ÎPS Teodosie, un Al Capone în sutană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginea cu ÎPS Teodosie înconjurat de 20 de preoţi în timp ce se duce la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţiei, pentru a răspunde obligaţiilor ce îi revin ca urmare a instituirii controlului judiciar asupra sa, pune încă o dată în discuţie comportamentul oamenilor bisericii atunci când vine vorba despre răspunderea în faţa legilor şi exemplul pe care îl dau românilor.

Cel supranumit Teodosie „Şpagoveanul“ este cercetat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Momentul oferit, joi, de arhiepiscopul Tomisului este identic cu cel din filmele cu Al Capone, în care şeful mafiei se duce la întâlnirea cu oamenii legii înconjurat de gărzi de corp pentru a nu fi fotografiat sau deranjat de întrebările presei.

Când Iisus a fost arestat în toiul nopţii în Grădina Ghetsimani de trupele mixte formate din soldaţi romani şi gardieni ai Templului Herodian, nu le-a cerut discipolilor săi să-l însoţească, ci s-a supus deciziei autorităţilor, chiar dacă aceasta era nedreaptă. Dacă s-ar fi opus n-ar mai fi fost fiul lui Dumnezeu, iar exemplul şi învăţăturile Lui n-ar mai fi valorat nimic. Peste 2.000 de ani, ÎPS Teodosie un important slujitor al bisericii, un om pentru care exemplul lui Iisus nu trebuie să fie doar vorbe rostite automat la slujbe, ci şi fapte asumate, fără a fi luat pe sus în toiul nopţii şi dus cu forţa în faţa autorităţilor, a simţit nevoia să fie înconjurat de o ceată de 20 de subordonaţi atunci când a trebuit să se ducă la un amărât de sediu al Poliţiei. Dacă ar fi fost un om cu inima şi constiinţa curată, le-ar fi cerut preoţilor să nu-l însoţească, să stea liniştiţi pentru că adevărul este de partea sa. A ales însă să apară în faţa lumii pe post de Al Capone înconjurat de gărzi de corp, decât ca Iisus în faţa preoţilor iudei conduşi de Caiafa.

Mai grav, este că purtarea lui ÎPS Teodosie şi a celor care l-au însoţit la sediul Poliţiei nu face decât să pună din nou într-o lumină negativă biserica şi să alimenteze retorica celor care critică modul în care reprezentanţii BOR se manifestă în spaţiul public. Din păcate, în tot acest timp, sinodul BOR şi Patriarhul Daniel nu au avut nimic de comunicat credincioşilor. Politica struţului este singura tactică a capilor bisericii atunci când vine vorba despre problemele cu legea ale unora dintre slujitorii săi. Un singur îndemn spre smerenie dat lui ÎPS Teodosie ar fi schimbat tot acest pelerinaj la Poliţie dintr-un circ, într-un drum al pocăinţei. Să sperăm că vor interveni totuşi în cele din urmă, iar apărătorii lui ÎPS Teodosie şi detractorii lui nu vor ajunge să-şi  împărtă pumni pe stradă ca în filmele cu mafioţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite