SIS şi Preşedinţia R. Moldova, acuzate de complicitate în cazul răpirii judecătorului ucrainean Nicolae Ceauş. Deputaţii socialişti cer demisia şefului SIS VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş
Judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş

Deputaţii socialişti Adrian Lebedinschi şi Grigore Novac, membri ai Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor răpirii judecătorului ucrainean Nicolae Ceauş, care s-a produs în centrul Chişinăului, au acuzat Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Preşedinţia Republicii Moldova de complicitate în cazul răpirii judecătorului.

Deputaţii socialişti susţin că există dovezi că răpirea judecătorului ucrainean a fost realizată de către serviciile secrete ucrainene, în colaborare cu SIS din Republica Moldova şi cu acordului preşedintelui Maia Sandu, care, potrivit deputaţilor socialişti, ar fi agreat această operaţiune cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Socialiştii afirmă că Preşedinţia a refuzat să colaboreze cu Comisia parlamentară de anchetă pe acest subiect, motivând că nu ar dispune de timp, iar SIS s-ar fi preocupat de distrugerea probelor şi de ducerea în eroare a anchetei pornite de organele de drept.

„Serviciul de Informaţii şi Securitare la fel a încercat să facă foarte multe mişmaşuri şi să ne ducă pe psite greşite”, a declarat Grigore Novac, care a solicitat demisia şefului SIS, Alexandru Esaulenco.

Potrivit socialiştilor, Nicolae Ceauş s-a aflat mereu supravegheat şi urmărit de către SIS. 

„Mai mult decât atât, în luna ianuarie 2021, SIS a prezentat o notă amplă, cu privire la cazul Ceaş, preşedintelui Maia Sandu înainte de vizita sa în Ucraina. Din păcate, nici SIS şi nici Preşedinţia nu au acceptat să ne prezinte această notă informată, deşi majoritatea materialilor sunt secrete şi noi nu le putem face publice”, a spus Adrian Lebedinschi. 

Pentru a accentua implicarea SIS în operaţiunea de răpire, Lebedinschi a declarat că, potrivit unor informaţii, încă în anul 2018 serviciile secrete ucrainene propuneau autorităţilor de la Chişinău 300.000 de dolari ca să-l aducă pe Ceauş la frontiera cu Ucraina.

Tot în acest context, Lebedinschi a comunicat că, înainte de răpirea lui Ceauş, serviciile secrete din Moldova şi Ucraina au organizat mai multe şedinţe comune secrete.

În plus, Lebedinschi susţine că doi dintre răpitori au închiriat un apartament chiar vizavi de clădirea Direcţiei Chişinău a SIS.

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş (54 de ani), dat în urmărire de autorităţile de la Kiev pentru luare de mită (150.000 de dolari) a fost răpit pe 3 aprilie 2021, în centrul Chişinăului, de către indivizi înarmaţi şi dus cu un microbuz într-o direcţie necunoscută.

Ulterior, judecătorul ucrainean a apărut într-un video publicat pe Telegram în care susţine că starea lui de sănătate este bună şi că dânsul nu a fost maltratat, asta deşi, într-un alt video apărut imediat după răpirea acestuia, se observă că judecătorul a fost bătut.

Preşedintele Maia Sandu a respins acuzaţiile că ar fi implicată în răpirea judecătorului ucrainean sau că măcar ar fi ştiut că se pregăteşte o asemenea acţiune.

Şi autorităţile ucrainene au negat că sunt implicate în răpirea judecătorului şi s-au arătat dispuse să colaboreze cu autorităţile moldoveneşti în vederea elucidării acestui caz.

Svetlana Ceaus, soţia judecătorului ucrainean care a fost răpit, pe 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de câţiva indivizi înarmaţi, susţine că soţul ei a fost răpit pentru că a refuzat să continue procesul de obţinere a azilului politic în R. Moldova şi pentru că intenţiona să revină în Ucraina, unde ar fi trebuit să depună mărturii împotriva oamenilor lui Alexandr Gronovskii, persoană apropiată de ex-preşedintele Petro Poroşenko.

Svetlana Ceaus a mărturisit că răpirea s-a produs la amiază, în jurul orei 12, când Nikolai Ceas a fost să-şi ia copilul de la antrenament, alături de un bodyguard, care îl însoţea mereu. Odată ieşiţi din centrul de fitness, Nikolai Ceaus şi bodyguardul său se îndreptau spre maşină, moment în care 6 indivizi mascaţi, îmbrăcaţi în negru, au ieşit dintr-un microbuz alb. Trei dintre ei s-au năpustit asupra lui Nikolai Ceaus, iar alţi trei asupra bodyguardului.

Svetlana Ceaus a mărturist că bodyguardul a fost bătut, i-au fost legaţi ochii şi gura şu ulterior a fost aruncat într-un şanţ, unde şi-a pierdut cunoştinţa.

Soţia judecătorului a mai spus că nu cunoaşte unde la moment se află soţul ei şi dacă mai este în viaţă.

Precizăm că pe canalele de Telegram au apărut primele imagini cu Nicolai Ceaus după ce acesta a fost răpit. Din imagini se vede că judecătorul a fost maltratat fizic.

De partea cealaltă, organele de drept din Republica Moldova au deschis un dosar penal pe acest caz. Totodată, atât SIS, cât şi MAI au negat că sunt implicate în răpirea judecătorului sau că au fost informate despre operaţiunea respectivă. Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a afirmat că oamenii legii au găsit microbuzul implicat în răpirea judecătorului şi că o persoană a fost reţinută.

Mai mult, ministrul de Interne, Pavel Voicu, a comunicat luni, 5 aprilie, că indivizii înarmaţi care l-au răpit pe judecător, în plină zi, sunt cetăţeni străini, iar ceea ce a avut loc este o infracţiune.

Ministrul nu a precizat ţara de origine persoanelor implicate în răpirea judecătorului, însă cel mai probabil aceştia sunt ucraineni, deoarece, potrivit ministrului, MAI deţine informaţia precum că indivizii respectivi au intrat în Republica Moldova din direcţia Ucrainei, iar imediat ce l-au răpit pe Ceauş au părăsit Moldova traversând frontierea cu Ucraina. În plus, Pavel Voicu spune că oamenii legii au ridicat documente în limba ucraineană.

Ministrul a comunicat că a fost deschis un dosar penal pe acest caz, iar o persoană a fost reţinută. Potrivit lui, oamenii legii depistat autovehiculul implicat în răpire, au fost ridicate documente şi mai multe amprente. 

„Sunt suficiente probe că această crimă a fost comisă de către cetăţeni străini veniţi din Ucraina. Cetăţenii au părăsit ţara în Ucraina”, a spus Voicu. Ministrul speră că organele de drept din Ucraina vor oferi mai multe detalii pe acest caz.

Serviciul de Informaţii şi Securitate a negat că a fost implicat în răpirea judecătorului ucrainean.

Preşedintele Maia Sandu a declarat că este inadmisibil ca oamenii să fie răpiţi şi să fie duşi într-o direcţie necunoscută. Şeful statului a cerut SIS şi MAI să elucideze acest caz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite