Articol publicitar

Depozitul Ecologic Vidra deţine toate autorizaţiile şi licenţele prevăzute de lege şi asigură autonomia Bucureştiului şi a judeţului Ilfov pentru tratarea, sortarea şi neutralizarea deşeurilor în următorii 20 de ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eco sud

Profitând de contextul actual, în care deşeurile reprezintă un subiect intens dezbătut în toate mijloacele de comunicare, anumite publicaţii şi televiziuni au preluat o temă falsă a crizei tratării, sortării şi depozitării deşeurilor în Bucureşti şi Ilfov, fără să facă o minimă verificare a acestor informaţii, prezentând fapte, situaţii şi materiale care induc în eroare publicul, comunităţile locale şi autorităţile publice.

Compania Eco Sud S.A. este lider de piaţă în tratarea, selectarea şi eliminarea deşeurilor produse de populaţie în diverse zone din România, dispunând de infrastructuri de protecţie a mediului, instalaţii, platforme de transfer, staţii de sortare şi compostare  de importanţă  esenţială pentru gestionarea deşeurilor, pentru reciclare şi pentru un mediu curat de viaţă.

Una dintre temele false prezentate de publicaţiile şi emisiunile televizate ar fi lipsa licenţei ANRSC pentru Depozitul Ecologic Vidra cât şi un aşa-zis proces verbal de control al acestei instituţii care pune în discuţie anumite sume încasate ca si tarif de compania Eco Sud începând cu anul 2016.

În ce priveşte licenţa A.N.R.S.C, precizăm că Eco Sud deţine licenţe pentru toate centrele de management integrat al deşeurilor pe care le operează în România, inclusiv pentru Depozitul Ecologic Vidra, aceasta fiind confirmată de Curtea de Apel Bucureşti care a reţinut recent faptul că A.N.R.S.C. are obligaţia de a modifica condiţiile asociate licenţei şi pentru acest depozit, conform Sentinţei Civile nr. 1293/2021, pronunţată la data de 24.09.2021 în dosarul nr. 557/2/2021, din al cărui dispozitiv cităm următoarele: „Obligă pârâta A.N.R.S.C. să soluţioneze cererea reclamantei de modificare a condiţiilor asociate licenţei în ceea ce priveşte depozitul Vidra”.

Referitor la aşa-zisul Proces Verbal de control al ANRSC, arătăm faptul că acesta este invalidat de o hotărâre a Consiliului General al CGMB, care reglementează tarifele pentru perioada controlată, respectiv 2016-2020, cât şi de Hotărârea judecătorească nr. 2885 din data de 17.04.2019 rămasă definitivă în luna iulie 2020 care reglementează un tarif de 42,4 euro/tona, confirmând faptul că Eco Sud a încasat mai puţin din tariful practicat, fiind de fapt în situaţia inversă de a încasa diferenţe de tarif iar nu de a plătit aceste diferenţe, cum eronat şi abuziv a specificat ANRSC în Procesul Verbal de control.

Este regretabil că în România anilor 2021 ţară membră a Comunităţii Europene, anumite instituţii ale Statului Român ignoră premeditat hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii şi preferă, într-un context agravat de starea de pandemie, să raspândească ştiri false şi să transmită pe diverse canale de comunicare informaţii eronate prin care să promoveze o falsă criză a deşeurilor cu efectul incontestabil al subminării liniştii publice şi a traiului decent în comunităţile locale.

Compania Eco Sud S.A. deţine autorizaţie integrată de mediu valabilă pentru o perioadă de 10 ani aferentă Depozitului Ecologic Vidra în care este prevăzută capacitatea de 11.500.000 m3, capacitate care asigură independenţa tratării, sortării şi depozitării deşeurilor din Municipiul Bucuresti şi din Ilfov pentru următoarea perioadă de 20 de ani, este licenţiată Clasa I prin Ordin emis de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (conform hotărârii Curţii de Apel Bucureşti) şi este certificată pentru Sistemul de Management de Calitate, Mediu, Sănătate şi Securitate Ocupaţională de către organismul de certificare TUV Rheinland InterCert Gmbh – Germania.

Capacitatea autorizată de 11.500.000 m3 cât şi tariful de 42,4 euro/tonă au fost confirmate prin două hotărâri judecătoreşti definitive, care sunt obligatorii atât pentru societatea noastră cât şi pentru autorităţile publice din România.

Tratăm, sortăm şi selecţionăm zilnic cantităţi de deşeuri produse de o populaţie de peste 4 milioane locuitori, deţinem o suprafaţă ecologică pentru managementul deşeurilor de peste 2.500.000 mp şi gestionăm investiţii publice şi private în protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei iar activitatea desfăşurată de noi este de importanţă ecologică majoră pentru populaţie, comunităţi şi autorităţi locale, contribuind în mod decisiv la realizarea ţintelor de mediu stabilite de Uniunea Europeană pentru România.

Depozitele ecologice, staţiile de sortare, instalaţiile de compostare şi platformele de transfer deţinute de compania Eco Sud în România rămân cea mai sigură soluţie de tratare a deşeurilor generate de populaţie iar încrederea constantă a oamenilor în profesionalismul nostru manifestată de peste 20 de ani reprezintă o garanţie a unui mediu de viaţă sănătos şi a unui management benefic al deşeurilor, absolut necesare pentru orice persoană sau comunitate.

Cu un portofoliu de şase Centre de Management al Deşeurilor, compania Eco Sud gestionează un procent semnificativ din cantitatea de deşeuri produsă în România, lucru care o plasează în postura de lider naţional în acest domeniu.

Eco Sud a preluat gestiunea depozitelor de deşeuri şi a centrelor de management integrat al deşeurilor în urma unor licitaţii publice organizate în conformitate cu normele europene de mediu, de către consilii judeţene, primării, asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru salubrizare.

Gestiunea Depozitului Ecologic Vidra şi construirea acestuia a fost atribuită companiei Eco Sud în urma unei licitaţii internaţionale organizate în anul 1999 de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. Licitaţia a fost organizată ca urmare a studiului efectuat de compania japoneză JICA şi care a stabilit  necesitatea construirii a două depozite ecologice pentru gestionarea şi tratarea deşeurilor produse în municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov, unul poziţionat în partea de nord a oraşului şi unul pozitionat în partea de sud a Bucureştiului, exploatat de Eco Sud în baza unui contract valabil până la atingerea capacităţii finale a depozitului, deci pentru o perioadă viitoare de circa 20 de ani, fapt confirmat prin două hotărâri judecătoreşti definitive.

Depozitul Ecologic Vidra este proiectat şi construit în conformitate cu cele mai exigente norme de mediu ale Uniunii Europene, deţine toate autorizaţiile necesare funcţionării în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană şi poate susţine gestionarea şi tratarea deşeurilor din întreg oraşul Bucureşti şi judeţul Ilfov pentru urmatoarea perioadă de 20 de ani, având porţile deschise pentru toţi colectorii şi deţinătorii de deşeuri care respectă standardele şi legislaţia de mediu în vigoare, deţinând o capacitate de 11.500.000 m3, fapt confirmat prin două hotărâri judecătoreşti definitive.

Niciun cetăţean, nicio comunitate locală şi nicio autoritate publică din Bucureşti sau Ilfov nu trebuie să îşi facă griji în legătură cu serviciile ecologice şi capacităţile de tratare, sortare şi depozitare a deşeurilor oferite de compania Eco Sud şi orice referire şi interpretare apărute în spaţiul public privind o eventuală criză a tratării, sortării şi depozitării deşeurilor în Bucureşti şi Ilfov este complet neavenită.

Nutrim speranţa că partenerii noştri din presă şi televiziuni vor manifesta pe viitor rigoare şi o documentare serioasă în demersul jurnalistic, în contextul în care deşeurile reprezintă un subiect de importanţă majoră pentru comunităţi, cetăţeni şi autorităţile locale şi naţionale.

Eco Sud S.A.
Prin Director General
Adrian Scarlat

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite