Rusia. A intrat în vigoare legea ce obligă reţelele de socializare să şteargă postările despre proteste neautorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Începând cu 1 februarie, în Federaţia Rusă intră în vigoare modificările legislative ce obligă reţelele de socializare, care zilnic sunt vizitate de cel puţin 500.000 de cetăţeni ruşi, să caute şi să şteargă informaţiile despre proteste neautorizate.

Deocamdată, noile prevederi legislative nu prevăd şi sancţiuni pentru situaţia în care reţelele de socializare vor refuza să execute legea. Autorii speră că reţelele de socializare vor aplica legea în mod voluntar.

De asemenea, legea obligă reţelele de socialzare să combată pornografia infantilă, informaţia despre pregătirea şi comercializarea drogurilor, informaţia despre suicid şi acţiuni care ar putea determina suicidul, informaţia care arată lipsă de respect faţă statut rus şi Constituţia rusă, informaţia ce cheamă la acte de terorism şi extremism etc.

În ianuarie, în Rusia a intrat în vigoare o altă lege, care spune că reţelele de socializare riscă amenzi imense dacă vor refuza să şteargă informaţia interzisă în Federaţia Rusă. Amenzile pentru refuzul repetat de a şterge informaţia interzisă în Rusia vor constitui între 10% şi 20% din profiturile companiilor, ceea ce pentru Facebook şi YouTube ar putea însemna amenzi de milioane sau chiar de miliarde de dolari, scrie presa rusă.

Pe fundalul protestelor masive din Federaţia Rusia, din 23 şi 31 ianuarie, organizate în susţinerea lui Aleksei Navalnîi, autorităţile ruse au promis că vor amenda Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, TikTok, Odnoklasniki, VKontake pentru faptul că nu au şters chemările privind participarea la proteste neautortizate. 

Poliţia rusă a arestat duminică peste 4.000 de persoane şi a blocat centrul mai multor oraşe, inclusiv capitala, în timpul noilor proteste care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, relatează AFP. La Sankt Petersburg, o altă fortăreaţă a opoziţiei, aproape 3.000 de oameni adunaţi într-o piaţă din centrul oraşului au fost dispersaţi de forţele anti-revoltă. Manifestaţii au avut loc şi în Vladivostok şi Novosibirsk. Autorităţile ruse spun că aceste proteste nu au fost autorizate.

Printre sutele de persoane reţinute duminică în toată Rusia, în legătură cu al doilea val al protestelor pro-Navalnîi, s-au numărat mulţi jurnalişti, care purtau vestoane pe care scria clar că sunt reprezentanţi ai presei. Ambasada americană la Moscova a reacţionat cu un apel, în care cere autorităţilor ruse să respecte „drepturile internaţionale ale omului şi libertatea presei”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite