Bode, despre aderarea la spaţiul Schengen: România şi-a asumat toate obligaţiile, fără însă să beneficieze de aceste drepturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, marţi, la Viena, unde s-a întâlnit cu Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei, că este necesar ca României să îi fie "recunoscut rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene". "(...) ne menţinem obiectivul nostru legat de aderarea la spaţiul Schengen.

Lucian Bode şi Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Republicii Austria, au avut, marţi, la Viena, o întrevedere oficială, în cadrul căreia au analizat cele mai recente dezvoltări şi iniţiative în domeniul afacerilor interne, cu accent pe prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a migraţiei ilegale. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), miniştrii au reiterat importanţa măsurilor de creştere a capacităţii operaţionale a statelor din Balcanii de Vest în materie de returnări, management al frontierelor, azil, pentru gestionarea mai eficientă a migraţiei ilegale. O atenţie particulară a fost acordată cooperării, cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Interne, în cadrul Platformei Comune de Coordonare, pentru realizarea de analize strategice în prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale pe ruta est-mediteraneană şi a Balcanilor de Vest. Bode a vorbit despre eforturile României de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, respectiv măsurile dispuse pentru descurajarea migraţiei secundare. Totodată, a reiterat că obiectivul prioritar al României este aderarea la spaţiul Schengen şi a exprimat aprecierile sale pentru sprijinul Austriei în acest sens. 

"Vreau să subliniez că ne menţinem obiectivul nostru legat de aderarea la spaţiul Schengen. România şi-a asumat toate obligaţiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze de aceste drepturi. Este necesar să ne fie recunoscut rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene", a declarat Lucian Bode. 

Conform sursei citate, susţinerea constantă arătată de Austria pentru România în procesul de aderare la Schengen a fost reconfirmată, partea română adresând mulţumiri. 

Totodată, cele două părţi au stabilit că va fi consolidată cooperarea pentru lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale. De asemenea, va fi continuată conlucrarea de specialitate dintre Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi structura similară austriacă, în contextul situaţiei dificile generate de pandemia de coronavirus. 

Chestorul de poliţie Mihai Cătălin Necula, director general al Direcţiei Generale Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale din cadrul MAI, a primit decoraţia "Marea Cruce de Argint pentru servicii aduse Republicii Austria", acordată de preşedintele federal austriac Alexander Van der Bellen. Distincţia a fost acordată pentru "excelenta colaborare pe timpul Preşedinţiei consiliului Uniunii Europene asigurată de cele două ţări, în cadrul Forumului Salzburg, precum şi susţinerii unor iniţiative comune", arată MAI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite