FOTO Ce se ascunde în Ferentari, cartierul în care a copilărit şi Vanghelie, edilul care conduce Sectorul 5 de mai bine de un deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cartierul Ferentari din Sectorul 5 al Capitalei pare o groapă de gunoi enormă FOTO Cristina Răduţă
cartierul Ferentari din Sectorul 5 al Capitalei pare o groapă de gunoi enormă FOTO Cristina Răduţă

Sectorul 5 al Capitalei a fost întodeauna unul controversat, iar cartierul Ferentari şi-a căptat de-a lungul timpului renumele de zonă rău famată. „Adevărul“ vă prezintă astăzi partea nevăzută a certierului Ferentari din sectorul 5 al Capitalei.

Cartierul Ferentari din sectorul 5 al Capitalei pare o enormă groapă de gunoi în care legea se face pe stradă, cu pumnul. La orele prânzului, străzile sunt pline de oameni care te urmăresc cu privirea ca pe un străin care le-a încălcat teritoriul. La scara unui bloc împrejmuit de gunoaie, vreo zece bărbaţi aruncă zaruri pe treptele imobilului. Se apleacă, le „amestecă“ în pumn, după care le dă drumul şi se confruntă: „Haidă bă, dă-i drumul, te-am făcut“, strigă unul dintre ei. La câţiva paşi în spatele blocului care pare abandonat, un bărbat iese la poartă să vadă de ce facem poze şi să ne explice cum a ajuns Ferentariul să arate într-un asemenea hal. 

„Aruncă gunoaiele de pe geam“

Vasilică Gheorghe locuieşte lângă blocurile din Ferentari care par gropi enorme de gunoi. Spune că a renunţat să mai creadă în faptul că firma de curăţenie care are în grijă străzile sectorului o să reuşească să adune toate deşeurile înşirate pe străzi.

ferentari

„Sunt oameni necivilizaţi, n-ai ce să le faci. Aruncă gunoiul direct pe geam şi ăştia (n.r. firma de curăţenie din sector) adună doar câteva gunoaie, alea de pe străzi, de pe asfalt“, explică Gheorghe. Celelalte gunoaie, spune bărbatul, sunt adunate mai rar şi aşa a juns să se transforme tot cartierul într-o groapă de gunoi. 

ferentari

De asemenea, povesteşte acesta, unii dintre cei care nu au o situaţie financiară bună şi locuiesc în Ferentari şi-au făcut mici afaceri din igienizare. „Îi vezi că uneori vin şi strigă pe aici, pe stradă, că vând saci de gunoi. Dacă vrei să îţi speli covorul te duci şi apelezi la ei (n.r. cei care locuiesc în blocurile înconjurate de gunoi) că nu plătesc apa“, mai precizează acesta. 

Câinii stau pe garduri

Şi nu doar în preajma blocurilor peisajul este unul înfricoşător. La câteva minute de mers pe jos ajungem pe strada Humuleşti, o altă zonă transformată în groapă de gunoi. Aici, doi muncitori adună cu o mătură câteva gunoaie pe care le găsesc la mărginea bordurilor. Cu toate acestea, în spatele lor se află un teren enorm pe care sunt depozitate deşeuri în fiecare zi, după cum povestesc cei care locuiesc în zonă. 

gunoaie

„Mai vin să le strângă cei care se ocupă de curăţenie, dar în câteva zile se face la loc. Toată lumea aruncă acolo, n-ai ce să le faci. Au fost şi pubele într-o perioadă, dar n-au funcţionat“, spune un alt locuitor din zonă. La câteva străzi distanţă, oamenii stau la poarta caselor modeste şi discută asprins. Pe gardul unei case s-a urcat un câine, în vreme ce alţii şi-au decorat porţile cu nişte lei din metal.

ferentari

Primarul Sectorului 5 - patru mandate

Marian Vanghelie s-a născut în Bucureşti, pe 28 februarie 1968, şi a copilărit în Ferentari, după cum a declarat chiar el. Vanghelie se numără printre cei mai „longevivi“ primari ai Bucureştiului, fiind edilul Sectorului 5 din anul 2000.

Marian Vanghelie nu se numără pe lista primarilor cărora le-a plăcut foarte mult şcoala. A început cursurile la Grupul Şcolar Industrial „Alexandru Sahia“, actualul liceu teoretic Lucian Blaga din cartierul Pantelimon, în 1982. Clasa a zecea a continuat-o după un an de pauză, iar la peste 30 de ani, în 1997, s-a înscris la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ în clasa a unsprezecea. Cursurile de aici le-a terminat odată cu câştigarea Primăriei Sectorului 5.

Actualul primar al Sectorului 5 a încercat de mai multe ori să promoveze Bacalaureatul. Prima dată s-a înscris în examen la Liceul agricol „Cezar Nicolau“ din Brăneşti, unde a fost însă eliminat din examen după ce, se pare, este prins cu fiţuici. Cu toatea astea, varianta oficială a lui Vanghelie a fost că pur şi simplu nu s-a prezentat la examen. Apoi a dat acelaşi examen la Liceul „Mihail Kogalniceanu“, din Snagov, unde a reuşit să-şi obţină diploma. Avea 33 de ani. A urmat înscrierea la două facultăţi particulare, de Drept şi Ştiinţe Economice, dar la ultima a fost nevoit să renunţe din lipsă de timp.

Marian Vanghelie - perchezitii - 12 martie 2015 FOTO Eduard Enea/Adevarul

În ceea ce priveşte cariera politică a lui Marian Vanghelie, aceasta a început în 1992 când actualul primar a intrat în Convenţia Solidarităţii Sociale, partidul sindicalist transformat ulterior în Partidul Solidarităţii Sociale, din care facea parte Miron Mitrea. Vanghelie era cunoscut atunci drept ajutorul acestuia. Apoi, prin fuziunea din 1995 a ajuns în PDSR.

Marian Vanghelie a fost vicepreşedinte al departamentului de organizare al partidului în perioada 1993-1996, devenind preşedintele organizaţiei PSD a Sectorului 5 în 1996. Patru ani mai târziu, devenea edilul sectorului, poziţie pe care nu a mai părăsit-o de atunci, fiind în prezent la cel de-al patrulea mandat.

Averea lui Vanghelie, ştiută de el

În ceea ce priveşte agoniseala edilului, aceasta nu a fost ştiută clar niciodată, pentru că primarul a evitat să îşi completeze declaraţia de avere şi s-o publice pe site-ul Primăriei Sectorului 5, aşa cum prevede legea. 

Cu toate acestea, Marian Vanghelie a completat la un moment dat o declaraţie de avere şi potrivit acesteia edilul ar deţine un apartament şi o casă, de 110 şi, respectiv, 108 metri pătraţi şi un autoturism marca Mercedes. Vanghelie a mai scris că deţine cinci ceasuri în valoare totală de 70.000 de euro şi cinci tablouri, în valoare totală de 85.000 de euro. De asemenea, acesta a acordat un împrumut în nume personal în valoare de 2.260.000 lei unei persoane fizice, venitul edilului din anul 2011 fiind de 55.896 lei, echivalentul unui venit lunar de 4.658 lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite