4,3 milioane euro, valoarea bunurilor executate silit în dosarul „Microsoft”. Şpaga a fost de 16 milioane euro

4,3 milioane euro, valoarea bunurilor executate silit în dosarul „Microsoft”. Şpaga a fost de 16 milioane euro

Fiscul a anunţat că a recuperat creanţe bugetare de 19,45 milioane lei (echivalentul a puţin peste 4,3 milioane euro calculat la nivelul de 4,5 lei/aeuro), prin vânzarea la licitaţie a 13 imobile sechestrate, într-o sentinţă dată de instanţa supremă la 3 octombrie 2010. În acest dosar, inculpaţi au fost Dorin Cocoş, fostul primar din Piatra Neamţ - Ştefan Gheorghe şi fostul ministru al Comunicaţiilor - Gabriel Sandu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Imobilele sunt spaţii comerciale din Bucureşti şi au fost adjudecate la valori mai mari decât preţurile stabilite de evaluatori. Suma recuperată până acum la bugetul de stat provine în principal din popriri conturi bancare, popriri ale sumelor datorate de către terţi şi valorificarea imobilelor sechestrate”, a informat ANAF.

La 22 august, ANAF anunţa că a recuperat creanţe bugetare de 5,83 milioane lei, prin vânzarea la licitaţie a patru imobile sechestrate. Cele patru imobile sunt spaţii comerciale cu o suprafaţă totală de peste 468 mp, situate în Bucureşti, în Şoseaua Pantelimon, Şoseaua Colentina şi Şoseaua Mihai Bravu.
 
La licitaţie au participat 32 de ofertanţi, iar imobilele au fost adjudecate la o valoare dublă faţă de preţul de 2.875.245 de lei stabilit de evaluatori. 
 
În iulie, din cei 80.311.520 de lei pe care statul trebuia să-i confişte de la cei patru, ANAF reuşise să recupereze efectiv 13.300.792 de lei. Cei mai mulţi dintre aceşti bani au venit direct de la Nicolae Dumitru, care şi-a plătit integral suma imputată: „Inculpatul Dumitru Nicolae a consemnat la CEC Bank suma de 12.709.670,00 Ron, cu titlu de folos necuvenit primit. Ridică măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea inculpatului Dumitru Nicolae", a decis ICCJ.
 
Sechestrul
 
Statul poate recupera uşor cea mai mare parte din şpaga „Microsoft” de 16 milioane de euro (Dumitru Nicolae - 2.050.000 de dolari în anul 2004 şi 1.000.000 de euro în anul 2009; Cocoş Dorin - 9.000.000 de euro; Sandu Gabriel - 2.196.035 de euro; şi Ştefan Gheorghe - 3.996.360 de euro),  Dorin Cocoş are sechestru asigurator pe 3 firme şi 18 imobile, iar Nicolae Dumitru a achitat tot prejudiciul. Probleme ar putea apărea în cazurile politicienilor Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, care nu mai au pe numele lor multe bunuri.
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au pus sechestru asigurător pe bunurile fostului ministru Gabriel Sandu, edilului suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, dar şi pe cele ale oamenilor de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae.
    
Condamnările
 
În octombrie 2016, ÎCCJ i-a condamnat la închisoare în Dosarul Microsoft pe Dumitru Nicolae (Niro) şi Dorin Cocoş, la câte 2 ani şi 4 luni, Gabriel Sandu, la 3 ani şi Gheorghe Ştefan, la 6 ani. Înalta Curte a majorat astfel pedepsele dispuse în prima instanţă, cea mai grea sentinţă, de 6 ani de închisoare, fiind pronunţată în cazul lui Gheorghe Stefan "Pinalti".
 
Prin aceeaşi sentinţă, ÎCCJ a dispus: „Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa din data de 03.12.2014 emisă în dosarul 187/P/2013 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -DNA-Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Cocoş Dorin şi Ştefan Gheorghe până la concurenţa sumelor confiscate”.
 
Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro şi 2,4 ani închisoare. 
 
Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste 3.000.000 euro.
 
Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste 2.000.000 euro şi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani. 
 
Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.
 
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
 
Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările