Raportul Comisiei Europene: Moldova a realizat progrese, însă tensiunile din cadrul coaliţiei de guvernare pun sub semnul întrebării stabilitatea politică

Raportul Comisiei Europene:
Moldova a realizat progrese, însă tensiunile din cadrul coaliţiei de guvernare
pun sub semnul întrebării stabilitatea politică

Stefan Fule, comisar european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate. FOTO Arhivă

În raportul ce va fi prezentat astăzi de către comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule,  Republica Moldova va fi lăudată, dar şi atenţionată în ceea ce priveşte disputele politice din ultima perioadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, dialogul politic dintre UE şi Moldova a continuat să aprofundeze în 2012. Şi în negocierile pe Acordul de Asociere UE-Moldova, inclusiv cel de creare a Zonei Aprofundate şi Cuprinzătore de Liber Schimb (DCFTA), s-au înregistrat progrese semnificative.

„Republica Moldova a realizat progrese bune în aproape toate domeniile planului de acţiuni.Validarea de către Curtea Constituţională a alegerilor noului preşedinte al republicii a încheiat perioada blocajului politic şi constituţional. Cu toate acestea, tensiunile din cadrul coaliţiei de guvernământ de la începutul anului 2013, ce au dus la căderea Guvernului, pun sub semnul întrebării stabilitatea politică“, se menţionează în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în 2012, Republica Moldova a luat în considerare majoritatea recomandărilor-cheie menţionate în raportul precedent. Am continuat reformele în domeniul asistenţei sociale, sănătăţii şi educaţiei, energie etc. În baza raportului din acest an Comisia Europeană recomandă: să continuăm reformele în domeniul justiţiei, să intensificăm lupta împotriva corupţiei, în special prin reformarea sistemului de urmărire penală şi judiciar, precum şi prin asigurarea funcţionalităţii Centrului Naţional Anticorupţie. 

Totodată, Comisia Europeană recomandă să ne implicăm activ, împreună cu partea transnistreană, pentru a promova o viziune acceptabilă pentru un viitor comun şi să convenim asupra unor forme de solutionare a conflictului transnistrean. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările