Cazul jurnalistei Emilia Şercan: Un grup de experţi suedezi arată că operaţiunea de kompromat ar duce la grupul media Realitatea Plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă / Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Arhivă / Inquam Photos / Octav Ganea

Jurnalista Emilia Şercan a scris într-un articol apărut pe Pressone care sunt noile date despre acţiunea de kompromat împotriva sa. Aceasta a spus că o echipă de specialişti suedezi în cyber security a analizat site-urile pe care au apărut imaginile, iar concluziile arată că operaţiunea de kompromat duce la grupul media Realitatea Plus.

Specialiştii suedezi au analizat site-ul patrianoastra.com, indicat de autorităţile române ca fiind prima sursă unde au fost publicate imaginile cu jurnalista şi captura de ecran oferită Poliţiei şi au stabilit că este un site fantomă care maschează că „sursa zero” este de fapt un site deţinut de fostul deputat Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova după ce a fost condamnat penal, şi care are legătură cu grupul media Realitatea Plus.

Pe 17 februarie 2022, Emilia Şercan a predat poliţiei o captură de ecran a unui mesaj pe care îl primise pe Facebook de la o persoană necunoscută care i-a trimis cinci fotografii personale, vechi de 20 de ani. Fotografiile furate au apărut la câteva ore pe site-uri pentru adulţi, iar captura devenită probă a fost publicată pe un site din Republica Moldova.

Operaţiunea de kompromat la adresa Emiiliei Şercan avea loc la o lună după ce această publicase o anchetă în care demonstra plagiatul din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, scrie Pressone.ro.

Investigaţia experţilor suedezi

Qurium este o fundaţie non-profit suedeză şi militează pentru „ libertatea de exprimare, drepturile omului şi ale jurnaliştilor”. Aceasta a analizat site-urile care au publicat captura de ecran a Emiliei Şercan, iar după zece zile au prezentat un raport de expertiză şi concluziile verificărilor.

Jurnalista a scris că Qurium a reuşit să facă ceea ce „organele de anchetă ale statului român nu au făcut în 146 de zile”.

„După analiza datelor, experţii suedezi au concluzionat că patrianoastra[.]com, site-ul indicat de Poliţia Română drept «sursa zero» a kompromatului, este un site-fantomă care a antedatat materialul, editorul făcând «un efort deosebit […] pentru a include manual o oră de publicare pentru fiecare articol» ulterior datei de 17 februarie 2022.” se mai precizează în articol.

Poliţia Română a concluzionat că pe 17 februarie au fost încărcate pe patrianoastra[.]com fotografiile, dar experţii suedezi contrazic afirmaţiile autorităţilor române şi arată că fotografiile au fost publicate pe 18 februarie.

„Analiza Poliţiei Române indica faptul că site-ul patrianoastra[.]com a publicat acea probă la ora 05:45 în dimineaţa de 17 februarie, adică cu 4 ore şi 44 de minute înainte ca eu să i-o fi dat poliţistei, la ora 10:29. Acea analiză a Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor exonera Poliţia Română, practic, de orice vină. Echipa de investigaţie de la Qurium, coordonată de Tord Lundström, a găsit dovezi incontestabile că analiza Poliţiei Române nu reflectă realitatea, confirmând un set de concluzii formulate anterior de o expertiză Bitdefender: patrianoastra[.]com nu a publicat captura de ecran la 17 februarie, ora 05:45 dimineaţa, ci ulterior, pe 18 februarie, la ora 10:14”, scrie Emilia Şercan.

Site-ul lui Cristian Rizea este „sursa zero”

Site-ul patrianoastra.com a fost dezactivat între timp şi a fost folosit doar pentru a masca faptul că imaginile jurnalistei şi captura de ecran, care este probă la dosar, au apărut pentru prima dată pe „realitateadinmoldova.md, un site deţinut de fugarul Cristian Rizea, condamnat în 2019 şi nici până astăzi extrădat din Republica Moldova”, precizează jurnalista de investigaţii.

Pe 20 iunie, imaginile au fot republicate pe realitateadinmoldova.net. Experţii suedezi au arătat că domeniul site-ului este deţinut de o firmă care aparţine Alexandrei Păcuraru, iar serverul este deţinut de o altă firmă, a lui Cosmin Sorin Păcuraru.

Cei doi sunt copiii omului de afaceri Marcel Păcuraru, „proprietarul din umbră al postului de televiziune Realitatea Plus”, menţionează Emilia Şercan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite