VIDEO Protest spontan faţă de demolarea Cinematografului Gaudeamus. Andrei Năstase: În spatele acestei afaceri stă Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de oameni au ieşit în după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 iunie, la un protest spontan la apelul primarului ales al Chişinăului, Andrei Năstase, faţă de acţiunile de demolare a Cinematografului Gaudeamus. Năstase susţine că lucrările de demolare a edificiului au loc cu încălcarea legislaţiei, iar în spatele acestei „afaceri”, unde ar urma să fie ridicat un bloc locativ, ar sta Vlad Plahotniuc.

Andrei Năstase s-a arătat indignat că lucrările de demolare a edificiului se desfăşoară sâmbătă, sugerând că se acţionează în grabă până la validarea mandatului său, ca acesta să nu mai poată interveni. 

Potrivit lui, chiar s-ar încerca tergiversarea validării mandatului său de primar, pentru ca dânsul să nu poată să oprească anumite scheme de corupţie aflate în derulare.

Năstase consideră că şi viceprimarul Nistor Grozavu este implicat în schema de schimbare a destinaţiei terenului şi de autorizare a demolării construcţiei, deoarece i-a părut straniu că demolarea a început îndată ce a stabilit o întrevedere cu Grozavu, duminică, la Primărie, pentru a vedea dosarul privatizărului cinematografului.

Primarul ales a menţionat că s-a adresat cu un demers la Procuratură pe acest caz, însă lucrările de demolare oricum continuă.  

„Este cazul să ieşim încoace cu toţii, cel puţin să ne manifestăm atitudinea faţă de această crimă împotriva patrimoniului naţional. Uitaţi-vă ce se întâmplă în momentul de faţă, cum este dat jos un edificiu, pe ascuns. Dragă societate civilă, vreau să te văd activă”, a declarat Andrei Năstase într-o postare video live, realizată pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp, la îndemnul primarului ales, au ieşit zeci de oameni care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de demolarea cinematografului. 

De asemenea, la faţa locului a venit şi un echipaj al Poliţiei, care însă le-a explicat protestatarilor că poliţiştii nu pot stopa lucrările de demolare şi că o pot face doar cei de la Agenţia de Stat în Construcţii.

În cele din urmă, în jurul orei 22.00, Andrei Năstase a îndemnat oamenii să plece pe la casele lor, solicitându-le ca aceştia să fie cu ochii pe Gaudeamus. În plus, Năstase a spus că va merge duminică, ora 9.00, la Primărie, pentru a vedea dosarul legat de Gaudeamus. 

„Să văd unde sunt problemele, să văd cât de legitimă este această decizie de demolare, să văd cât de legală a fost privatizarea acestui imobil”, a adăugat Năstase.

Într-un comunicat de presă emis recent de Primărie se menţionează că lucrările de demolare se desfăşoară legal.

1. Lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1.007,5 metri pătraţi se execută autorizat, conform autorizaţiei de desfiinţare nr. 28/a/18 din 22.03.2018. 

2. Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004. 

3. Iniţial, la solicitarea agentului economic, Primăria municipiului Chişinău a emis autorizaţie de desfiinţare a construcţiei încă la data de 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanţi ai societăţii civile. La data de 20.09.2017, instanţa de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată în mod legal. 

4. De asemenea, la data de 27 februarie 2018, Primăria municipiului Chişinău a eliberat Certificat de Urbanism pentru elaborarea Planului urbanistic zonal pentru terenul din str. Vasile Alecsandri, 4, pentru amplasarea unui complex rezidenţial şi operarea de modificări în regulamentul local de urbanism şi atribuirea codului de reglementare urbanistică de tipul „R” (rezidenţială).   

5. Reprezentanţii Primăriei municipiului Chişinău se află pe şantier pentru a examina modul de executare a lucrărilor de demolare, iar în cazul în care agentul economic a admis încălcări ale Planului de organizare a şantierului, acesta va fi sancţionat contravenţional. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite