Camera Deputaţilor a decis: Violenţa domestică, anchetată şi din oficiu. Împăcarea nu exclude răspunderea penală. Săftoiu: „Orice palmă se plăteşte”

Camera Deputaţilor a decis: Violenţa domestică, anchetată şi din oficiu. Împăcarea nu exclude răspunderea penală. Săftoiu: „Orice palmă se plăteşte”

Imagine:Arhiva Adevărul

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, proiectul de lege prin care urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazurile de violenţă domestică, iar împăcarea părţllor nu mai înlătură răspunderea penală. Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputata PNL Adriana Săftoiu, iar legea merge la promulgare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Începând de astăzi, împăcarea nu exclude răspunderea penală in cazul faptelor de violenţă domestică. Până astăzi, daca victima îşi retrăgea plângerea, agresorul era mai alb ca nufărul. După 2 ani şi jumătate, am reuşit să promovez modificarea Codului Penal. Aşa că de acum, chiar şi cu împăcare, orice palmă se plăteşte”, a  scris pe Facebook Adriana Săftoiu, după votul din Camera Deputaţilor. 
 
„În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu”, prevede proiectul de lege.
 
Codul penal prevede la articolul 193 „Lovirea sau alte violenţe” că:
 
  1. „Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  2. Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
  3. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.
 
De asemenea, articolul 196 din Codul penal în vigoare „Vătămarea corporală din culpă Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii” prevede că: 
 
„(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.
 
Proiectul de lege adoptat pe 5 martie 2018 de Senat, ca prim for sesizat, a fost votat decizional marţi de Camera Deputaţilor, prin urmare legea merge la promulgare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările