Stoianoglo: Maia Sandu m-a întrebat de ce încă nu am deschis un dosar penal pe numele lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianolgo şi Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi bilaterale
Alexandru Stoianolgo şi Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi bilaterale

Procurarul general Alexandru Stoianolgo a dezvăluit joi, 19 august, că preşedintele Maia Sandu i-ar fi reproşat, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, de ce încă nu a deschis dosare penale pe numele mai multor deputaţi din opoziţie.

Potrivit lui Stoianoglo, Maia Sandu a întrebat procuratura de ce nu a deschis dosare penale pe numele mai multor deputaţi Socialişti, inclusiv pe numele lui Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi liderului comunist, Vladimir Voronin. 

Stoianoglo consideră că această abordare din partea preşedintelui ţării este contrară legislaţiei şi este inadmisibilă.

Stoianoglo a precizat că Maia Sandu nu i-a reproşat nimic cu privire la lipsa de dosare penale în cazul deputaţilor din Partidul Şor.

Stoianoglo a comunicat că nu va demisiona, pentru că nu a încălcat legea: „Am făcut totul conform legii şi nu am deschis dosare penale la comandă”.

„În toată această perioadă doamna Preşedinte nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor din Procuratură, despre problemele cu care ne confruntăm sau cum ar putea să ne ajute pentru a redresa situaţia. Toată colaborarea şi interesul Domniei sale s-a rezumat la problema anchetării unor persoane şi la dosare individuale. Exact după acest scenariu se derulau şi şedinţele Consiliului Suprem de Securitate, care se convocau strict pentru ca Procurorul General să fie ”raportor de serviciu” pe dosare sensibile şi speţe individuale. Tentativele mele de a explica faptul că examinarea unor dosare penale nu intră în competenţa CSS şi că acest lucru reprezintă o ingerinţă în activitatea de urmărire penală, lucru interzis prin lege, au fost brutal combătute prin unicul argument: incompetenţă şi lipsă de eficienţă din partea Procuraturii”, a spus Stoianoglo.

El susţine că „apogeul colaborării dintre Procuratură şi Preşedinţie a fost atins la ultima şedinţă a CSS, organizată peste noapte, la care au fost invitaţi şi conducătorii procuraturilor specializate.” 

„În toată cariera mea de procuror, cred că este pentru prima dată când un şef de stat cheamă şefii procuraturilor specializate la raport. Şi-a permis-o cred doar Plahotniuc. Potrivit legii, Procuratura Generală poate fi reprezentată la CSS doar de către unul dintre conducătorii săi, ceilalţi procurori îşi exercită atribuţiile în conformitate cu legea. Este evident că unicul scop urmărit prin ultima şedinţă a CSS a fost de a ataca şi acuza Procuratura de lipsă de eficienţă şi, respectiv, de a iniţia modificările legislative pentru demiterea Procurorului General. (...) Mai mult, în cadrul aceleiaşi şedinţe, Preşedintele statului a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanţi ai actualei opoziţii, cerându-ne insistent să-i tragem la răspundere penală. Pentru ca societatea să înţeleagă mai bine despre ce este vorba, îndemnăm Preşedinţia să publice nu doar deciziile Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv din 10 august, ci şi anexele cu numele celor pe care guvernarea îi vrea cu dosare penale”, a declarat procurorul general.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite