Cel mai mare avion din lume ar putea ajunge şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Dougie Edmond
FOTO Dougie Edmond

Cel mai mare avion din lume, Antonov AN-225 Mriya realizat de compania ucraineană Antonov, ar urma să aterizeze în Bucureşti în prima parte a lunii octombrie 2021. Compania ar fi solicitat Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti permisiunea de a zbura spre aeroportul Henri Coandă, dar este neclar dacă Antonov ar fi obţinut toate autorizaţiile necesare pentru a opera zborurile spre şi dinspre Bucureşti.

Datele la care acest avion este aşteptat la Bucureşti OTP sunt 7, respectiv 8 octombrie, însă pot apărea modificări. Avionul va zbura joi din Linz (Austria) spre capitala României, iar apoi vineri şi duminică va efectua două zboruri din Bucureşti spre Riyadh (Arabia Saudită), potrivit boardingpass.ro. 

Antonov AN-225 Mriya este cel mai mare avion din lume, fiind propulsat de şase motoare, iar primul zbor al său a avut loc la 21 decembrie 1988.

În prezent, în serviciul comercial se află un singur avion de acest tip, disponibil pentru transporturi comerciale de gabarit depăşit, de până la 250 tone. Aeronava poate decola cu o masă totală de 600 de tone, din care 300 de tone poate fi masa maximă pentru combustibil. Un al doilea avion AN-225 a fost parţial construit la sfârşitul anilor ’80, însă nu a fost finalizat din motive financiare.

Avionul are o lungime de 84 de metri, înălţime de 18.1 metri, iar anvergura aripilor este de 88.4 de metri şi poate fi pilotat doar de un ehipaj format din şase membri. 

Unicul AN-225, operat de producătorul de avioane Antonov, nu zboară regulat. În decursul ultimilor ani a efectuat doar câteva zeci de zboruri, iar prezenţa sa pe un aeroport românesc reprezintă o premieră pentru ţara noastră şi o foarte rară oportunitate de a admira acest avion îndeaproape.

În trecut au mai existat zvonuri despre un posibil zbor al acestui AN-225 la Constanţa, însă acesta nu a fost concretizat. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite