Oligarhii ruşi au pierdut în 2018 aproape 6 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oligarhii din Federaţia Rusă au devenit mai săraci cu aproape 6 miliarde de dolari în anul 2018, potrivit unei estimări efectuate de agenţia de presă rusă Ria Novosti, cu referire la datele oferite de Bloomberg Billionaires Index (BBI).

Studiul a fost efectuat după ce a fost calculată valoarea acţiunilor companiilor în care oamenii de afaceri ruşi sunt parte. Astfel, din cei 25 de businessmani ruşi prezenţi în lista BBI, doar nouă dintre ei au reuşit în 2018 să-şi mărească averile. Ceilalţi 16 au suferit pierderi financiare.

De exemplu, unul dintre fondatorii companiei miniere Nornickel, Vladimir Potanin, în 2018 a devenit mai bogat cu 687 de milioane de dolari. Averea lui la moment este de 19,6 miliarde de dolari, devenind cel mai bogat om de afaceri rus în clasamentul BBI. 

Pe locul doi s-a situat Leonin Mihelson, coproprietarul Novatec, companie producătoare de gaze. Averea lui este estimată la 19,4 miliarde de dolari şi a crescut în 2018 cu 2,77 miliarde.

Locul trei este ocupat de Vladimir Lisin, beneficiarul companiei NLMK, companie metalurgică internaţională în Federaţia Rusă. În 2018, el a pierdut 146 de milioane de dolari, averea lui fiind estimată la 17,9 miliarde de dolari.

Pe locul patru s-a situat Alexei Mordaşov, proprietarul Severastal, cea mai mare companie producătoare de oţel din Rusia. În 2018, acesta a pierdut 2,23 miliarde de dolari, averea fiindu-i estimată la 17,4 miliarde de dolari.

Vaghit Alekperov, coproprietarul companiei Lukoil, s-a clasat pe locul cinci. El şi-a mărit capitalul cu 3,45 miliarde de dolari. Averea acestuia este estimată până la 16 miliarde de dolari.

Pe locul şase s-a situat Alişer Usmanov, Metalinvest şi Megaphone. În 2018, acesta a pierdut 327 milioane de dolari. Averea este estimată la 14,2 miliarde de dolari. 

Roman Abramovici s-a îmbăgăţit în 2018 cu 1,6 miliarde, ajungând la o avere de 14,1 miliarde de dolari.

Pe locul opt s-a clasat Ghenadii Timcenko, unul dintre acţionarii NVTK şi Sibur Holding, companie farmeceutică. Averea lui a crescut cu 2,73 miliarde de dolari, ajungând la 13,8 miliarde de dolari.

Victor Vekselberg, fondatorul principal al companiei Renova Holding Limited, se află pe locul nouă în clasamentul BBI cu o avere de 13,1 miliarde de dolari. El a pierdut în 2018 circa 3,1 miliarde dolari.

Pe locul zece se află Andrei Melinicenco, beneficiarul EuroChem şi SUEK, cea mai mare companie producătoare de cărbune din Rusia. El a pierdut în 2018 nu mai puţin de 1,35 miliarde de dolari. Averea fiind estimată la 12,5 miliarde de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite