Şedinţă de urgenţă: Toate persoanele care vin din ţările de pe lista roşie intră în carantină. Statul Malawi a fost introdus în zona de risc epidemiologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 bagaje în aeroport Foto

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de astăzi, 28 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 108, privind actualizarea listei statelor de risc epidemiologic şi pentru stabilirea unor măsuri necesare în actualul context. În zona roşie a intrat şi statul Malawi.

Astfel, cetăţenii din ţările Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe se instituie măsura carantinei, pentru o perioadă de 14 zile:

a) la domiciliu sau la locaţia declarată, dacă există posibilitatea delimitării faţă de 

ceilalţi membrii ai familiei sau faţă de cei cu care locuiesc;

b) în spaţii special destinate, puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice 

locale, conform prevederilor legale în vigoare.

„Art. 3 - Se interzice accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.” se precizează în Hotărâre.

Se activează Mecanismul European pentru Protecţie Civilă pentru asigurarea asistenţei consulare cetăţenilor români aflaţi în statele Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe, în vederea repatrierii, ca urmare a imposibilităţii folosirii curselor aeriene de linie. 

Costurile aferente desfăşurării activităţii menţionate sunt asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prin bugetele ministerelor implicate şi prin Mecanismul European pentru Protecţie Civilă, după caz.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite