Ce complet va judeca apelul în dosarul în care Liviu Dragnea a fost găsit vinovat de instigare la abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apelul liderului PSD Liviu Dragnea în dosarul în care, în luna iunie, a fost găsit vinovat de instigare la abuz în serviciu fiind condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare va fi judecat de completul 2 penal format din cinci judecătoare.

Programul Ecris al Înaltei Curti a repartizat aleatoriu noilor complete dosarele aflate pe rolul Curţii. Printre acestea, dosarele în care sunt inculpaţi: Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, Călin Popescu Tăriceanu, Cristian David sau Darius Valcov.

Apelul lui Liviu Dragnea va fi judecat de un complet format din cinci doamne judecător. Acestea sunt Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa.

Având în vedere că vechiul complet a stabilit deja următorul termen pentru 14 ianuarie, în 2019 se va proceda la o noua tragere la sorţi a completelor şi o nouă repartizare aleatorie de dosare.

Cine sunt judecătorii din completul care judecă apelul lui Dragnea

Luciana Mera a făcut parte din completul care la începutul acestui an a condamnat-o definitiv pe judecătoarea Geanina Terceanu la 7 ani de închisoare cu executare pentru că a luat mită de la fraţii Becali pentru a da o decizie favorabilă în „dosarul transferurilor”. În acelaşi dosar, magistratul l-a achitat pe Cristi Borcea de dare de mită. Din acelaşi compelt a făcut parte şi jduecătoarea Luciana Rog, şi ea membră în completul 2, de la secţia penală. Initţial, Luciana Mera a făcut parte din completul care a judecat dosarul „Gala Bute”, fiind înlocuită cu judecătorul Ionuţ Matei. 

Simona Encean a făcut parte din completul de 5 care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare cu executare în iunie 2018. 

Victor Ponta a „picat” la cel mai dur complet

Programul Ecris a repartizat dosarul în care este judecat Victor Ponta (Complex Energetic Oltenia) la completul 1. Aceeaşi magistraţi îl vor judeca şi pe Victor Hrebenciuc. Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu, cel al lui Toni Greblă, dar şi cel al Elenei Udrea (contestatia in anulare la condamnarea definitivă) au ajuns la completul 3. Alina Bica (contestatie in anulare la condamnarea definitivă) ar urma să fie judecată de completul 2 Penal. 

Reamintim că în cursul dimineţii au fost trase la sorţi trei complete în materie penală şi trei complete în materie civilă:

* Complet 1 penal - Simona Cristina Neniţă, Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Foitoş, Ionuţ Matei;

* Complet 2 penal - Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa;

* Completul 3 penal - Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu, Ana Iancu;

* Complet 1 civil - Mihaela Tăbârcă, Lavinia Dascălu, Minodora Condoiu, Claudia Marcela Canacheu, Gabriela Bârsan;

* Complet 2 civil - Cristina Tarcea, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Corina Alina Corbu, Hrudei Maria;

* Complet 3 civil - Bianca Ţăndărescu, Beatrice Nestor, Valentina Vrabie, Daniel Gheorghe Severin, Virginia Filipescu.

Decizia CCR

Pe 7 noiembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective. În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale (...), obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare”, se arată în motivare.

Cu privire la viitoarele componenţe ale completurilor în materie penală, CCR precizează că acestea trebuie realizate dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective.

„A doua categorie de cauze este reprezentată de cele viitoare, cu privire la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a asigura, de asemenea, compunerea aleatorie integrală a completurilor. Aceasta trebuie realizată, în privinţa completurilor din materie penală, dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective, întrucât legea nu face nici o distincţie în acest sens. Niciun act administrativ nu poate înlătura sau limita acţiunea legii, aceasta trebuind a fi interpretată şi aplicată în deplină concordanţă cu conţinutul său normativ. Totodată, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială cu privire la independenţa/ imparţialitatea obiectivă a acestor completuri şi pentru a nu se afecta imaginea şi credibilitatea Instanţei supreme, organizarea tragerii la sorţi trebuie să fie, în integralitatea sa, neutră, publică, transparentă, astfel încât să fie prevenite şi înlăturate orice suspiciuni care vizează corecta desfăşurare a procedurii”, precizează judecătorii constituţionali.

De asemenea, Curtea precizează că decizia se aplică de la data publicării sale.

„Întrucât atât în materie penală, cât şi extrapenală, sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea necondiţionată şi, prin urmare, absolută, a actelor îndeplinite de un astfel de complet şi ţinând cont de faptul că deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, conform art.147 alin.(4) din Constituţie, Curtea reţine că prezenta decizie se aplică de la data publicării sale, atât situaţiilor pendinte, respectiv în cauzele aflate în curs de judecată, precum şi în cele finalizate, în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, cât şi situaţiilor viitoare”, menţionează CCR.

Ce a hotărât CSM

Pe 5 decembrie membrii Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dezbătut, la rândul lor, situaţia completelor de 5 judecători. După aproape patru ore de deliberări, CSM a dat publicităţii minuta în acest caz.

Potrivit acesteia, CSM a recomandat Înaltei Curţi să formeze 3 complete în penal şi alte 3 complete în alte materii decât cea penală. Până acum la Curtea Supremă erau două complete în materie penală şi două în materie civilă.

Toate procesele de la completurile de 5 judecători de la ICCJ, printre care cele ale lui Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, au fost amânate în 3 decembrie pentru data de 14 ianuarie.

Toate după ce Liviu Dragnea a obţinut în instanţă, luna trecută, suspendarea hotărârii prin care a fost desemnat completul de 5 judecători de la Înalta Curte, completul care urma sa judece procesul angajărilor fictive în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite