Vizita lui Recep Erdogan în Moldova ar putea fi anulată, urmare a tensiunilor de la Chişinău provocate de expulzarea celor şapte cetăţeni turci

Vizita lui Recep Erdogan în Moldova ar putea fi anulată, urmare a tensiunilor de la Chişinău provocate de expulzarea celor şapte cetăţeni turci

FOTO presedinte.md

Vizita în Republica Moldova a preşedintelui Turciei, Recep Erdogan, ar putea să nu mai aibă loc pe fundalul tensiunilor din jurul subiectului privind expulzarea a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul Orizont. Anunţul a fost făcut de către deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul emisiunii „Adevărul Live”, Vlad Bătrîncea a încercat să demonstreze că Igor Dodon nu este implicat în decizia SIS de a-i expulza pe cei şapte cetăţeni turci şi a prezentat câteva argumente.

Socialistul a subliniat că lui Igor Dodon nu-i este convinabilă această situaţie pe motiv că „mediatic a bătut doar în preşedintele ţării”.

„Este convenabil preşedintelui ţării acest lucru înaintea vizitei domnului Erdogan în Moldova sau acest lucru a pus în pericol însăşi desfăşurarea vizitei?”, a afirmat parlamentarul.

Potrivit lui, dacă şeful statului ar fi avut o înţelegere cu Vlad Plahotniuc pe marginea expulzării cetăţenilor turci, atunci decizia respectivă ar fi fost luată într-o perioadă mai avantajoasă din punct de vedere al contextului politic, însă nu înainte de vizita la Chişinău a liderului de la Ankara, pentru care Igor Dodon s-ar fi pregătit foarte mult.

Vlad Bătrîncea consideră că expulzarea celor şapte cetăţeni s-a produs la comanda liderului PDM, Vlad Plahotniuc, care „este o persoană capabilă de anumite combinaţii şi manevre” şi care a anticipat că va exista o reacţie negativă atât pe intern, cât şi pe extern la adresa lui Igor Dodon.

De menţionat că Recep Erdogan urma să întreprindă o vizită în Republica Moldova în luna octombrie curent, pentru a participa la inaugurarea clădirii Preşedinţiei, care a fost reparată din banii Guvernului Turciei.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

 

citeste totul despre: