PSRM îşi adjudecă meritul livrării vaccinurilor anti-COVID-19 în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Socialistul Vladimir Odnostalco
Socialistul Vladimir Odnostalco

Partidului Socialiştilor, condus de Igor Dodon, îşi adjudecă meritul livrării vaccinurilor anti-COVID. Deputatul Vladimir Odnostalco, vicepreşedinte al Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că Republica Moldova a aderat la iniţiativa globală COVAX în luna august 2020, iar la 7 decembrie 2020 a fost expediată solicitarea pentru a primi vaccinul împotriva COVID-19, transmite IPN.

„Datorită actelor semnate de ministrul Sănătăţii Viorica Dumbrăveanu şi ministrul Finanţelor Serghei Puşcuţă, ţara noastră va primi gratuit vaccinuri pentru 20% din populaţie. Pentru că la OMS noi figurăm ca ţară cu o populaţie de patru milioane de cetăţeni, vom primi 800 de doze gratuite, adică pentru 400 de mii de cetăţeni, câte două doze la fiecare. Doze pentru alte 30% din populaţie noi vom procura la un preţ privilegiat datorită acţiunilor întreprinse de Ministerul Sănătăţii”, a subliniat Vladimir Odnostalco.

Deputata Alla Darovannaia, şi ea membră a comisiei menţionate, a precizat că la prima etapă vor fi vaccinate persoanele din grupurile de risc. Este vorba despre lucrătorii din domeniul medical, personalul şi beneficiarii din cadrul instituţiilor rezidenţiale de îngrijire, adulţii cu vârstă mai mare de 60 de ani, persoanele cu boli cronice, lucrătorii din domeniul asistenţei sociale şi educaţie. De asemenea, angajaţii structurilor de menţinere şi asigurare a ordinii publice, apărării şi securităţii statului, lucrătorii sistemului penitenciar.

„În prima etapă, este foarte important ca vaccinarea să fie, în primul rând, voluntară. Fiecare cetăţean va primi vaccinul numai după semnarea unui acord. După vaccinare, cetăţeanul va primi un certificat de vaccinare, care va indica toate informaţiile despre vaccin. În acelaşi timp, sistemul medical este pregătit ca, în cazul apariţiei efectelor secundare, tratamentul şi consultaţiile să fie oferite gratuit cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Alla Darovannaia.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat că primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre circa 25 de mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) şi 264 de mii de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Republica Moldova va recepţiona gratui,  prin intermediul COVAX, suficiente doze pentru a vaccina 20% din populaţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite