Românii au votat pe site-ul Adevărul pe care personalitate feminină doresc să o vadă pe o bancnotă! Află rezultatul votului!

Ana Aslan, Ecaterina Teodoroiu sau Regina Maria sunt doar câteva dintre personalităţile României propuse în sondajul pentru alegerea primului chip feminin de pe o bancnotă românească.

Aproape 1.000 de persoane au participat la sondajul de pe site-ul Adevărul, iar personalitatea aleasă de cele mai multe persoane (57,06 %) este Regina Maria. Pe locul al doilea se află Ecaterina Teodoroiu (peste 27 %), urmată de Ana Aslan, Sofia Ionescu, Haricleea Darclee şi Alexandrina Cantacuzino.

Iniţiativa aparţine TBWA\Bucureşti, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, având titlul "ALTFEM - Semnează petiţia pentru prima personalitate feminină pe o bancnotă românească", potrivit Agerpres. Campania are două etape. În prima etapă organizatorii doresc să strângă peste 50.000 de semnături de susţinere, după care lista va fi trimisă Băncii Naţionale a României. În etapa a doua va fi aleasă personalitatea feminină care urmează să apară pe viitoarea bancnotă emisă de BNR.

Propunerile

ALTFEM propune o listă cu 12 personalităţi feminine care au marcat istoria şi cultura din România: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroină în primul război mondial).

Alegerea celor 12 personalităţi a fost realizată de echipa proiectului pe criterii de notabilitate şi relevanţă la nivel naţional şi internaţional.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările