Parlamentul Republicii Moldova nu va pleca în vacanţă anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Chisinau IPN

Printre principalele legi, Partidul Acţiune şi Solidaritate va propune aleşilor poporului să renunţe la imunitatea de deputat şi să adopte legea confiscării averii dobândite ilicit. Iar până la 1 octombrie pensia minimă ar urma să devină de 2.000 de lei. Despre această a declarat în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la PROTV, Igor Grosu, preşedintele PAS, care a câştigat categoric în recentele alegeri parlamentare anticipate, transmite IPN.

Pentru a atinge obiectivele imediate, fracţiunea majoritară intenţionează să renunţe la vacanţă. În contextul majorării pensiei minime, deputaţii trebuie să aplice modificări la bugetul existent şi să asigure accesul banilor necesari din exterior. În acest sens, e necesară reluarea negocierilor cu FMI, deblocarea finanţării din partea Uniunii Europene, a punctat Igor Grosu.

Cât priveşte legea confiscării averilor dobândite ilicit, persoanele intrate în vizorul legii vor trebui să aducă dovezi privind agonisirea cinstită a averilor de către ei, dar şi de rudele şi apropiaţii lor. Pentru a transpune în fapt acest obiectiv, fracţiunea va veni cu o abordare complexă a problemei, care include şi modificarea Constituţiei. Având în vedere că PAS-ului nu-i ajung patru mandate pentru a putea modifica Legea de bază, liderul formaţiunii a specificat: „O să găsim o soluţie juridică şi o să căutăm alte modalităţi. Oricum o să ajungem la ceea ce ne propunem. Am demonstrat că noi suntem insistenţi şi consecvenţi, de aceea o să ajungem să demonstrăm că subiectul confiscării contează”.

Consolidarea autorităţilor locale de asemenea se află printre priorităţile noii guvernări care a promis să nu se conducă de „culoarea” politică a primarilor la împărţirea banilor, ci, dimpotrivă, să-i ajute pe conducătorii comunităţilor rurale, în primul rând, să scrie proiecte pentru a beneficia din plin de finanţările Uniuni Europene.

Deşi a evitat cu fermitate să dea nume, liderul PAS consideră lucru firesc ca în viitorul executiv să intre persoane cu care atât el, cât şi vicepreşedintele PAS, Natalia Gavriliţa, au fost respinşi ca prim-miniştri de către foştii decidenţi în Parlament, după ce guvernul Chicu a abandonat „nava” ţării în plină pandemie. Mai mult, în partid există consensul de a coopta pe toată verticala puterii „oameni buni” din partidele proeuropene, societatea civilă, diasporă. Referindu-se la sine, Igor Grosu a afirmat că va rămâne în Parlament, nerespingând presupunerea moderatorului că îi va reveni conducerea acestui for.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite