşti

Preşedintele şi primul ministru continuă să abordeze pandemia dintr-o perspectivă relaxată, lăsând cumva responsabilitatea în seama fiecăruia.

Nu e vorba despre o continuitate ideologică a liberalismului, ca formă a neamestecului statului în viaţa privată a cetăţenilor săi, ci mai degrabă de o metodă prin care guvernul crede că poate ieşi câştigător, mulţumindu-i şi pe alegători: economia merge, oamenii se simt liberi după atâtea restricţii, cred că pandemia s-a terminat şi nu ar mai avea nevoie de vaccin. Folosind această logică, mulţi socotesc că, dacă nu s-ar fi terminat, autorităţile nu ar fi relaxat atât de repede totul şi nu le-ar permite să umble în lungul şi în latul ţării fără probleme. 

Până acum, sub 5 milioane de români au fost vaccinaţi complet, dar Şeful Comitetului de coordonare a vaccinării împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, estimează optimist că rata de imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare ar fi de circa 45%. Gheorghiţă încearcă în mod eroic să convingă că la toamnă vor veni vremuri grele, dar mulţi nevaccinaţi rămân sceptici.

Scepticismul lor are mai multe motive şi mai mulţi vinovaţi, între care guvernul (că a început relaxarea prea devreme), televiziunile (că le-au permis antivacciniştilor să aibă campanii chiar înainte să apară pandemia), medicii care nu se vaccinează, biserica (fiindcă nu e mai insistentă), reţelele sociale (că permit dezinformarea).

(1) Ridicarea restricţiilor a însemnat pentru mulţi terminarea pericolului şi peste jumătate din populaţia ţării crede că pandemia se va termina anul acesta sau cel mai târziu anul viitor. Vinovat: guvernul. 

Probabil că o parte din bazinul nevaccinaţilor provine din această categorie. Alţii, în jur de 2 milioane (15%), se opun vaccinării şi ar recomanda şi celor din jur să nu se vaccineze fiindcă vaccinul nu prezintă încredere sau nu ar fi fost testat suficient, potrivit studiului făcut de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Numărul celor care preferă vaccinarea e mai mare în sondaje decât în realitate: 56% dintre subiecţii cercetării ar recomanda apropiaţilor vaccinarea, iar 47% estimează că pandemia se va termina abia peste 2-3 ani. 

În ciuda acestui trend optimist, abia 30% din adulţii României s-au vaccinat până acum. În Uniunea Europeană, doar Bulgaria stă mai rău.

Diferenţa dintre cercetările sociologice şi statistica reală e de aproape 20%: sunt oameni cărora le e ruşine să spună că nu cred în vaccinare, pentru că majoritatea opiniei publice este pro, cei care sunt contra se ascund şi rămân tăcuţi. Din această jenă de a-şi recunoaşte opiniile se naşte fenomenul botezat de cercetătoarea germană Elisabeth Noelle-Neumann „spirala tăcerii”.

(2) O parte dintre aceşti reticenţi tăcuţi au fost convinşi, probabil, de-a lungul timpului de campaniile făcute la marille televiziuni naţionale de celebrităţi care nu cred în vaccinurile de bază destinate copiilor. Ani de zile, persoane ca Olivia Steer, fostă prezentatoare TV, au apărut în diferite emisiuni spunând că vaccinurile au „mercur şi aluminiu, un amestec care provoacă autism” sau prezentând o serie de cazuri de copii care s-ar fi îmbolnăvit de boli grave şi netratabile după ce au fost vaccinaţi. Astfel de campanii au continuat pe Facebook şi după ce a apărut pandemia de coronavirus. 

(3) În plus, există medici care nu vor să se vaccineze împotriva Covid-19 şi îşi sfătuiesc şi pacienţii să facă la fel. Până în luna mai doar 45% din personalul medical se vaccinase, iar din cei nevaccinaţi 25% erau decişi să nu facă vaccinul pentru că „nu sunt convinşi de eficienţa şi siguranţa acestuia”. Potrivit unui studiu făcut de Federaţia Solidaritatea Sanitară, unele cadre medicale consideră că „vaccinul este un experiment genetic”, că „toată campania de vaccinare este o manipulare sau că imunizarea nu e necesară pentru majoritatea populaţiei”. Au existat de asemenea medici sau asistenţi care au răspuns că un vaccin apărut peste noapte nu îi poate convinge. Din această categorie face parte şi profesoara universitară Monica Pop, medic oftalmolog, o prezenţă cvasipermanentă la câteva televiziuni de ştiri, care a  declarat: „Categoric nu mă voi vaccina! Dacă peste 3 ani faceţi leucemie?”. În mai multe state europene, vaccinarea medicilor şi profesorilor va deveni obligatorie, dar în România încă nu există această dezbatere. 

(4) În afara acestor campanii care au avut sprijinul marilor reţele de televiziune autohtone, conspiraţioniştii mustesc pe Facebook, cea mai folosită reţea în România. Potrivit unui sondaj făcut de INSCOP în luna martie, 55% dintre români au răspuns că în ultimele luni au fost expuşi la ştiri false sau dezinformări într-o măsură mare şi foarte mare. Cum a spus consilierul anti-Covid de la Casa Albă, Anthony Fauci, americanii ar suferi încă pe scară largă de variolă şi poliomielită, dacă atunci când aceste boli au fost eradicate prin vaccin ar fi existat la fel de multă dezinformare ca în zilele noastre. 

(5) Iniţial, mai mulţi preoţi cunoscuţi au vorbit împotriva vaccinului, apoi Patriarhul Daniel a reuşit să oprească mesajele radicale şi le-a cerut preoţilor să le dea enoriaşilor o broşură provaccin. Nu există, însă, un mesaj ferm, clar şi convingător, de genul celui transmis recent de Sinodul de la Atena, care a redactat o circulară de patru pagini cu 12 întrebări şi răspunsuri pe tema vaccinării anti-COVID-19, care va fi citită credincioşilor în bisericile din toată ţara. Sunt demontate astfel o serie de teorii ale conspiraţiei, care sunt foarte populare şi în România.

Valul al patrulea al pandemiei va fi şi în România valul nevaccinaţilor, după cum s-a exprimat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite. În Europa, se aşteaptă o creştere de până la cinci ori a noilor cazuri în următoarea perioadă. Centrul European de Prevenire a Bolilor de la Stockholm avertizează că până la finele lunii august 90% din infectări vor fi cu varianta Delta, cea mai contagioasă de până acum. Toate acestea nu-i fac, deocamdată, pe oficialii români să fie îngrijoraţi, deşi relaxarea e exagerată, iar numărul de cazuri noi începe să crească. 

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite