Asociaţia Magistraţilor din România a dat în judecată CSM solicitând revocarea judecătorilor Danileţ şi Ghica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii români s-au unit pentru excluderea judecătorilor Danileţ şi Ghica din CSM  FOTO Adevărul
Magistraţii români s-au unit pentru excluderea judecătorilor Danileţ şi Ghica din CSM  FOTO Adevărul

Asociaţia Magistraţilor din România a dat în judecată vineri Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), căruia îi cere pronunţarea unei hotărâri de revocare din Consiliu a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, conform cu votul adunărilor generale de judecători.

Asociaţia Magistraţilor a acţionat CSM în instanţă după ce, miercuri, la şedinţa de plen a Consiliului, s-a decis amânarea votului privind excluderea celor doi judecători, magistraţii luând decizia ca solicitările Curţii de Apel Cluj şi a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea – formulate în vederea dispunerii revocării din funcţie a celor doi judecători membri – să fie trimise la Comisia nr. 2 Eficientizarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii şi a instituţiilor coordonate, parteneriatul cu instituţiile interne şi societate civilă.

„Având în vedere sfidarea dispoziţiilor legale şi nesocotirea votului exprimat de peste 1600 de judecători de către Consiliul Superior al Magistraturii, care, în şedinţa de Plen din data de 13 februarie 2013, a luat decizia de a trimite Comisiei nr. 2 solicitările Curţii de Apel Cluj şi a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea formulate în vederea dispunerii revocării din funcţie a membrilor săi aleşi Alina Nicoleta Ghica şi Cristi Vasilică Danileţ, împreună cu punctul de vedere întocmit de Direcţia legislaţie, documentare şi contencios, Asociaţia Magistraţilor din România a înregistrat astăzi, 15 februarie 2013, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, sub nr. 1309/2/2013, o acţiune prin care solicită obligarea Consiliul Superior al Magistraturii să pronunţe de îndată o hotărâre de revocare din funcţie a celor doi membri”, se arată într-un comunicat al AMR.

Şi Uniunea Naţională a Judecătorilor (UNJR) din România acuză Consiliul Superior al Magistraturii de încălcarea gravă a legii prin amânarea luării unei decizii privind revocarea din CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, precizând că termenul de 15 zile prevăzut de lege este „imperativ” şi atrăgând, totodată, atenţia asupra votului membrilor Consiliului referitor la decizia de amânare.

Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie 2013, după alegerea Oanei Schmidt Hăinealã ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la Curţile de Apel şi Judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM, nemulţumiţi de prestaţiile lor în Consiliu, dar şi pentru că "au ajutat" ca un procuror să devinã şef al justiţiei. 

Acţiunea privind revocarea celor doi judecători membri aleşi ai CSM constituie cea mai amplă formă de protest a magistraţilor faţă de membri ai Consiliului.

Numărul de voturi pentru revocarea celor doi judecători a fost întrunit, astfel că CSM ar trebui să ia act de opţiunile judecătorilor care i-au ales pe Ghica şi Danileţ să-i reprezinte în forul magistraţilor.

Totuşi, în cadrul CSM sunt discuţii privind momentul din care curge termenul de 15 zile, prevăzut de lege, pentru constatarea legalităţii deciziilor adunărilor judecătorilor, de către Plenul Consiliului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite