Ofertă all inclusive la azil. Vezi cât te costă liniştea bătrânilor tăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânii pot fi cazaţi pe termen lung în căminele private din Bucureşti, taxa lunară fiind între 1.500 şi 2.500 de lei. Clienţii beneficiază la azilele particulare de mese zilnice dar şi de îngrijire medicală.

Cererea de locuri în azilele din Bucureşti este, în prezent, de 600. Potrivit autorităţilor locale, gradul de ocupare în centrele de stat din fiecare sector al Capitalei este 876. 

Cu toate acestea, la mare căutare sunt azilurile private. Taxele de cazare variază între 1.500 de lei şi 2.500 de lei de persoană pe lună. La căminul de bătrâni „Azil privat", situat în sectorul 2, mai exact pe strada Badrea Cârţan nr. 16, taxa de cazare porneşte de la 2.500 de lei şi variază în funcţie de îngrijirile medicale de care are nevoie beneficiarul.

image

Aici, bătrânii primesc trei mese şi două gustări pe zi, dar şi îngrijire medicală. Printre pensionarii care au plătit serviciile se numără persoane care suferă de afecţiuni precum sechele post pareze, demenţa Alzheimer aflat în stadiu de început sau mediu, reumatism sau persoane cu stări post operatorii. Azilul pune la dispoziţia beneficiarilor personal medical specializat dar şi un cabinet medical.

Aparatură medicală de ultimă oră

"Avem un psiholog, un kinetoterapeut, un medic generalist, infirmiere şi asistente medicale pentru a interveni ori de câte ori este nevoie. Avem colaborări cu un cardiolog şi cu un neurolog. Aceştia vin lunar, dar şi de câte ori îi solicităm. Taxa de cazare se stabileşte în urma unei discuţii între persoana respectivă, cel care o aduce şi medicul generalist. Cabinetul medical este dotat cu EKG, cu aparat pentru aerosoli şi avem şi o mică secţie de chirurgie. Avem o capacitate totală de 50 de locuri, din care acum sunt ocupate 20", ne-a declarat Ştefania Petre, general manager la "Azil privat". Bătrânii au şi un centru de zi la care sunt angrenaţi în diverse activităţi. Joacă table, cărţi sau citesc.

Azilul din Ilfov, ocupat 70%

Şi la azilul „Amici pentru bunici", situat la marginea Bucureştiului, în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni, pe strada Anton Pann nr. 6, beneficiarii primesc trei mese pe zi şi îngrijiri medicale contra sumei de 1.840 de lei pe lună. Din cele 41 de locuri, 35 sunt ocupate. „Asigurăm îngrijire medicală de specialitate pentru persoanele care suferă de Alzheimer, efecte după accidente vasculare şi multe altele", ne-a spus Dumitru Moldoveanu, managerul căminului.

Bătrâneţe fără frustrări

Bucureştenii par să nu ţină cont de prejudecăţile potrivit cărora azilele înseamnă abandonarea bătrânilor. „Eu sunt mai liniştit să ştiu că mama este într-un centru unde există medici, personal care o ajută în tot ce este nevoie, decât să fie singură acasă", a spus Silviu Ruşanu, unul dintre plătitorii de la azilul „Speranţa" din sectorul 2.

Şi psihologii încurajează această formă de asistenţă socială. „Este mult mai bine ca bătrânii să fie într-un centru destinat lor. Fie că este privat sau de stat. Acolo, ei nu se simt singuri şi nici neputincioşi. Sunt între ei, socializează şi au altă poftă de viaţă. Dacă mai au şi personal specializat care lucrează cu ei zi de zi, este şi mai bine", este de părere profesorul universitar în psihologie, Ruxandra Răşcanu.

Acte pentru dosarul bătrânului

Solicitanţii sau reprezentanţii legali trebuie să depună următoarele documente: cerere, copie după cartea de identitate a beneficiarului, copie după cartea de identitate a aparţinătorului, talonul de pensie (dacă este cazul), dosarul medical (dacaă este cazul).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite