Anunţ oficial. Compania-mamă a Pro TV s-a vândut. Cine este miliardarul care a achiziţionat-o pentru 2,1 miliarde de dolari

Anunţ oficial. Compania-mamă a Pro TV s-a vândut. Cine este miliardarul care a achiziţionat-o pentru 2,1 miliarde de dolari

Compania Central European Media Enterprises (CME), care deţine Pro TV în România şi alte operaţiuni media în mai multe ţări din regiune, a anunţat oficial, duminică seară, că va fi cumpărată de către "un afiliat" al PPF, grup deţinut de miliardarul ceh Petr Kellner. Potrivit anunţului, este vorba despre o tranzacţie evaluată la aproximativ 2,1 miliarde de dolari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit anunţului, tranzacţia a primit aprobarea AT&T, cel mai mare acţionar al CME după fuziunea cu Time Warner, vânzarea urmând să fie finalizată la mijlocul anului viitor, după ce va primi toate aprobările necesare. Acţionarul principal din PPF, Petr Kellner, a dat asigurări că nu va efectua schimbări semnificative în operaţiunile CME.
 
„Aşa cum ştiţi, în luna martie, Consiliul de Directori a format un Comitet Special şi a lansat un proces pentru a identifica şi a evalua posibilele alternative stratgice pentru companie. Această analiză strategică a fost finalizată, iar astăzi am anunţat că CME va fi achiziţionată de un afiliat al Grupului PPF N.V.,  o companie care are rezultate de succes în mai multe afaceri din domenii diferite. 
 
Suntem încântaţi că Grupul PPF este bine finanţat şi că înţelege ca şi noi importanţa conţinutului local şi capacitatea sa de a face audienţe mari. 
 
În aceată parte a lumii este bine cunoscută capacitatea televiziunii de a face divertisment şi credem că acest anunţ reflectă o perspectivă similară a PPF legată de importanţa televiziunii ca mijloc de publicitate. Credem că acţionarii vor beneficia depe urma capacităţii voastre de producţie şi se vor baza pe rezultatele de succes susţinute ş de rezultatele financiare“, este mesajul intern transmis angajaţior Pro Tv. 
 
Petr Kellner este considerat cel mai bogat om de afaceri din Cehia şi, de către unii, chiar din ţările foste comuniste care au aderat la UE. Bloomberg îl plasează pe locul 111 în rândul celor mai mari 500 de miliardari ai lumii, cu o avere estimată la 12,5 miliarde de dolari şi cu o valoare estimată pentru grupul său PPF de 51,6 miliarde de dolari.
 
Potrivit datelor furnizate de fondul PPF pe propriul site, acesta este prezent pe piaţa din România cu activităţi în domeniul imobiliar (prin PPF Real Estate Hilding - clădirile Metropolis Centre şi Crystal Tower din Bucureşti) şi prin platforma de e-commerce Mall Group, arată hotnews.ro. PPF este prezent cu investiţii în diverse sectoare economice din SUA până în Rusia şi China - America de Nord, Europa de Vest şi de Est şi Asia. Ţările central şi est-europene sunt pieţele unde se concentrează o mare parte din activitatea grupului, alături de Rusia, ţara cu apariţii majore pe lista investiţiilor sale, apărând ca zonă de activitate pentru: servicii financiare (Home Credit), biotehnologie, imobiliare, asigurări (PPF Life Insurance), Inginerie (prin Skoda Transportation). agricultură (RAV Agro), minerit de aur şi argint (Polymetal International, companie listată la Londra).
 
Cum şi-a început afacerile
 
Cel mai bogat om din Cehia, Petr Kellner, a intrat în business la începutul anilor ’90, imediat după Revoluţia de catifea, când vindea produse de papetărie şi birotică. 
 
 
„Apoi a împrumutat 1 milion de dolari şi a pus bazele unui fond de investiţii pe care l-a folosit pentru a cumpăra un pachet majoritar de acţiuni în cadrul celui mai mare asigurator din Cehia în momentul privatizării acestuia“, scrie Forbes.
 
Acum, prin PPF el este un jucător care investeşte în domenii variate, de la bancar şi asigurări la telecom, energie şi imobiliare.
 
Kellner deţine, împreună cu cehul Jiri Šmejc un pachet important la TV Nova, unul dintre cele mai populare posturi TV din Cehia.
 
Petr Kellner are afaceri şi în România, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank şi complexul Metropolis Center, ambele din Bucureşti, el deţinând fondul de investiţii PPF Group.  La acest moment, Kellner (55 de ani) este creditat de Forbes cu o avere de 15,4 miliarde dolari.
 
În 2018, Kellner (n. 20 mai 1964) s-a clasat pe locul 88 pe lista miliardarilor Forbes World, cu o valoare netă estimată de 15,5 miliarde USD. 
După Revoluţia de catifea, a lucrat pentru compania cehă Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare Ricoh. 
 
În 1991, a înfiinţat fondul de investiţii PPF împreună cu omul de afaceri Milan Vinkler. Fondul de investiţii a avut un mare succes, motiv pentru care cei doi au cumpărat acţiuni de la peste 200 de corporaţii cu o valoare nominală de 5 miliarde CZK. 
Între 1995 şi 1996, PPF a cumpărat o participaţie de 20% la cea mai mare companie de asigurări din Cehia, Česká pojišťovna şi a început să o administreze. 
 
În 2000, PPF a cumpărat 31,5% pachetul Česká pojišťovna de la IPB pentru 2,85 miliarde CZK. 
 
Ulterior, PPF a achiziţionat mai multe acţiuni şi a devenit proprietarul dominant (93%) în 2001, când PPF a cumpărat mize importante de acţiuni de la Komerční banka şi statul ceh.
 
Afacerile din domeniul asigurărilor au demarat în 2007, când grupul PPF a semnat un contract cu Assicurazioni Generali pentru a crea o asociere comună între filiala de asigurări PPF Group şi corporaţiile Assicurazioni Generali din Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Serbia, Slovenia, Croaţia, Belarus şi Kazahstan. 
 
Petr Kellner a devenit membru al Consiliului de administraţie al Generali şi a  cumpărat ulterior o participaţie de 2,02% din Assicurazioni Generali. 
 
În 2013, PPF Kellner a vândut acţiunile rămase ale companiei Generali PPF Holding (GPH) către Generali pentru 2,5 miliarde de euro, care a devenit singurul proprietar în vigoare la sfârşitul anului 2014. Începând din 2015, Kellner nu mai este membru a Comitetului Generali. 
 
În 2006, Forbes a estimat valoarea netă a PPF la 3 miliarde de dolari SUA, catalogându-l pe Kellner drept cel mai bogat ceh. 
 
În 2018, Petr Kellner s-a clasat pe locul 88 pe lista Miliardarilor Forbes World, cu averea listată la 15,5 miliarde USD.
 
În trecut, deţinea un avion Gstream Gulfstream, numit Káně. În 2010, el a cumpărat un avion Boeing 737-700BBJ ca avion de afaceri. 
 
Locuieşte într-o reşedinţă extinsă din satul Podkozí de lângă Praga, dar deţine o serie de alte proprietăţi imobiliare din diferite ţări. Deţine, de asemenea, una dintre cele mai mari colecţii de fotografii realizate de Josef Sudek. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările