PSRM a depus o sesizare la CCM pentru a afla termenul limită în care Maia Sandu este obligată să desemneze un candidat la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Vasile Bolea
Deputatul Vasile Bolea

Deputatul socialist Vasile Bolea s-a adresat la Curtea Constituţională marţi, 19 ianuarie, pentru ca a primi răspuns la întrebarea cât timp mai are la dispoziţie preşedintele Republicii Moldova pentru a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, în situaţia în care Guvernul a plecat în demisie.

De asemenea, Vasile Bolea solicită Curţii să ofere un răspuns la întrebarea ce sancţiuni riscă şeful statului dacă refuză deliberat să desemneze candidatul la funcţia de premier. 

Vasile Bolea a declarat că preşedintele ţării trebuie să fie un mediator, dar nu să facă jocurile partidului său. „Vrem ca Curtea să dea nişte răspunsuri clare pentru cei care manipulează, după care preşedintele să acţioneze în conformitate cu această hotărâre a CC şi în conformitate cu Constituţia. Preşedintele are obligaţia să desemneze prim-ministrul”, a mai spus deputatul.

Amintim că liderul PSRM, Igor Dodon, a acuzat-o pe preşedinta Maia Sandu că s-ar teme să-şi asume responsabilitatea pentru problemele din ţară, iar din acest motiv „face show-uri politice”. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Maia Sandu încă nu a desemnat un candidat la funcţia de premier. În acest sens, Dodon a spus că Maia Sandu deja a încălcat Constituţia. 

Precizăm că preşedintele Maia Sandu a anunţat că nu a desemnat încă un candidat la funcţia de premier pentru că aşteaptă hotărârea Curţii Constituţionale privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului cu votul a 2/3 din deputaţi. Curtea deja s-a expus pe acest subiect şi a anunţat că autodizolvarea nu este prevăzută de Constituţie şi nu poate fi aplicată.

Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020, preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară: „În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este OBLIGAT  ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

Deşi s-au împlinit trei săptămâni de la demisia Guvernului, Maia Sandu nu doar că nu a desemnat un candidat la funcţia de premier, dar nici nu a anunţat când intenţionează să facă acest lucru.  

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală.

Reprezentanţii PAS insistă pe ideea că Maia Sandu are dreptul să nu desemneze un candidat la funcţia de premier, iar în aşa fel vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite