Stoianoglo: Ţinta războiului PAS contra corupţiei am devenit chiar eu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stoianoglo

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, spune că a devenit „prima şi principala ţintă” în războiul anunţat de guvernarea PAS corupţiei. Potrivit procurorului, „într-un timp record şi cu încălcarea flagrantă a procedurilor şi regulilor, a fost elaborată şi aprobată o lege care prevede toate instrumentele de înlăturare, suspendare, demitere a procurorului general”, transmite IPN.

În opinia sa, acestea sunt mecanisme iniţiate şi controlate politic. Şeful Procuraturii afirmă că este vorba şi despre o campanie de discreditare, „pusă la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale”, politicieni, printr-o reţea de ONG-uri şi aşa-zişi experţi independenţi.

„Zilnic, în dezbateri televizate sau postările lor online se arunca cu noroi, se manipula la greu, se opera intenţionat cu jumătăţi de adevăr şi se modela realitatea aşa cum cerea pupitrul de comandă. Procurorul general era învinuit de legături cu lumea criminală, interese obscure şi incompetenţă. Orice decizie sau acţiune a procurorului general era blamată şi criticată”, a declarat Alexandr Stoianoglo într-un briefing de presă.

Alexandr Stoianoglo spune că au fost iniţiate câteva procese judiciare, autorii cărora au pus la îndoială legalitatea numirii sale în funcţie. „E cunoscut faptul că pentru anularea rezultatelor concursului pentru selectarea procurorului general erau puse în joc sume exorbitante, iar acest lucru îl ştiu nu doar eu. Litigiile pe aceste speţe s-au încheiat abia acum, recent. Mai mult, numai în ultimele trei luni, unii politicieni, foşti procurori, avocaţi, de cinci ori s-au adresat Consiliului Superior al Procurorilor cu solicitări neîntemeiate de a porni împotriva mea anchete penale. Iar pe parcursul lunii septembrie curent, societăţii i-au fost prezentate studii dedicate activităţii Procuraturii Generale şi şefului acesteia. Toate concluziile autorilor critică activitatea Procuraturii şi activitatea sa, chiar dacă nimeni din ei nu a solicitat vreo informaţie oficială pentru fundamentarea constatărilor, notează Alexandr Stoianoglo

„Investigând dosarul împotriva principalului mafiot din istoria Procuraturii Republicii Moldova – fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, am reuşit, în condiţii legale şi cu suportul experţilor EUROPOL, să decodăm şi să descifrăm corespondenţa de pe unul din telefoanele utilizate de către Viorel Morari. Datele pe care am reuşit să le analizăm demonstrează clar cum şi cu ajutorul cui fostul şef al Procuraturii Anticorupţie a manipulat opinia publică şi mai continuă să o facă pentru a discredita activitatea Procuraturii şi a procurorului general”, afirmă Alexandr Stoianoglo.

Potrivit lui, în septembrie 2019, „fiind restabilit în mod ilegal în funcţia de procuror anticorupţie, Viorel Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii de atunci, consultându-i şi oferindu-le serviciile sale, lucruri incompatibile cu statutul de procuror”. Stoianoglo a citat pretinse convorbiri ale lui Viorel Morari cu reprezentanţii societăţii civile, dar şi cu fostul ambasador al Uniunii Europene la Chişinău.

„Corespondenţa telefonică a lui Viorel Morari cu reprezentanţii puterii, ONG-urile şi corpul diplomatic pe care v-am prezentat-o a avut loc în intervalul noiembrie -decembrie 2019 – perioadă în care era în toi concursul pentru selectarea candidaţilor la şefia Procuraturii Generale, precum şi prima jumătate a lunii ianuarie 2020 – adică, în plin proces de desfăşurare a controalelor la procuraturile specializate. Vă asigur că schema prin care această reţea îşi îndeplineşte misiunea funcţionează până în prezent. Ce s-a schimbat este intensitatea acestor atacuri şi modul injust. Pentru că sunt implicate instituţii de presă, iar noi nu le putem răspunde tot timpul”, afirmă Stoianoglo.

Viorel Morari nu a comentat deocamdată declaraţiile procurorului general.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite