Atenţionare MAE: Coduri roşu, portocaliu şi galben de frig polar în Spania. Activitatea pe aeroportul Adolfo Suarez din Madrid a fost reluată parţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAE: pe fondul ninsorilor abundente provocate de furtuna Filomena pe teritoriul Spaniei, mai multe drumuri au fost blocate şi se circulă cu dificultate FOTO EPA - EFE / Rodrigo Jimenez (arhivă)
MAE: pe fondul ninsorilor abundente provocate de furtuna Filomena pe teritoriul Spaniei, mai multe drumuri au fost blocate şi se circulă cu dificultate FOTO EPA - EFE / Rodrigo Jimenez (arhivă)

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Spania că, în perioada 12 - 13 ianaurie, Peninsula Iberică este afectată de un val de frig polar, cu temperaturi care pot ajunge şi până la -15 grade în unele regiuni.

Valul de frig se va extinde până pe 13 ianuarie în aproape toată Peninsula, respectiv comunităţile Andaluzia, Cantabria, Catalonia, Extremadura, Galiţia, Murcia, La Rioja şi Comunitatea Valenciană, mai spune instituţia. Cu privire la zborurile operate de pe aeroportul Adolfo Suarez din Madrid, activitatea aeroportuară a fost reluată parţial, în momentul de faţă fiind utilizate doar două terminale. De asemenea, pe fondul ninsorilor abundente provocate de furtuna Filomena pe teritoriul Spaniei, mai multe drumuri au fost blocate şi se circulă cu dificultate, mai prezicează MAE. 

„Astfel, Agenţia Meteorologică spaniolă (AEMET) a emis o prognoză de temperaturi negative extreme pentru această ţară, astfel: 

- Cod roşu în comunităţile Castilla y Leon şi Castilla la Mancha; 

- Cod portocaliu în comunităţile Madrid, Aragon şi parte din Castilla la Mancha; 

- Cod galben în Insulele Baleare şi Catalonia”, arată un comunicat de presă al MAE. 

Valul de frig se va extinde până pe 13 ianuarie 2021 în aproape toată Peninsula, respectiv comunităţile Andaluzia, Cantabria, Catalonia, Extremadura, Galiţia, Murcia, La Rioja şi Comunitatea Valenciană. 

Cu privire la zborurile operate de pe aeroportul Adolfo Suarez din Madrid, activitatea aeroportuară a fost reluată parţial, în momentul de faţă fiind utilizate doar două terminale: T4 şi T4s. Se recomandă pasagerilor contactarea companiilor aeriene pentru verificarea stadiului zborului (https://twitter.com/aena). 

Pe fondul ninsorilor abundente provocate de furtuna Filomena pe teritoriul Regatului Spaniei, mai multe drumuri au fost blocate, circulându-se cu dificultate. Direcţia Generală de Trafic a lansat o hartă interactivă unde poate fi verificată starea drumurilor în timp real. Aceasta poate fi consultată aici: http://infocar.dgt.es/etraffic/.

MAE mai spune că „cetăţenilor români care urmează să se deplaseze cu trenul le este recomandată verificarea stării călătoriilor lor, întrucât circulaţia acestora este, de asemenea, afectată. Mai multe informaţii sunt disponibile aici - https://www.renfe.com/es/es,Twitter @Renfe @InfoRenfe”. 

Metroul din Madrid continuă să funcţioneze în condiţii de normalitate în întreaga sa reţea, cu excepţia Liniei L10 între staţiile Tribunal şi Casa de Campo şi a Liniei ML1 între staţiile Las Tablas şi Virgen de Cortijo. Mai multe informaţii sunt disponibile aici - www.metromadrid.es, Twitter @metro_madrid. Ministerul  Afacerilor Externe recomandă consultarea în permanenţă a informaţiilor comunicate de autorităţile spaniole şi respectarea cu stricteţe a recomandărilor acestora. 

Potrivit sursei citate, este recomandat cetăţenilor români care se află în zonele afectate ca, în caz de urgenţă, să apeleze numărul de urgenţă 112. Totodată, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Secţiei Consulare ale Ambasadei Românei la Madrid: +34917344004, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al oficiului consular la Madrid: +34669362202. 

În plus, MAE recomandă „consultarea paginilor de Internet http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/avisos?w=hoy, www. madrid.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”, conform sursei menţionate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite