Compania românească Astra Vagoane şi o firmă chineză vor livra 100 de tramvaie în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tramvai produs de Astra dup[ un model al Siemens, care circulă deja în Cluj şi Oradea FOTO tramclub.org
Tramvai produs de Astra dup[ un model al Siemens, care circulă deja în Cluj şi Oradea FOTO tramclub.org

Asocierea dintre compania românească Astra Vagoane şi compania chineză CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) a câştigat licitaţia pentru a livra 100 de tramvaie în Bucureşti.

Asocierea româno-chineză a primit din partea Primăriei Capitalei 100 de puncte, respectiv maximul de posibil, la ultima evaluare a ofertelor, scrie Club Feroviar.

Evaluarea ofertelor, tehnică şi financiară, a primit şi avizul conform necondiţionat din partea Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, potrivit sursei citate.

Turcii, desemnaţi iniţial câştigători

Licitaţia pentru cele 100 de tramvaie fusese iniţial câştigată de turcii de la Durmazlar Makine.

Însă la începutul lunii decembrie, decizia de atribuire prin care turcii au fost desemnaţi câştigători a fost anulată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).

Oferta turcilor a avut câteva probleme printre care lăţimea tramvaiului, peste cea admisă, de maximum 2,45 metri (modelul Panorama propus are 2,65 metri) şi absenţa activităţilor de omologare la RINA Services Spa, agenţie propusă în cuprinsul ofertei pentru omologarea tramvaiului.

În plus, CNSN a mai stabilit că turcii de la Durmazlar nu au depus în oferta iniţială graficul de livrare a tramvaielor, acesta fiind dat doar atunci când autoritatea contractantă, adică Primăria capitalei, a cerut clarificări.

De asemenea, CNSC a obligat Primăria Capitalei la plata sumei de 35.000 de lei către Astra Vagoane Călători SA, reprezentând cheltuielile cu avocaţii.

Mai mult, în data de 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate asocierii aflată în dispută cu firma turcă. Mai precis Curtea a respins acţiunile depuse de Primărie şi Durmazlar împotriva deciziei CNSC din decembrie 2019 care dădea dreptate producătorului româno-chinez.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite