Schimb de replici dure între deputaţii Novac şi Litvinenco după prezentarea sondajului IRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco si Grigore Novac
Sergiu Litvinenco si Grigore Novac

Schimb de replici acide între deputatul PAS Sergiu Litivinenco şi deputatul PSRM Grigore Novac, după prezentarea sondajului Institutului Republican Internaţional. Reprezentanţii PAS, care se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei potrivit sondajului, spun că studiul este unul credibil, iar la următorul scrutin socialiştii vor pierde semnificativ din numărul de mandate, transmite IPN.

De cealaltă parte, socialistul Grigore Novac acuză PAS-ul că ar pune la bătaie sănătatea oamenilor, organizând alegeri în pandemie, doar pentru a-şi mări fracţiunea parlamentară.

Potrivit sondajului IRI, la următoarele alegeri, PAS ar obţine 33% din voturi, fiind urmat de PSRM cu 19% din sufragii. Partidului lui Renato Usatîi ar obţine 6%, iar Partidul Şor şi Platforma DA s-ar afla la limita accederii în Parlament.

„Rezultatul PSRM prezentat în sondaj încă nu reflectă „nunta” chiar atât de deschisă cu Partidul Şor, vor lua vreo 15 mandate şi se duc la groapa de gunoi a istoriei, din acest motiv ei nu acceptă să mergem acum la anticipate, pentru că cetăţenii le vor da un vot de blam. Rezultatele sondajului IRI sunt foarte credibile, este unicul sondaj care a arătat că Maia Sandu va avea un scor mai bun decât Igor Dodon la prezidenţiale”, a spus  Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, socialiştii spun că PAS ar face tot posibilul ca să asimileze electoratul Platformei DA, iar surpriza scrutinului viitor va fi formaţiunea lui Renato Usaîi.

„Miza PAS este să-şi mărească fracţiunea şi lor nu le pasă că mor oamenii şi umplem cimitirele. Platforma DA nu va ajunge în următorul Parlament şi acesta şi este scopul celor de la PAS, să-i înghită complet şi să le bată ultimul cui în capacul politic. Cred că vom avea surprize şi vom avea cel puţin un partid nou în viitorul Parlament”, a spus Grigore Novac.  

Reprezentanţii PAS spun că anticipează obţinerea a cel puţin 55 de mandate, întrucât datele sondajului nu includ şi voturile din diaspora, iar dacă nu vor avea majoritate în viitorul Parlament, vor pactiza cu Platforma DA.

„Platforma DA are şanse reale să intre în Parlament şi sper ca acest lucru să se întâmple şi, evident, cu Platforma DA vom face o coaliţie şi vom implementa reforme serioase care vor duce la îmbunătăţirea vieţii oamenilor”, a mai spus  Sergiu Litvinenco.

În acelaşi timp, socialiştii nu exclud o coaliţie PSRM-PAS în viitorul Parlament, după experienţa anului 2019.

„Este clar că următorul Parlament va fi de coaliţie şi cred că va fi o coaliţie largă. Nu excludem o coaliţie cu PAS-ul, deşi ei anterior jurau pe Biblie ca nu fac coaliţie cu noi, până la urmă au făcut”, a mai spus Grigore Novac. 

Sondajul Institutului Republican Internaţional a fost realizat pe tot teritoriul Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene) în perioada 9 februarie 2021 – 16 martie 2021, pe un eşantion de 2.001 persoane şi are o marjă de eroare de plus/minus 2,4%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite